'Madenlerdeki Denetim, Bağımsız Kurullarla Yapılmalı'

Memur-Sen Genel BaşŸkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel BaşŸkanı Hacı Bayram Tonbul, Ermenek'teki meselenin ciddi anlamda ele alınması gerektiğŸini belirterek, "Biz, kamu anlayışŸıyla buraları işŸletemiyoruz, buralar özelleşŸecekse de devletin mutlaka denetimini tamamen bağŸımsız kurullar aracılığŸıyla yapması lazım" dedi.

Tonbul, AA muhabirine, maden faciasının yaşŸandığŸı Karaman'ın Ermenek ilçesine gittiklerini ve Türkiye'deki madencilik sektörüyle ilgili değŸerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'de yer altı madenciliğŸi noktasında yılda bir ya da iki defa işŸ kazalarının yaşŸandığŸını, kanun yapmak ve çıkartmak, çıkan kanunları takip etmek ve işŸ ahlakı konularında sıkıntıların dile getiren Tonbul, "Biz işŸimizi tahrip ediyoruz. İnsan onuruna, hayatına yakışŸacak işŸi, çalışŸma hayatına sağŸlayamıyoruz" ifadesini kullandı.
Tonbul, Ermenek'te Türkiye TaşŸkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan'la görüşŸtüğŸüne de değŸinerek, şŸunları söyledi:
"Ermenek'teki mesele ciddi anlamda ele alınması lazım. Hem çalışŸma hayatı boyutuyla hem de 'biz, bu ruhsatları kimlere veriyoruz', bunu takip etmemiz lazım. Madenleri kim işŸletecekse işŸletsin, ama bu madenler özelleşŸtirilmiyor sadece redevans hakkı veriliyor. Biz, kamu anlayışŸıyla buraları işŸletemiyoruz. O zaman bunun orta yolunu bulmamız lazım. Kamudayken bu yerler verimsiz hale geliyor, özel sektördeyken de verimli hale geliyor. Bu sefer de özel sektörde insan hayatı dikkate alınmıyor. ǖzelleşŸecekse de devletin mutlaka denetimini tamamen bağŸımsız kurullar aracılığŸıyla yapması lazım."
-"Neden bizde oluyor?"
"Madenlere giden işŸ müfettişŸlerinin, işŸ sağŸlığŸından sorumlu mühendislerin vicdan sahibi olması lazım" diyen Tonbul, şŸöyle konuşŸtu:
"Empati kültürümüzü gelişŸtirmemiz lazım. Siz orada çalışŸsanız nasıl olur? Burada eski ocaklar var, yeni ocak bunun altında çalışŸıyor. Teknik bilgi olarak 'topuk' denilen kısım 25 metreden fazla olması lazım. Siz, bu topuğŸu 6 metreye kadar düşŸüyorsunuz, oradan kömür alıyorsunuz ve yukarı ki suyu da bir şŸekilde tahliye etmemişŸsiniz. Bu yüzden o boşŸalan eski ocaklardaki su, bir baraj etkisi yaparak aşŸağŸıyı basıyor. Su da bu işŸçileri alıp, en uç noktaya götürüyor. şžu anda yapılan 25-30 metrelik bir mesafe kalmışŸ, bu arkadaşŸlarımız demek ki en uç noktasındalar. Arama-kurtarma çalışŸmaları için harcadığŸımız para ve emeğŸi, eğŸer bu kanunların uygulanmasına harcamışŸ olsaydık 18 işŸçimiz, 301 işŸçimiz bugün hayatta olacaktı."
Hacı Bayram Tonbul, madencilik sektörünün batıda çok farklı olduğŸunu da vurgulayarak, "Almanya'nın almışŸ olduğŸu bir karar var. Diyor ki, 'Ben önümüzdeki yıllar itibarıyla elektrik enerjisinin yüzde 50'sini kömürden sağŸlayacağŸım'. Demek ki Almanya'da kömür işŸletmeciliğŸi ve kömürden elektrik üretimi, bizim kat kat üstümüzde. Biz, yer altı madenciliğŸin çok fazla olduğŸu yerlerde böyle büyük kazalar görmüyoruz. Neden bizde oluyor?" değŸerlendirmesinde bulundu.
 
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile