Orta Anadolu mutfağında yaygın olarak kullanılan madımak bitkisi farklı şekillerde tüketiliyor. Salatada çiğ olarak yenilen madımağın mıhlaması, çorbası, yahnisi, böreği, gözlemesi, bükmesi yapılıyor.
Önceden sadece köylerde tüketilen madımak, göçle birlikte şehirlerde de görülmeye ve semt pazarlarında satılmaya başlandı. Çok talep edilmesi nedeniyle bazı köylerde geçim kaynağı haline gelen ve birçok rahatsızlığa da iyi geldiğine inanılan madımak, nisan, mayıs ve haziran aylarında köylü kadınlar tarafından toplanarak, pazarlarda alıcıya ulaştırılıyor.
Cihanşarlı köyünden Ayşe Safkan, AA muhabirine, yılda ortalama 500 kilo madımak toplayarak sattığını belirterek, bitkinin kilosunu pazarda 5 liradan verdiklerini söyledi.
Baharla birlikte ellerinde poşet ve bıçakla araziye dağıldıklarını anlatan Safkan, "Bizim aylığımız yok. Sabit gelirimiz yok. Bu madımak otu bize Allah'ın bir lütfu. Nisan ayında başlarız, haziran ayının sonuna kadar devşirmeye devam ederiz. Bana ot makinesi derler. Günde en az 10 kilo madımak toplarım. Madımaktan yemek yaparız, satarız, evimizin geçimini bununla sağlarız Madımak bitince bizim gelirimiz de biter. Bizim köyün madımağı çok tatlı ve şifalıdır. Pişirilerek yağsız bile yenir" diye konuştu.
-Madımak yemeği
Madımağın çok kolay pişirilebilen bir yemek olduğuna dikkati çeken Safkan, bitkilerin güzelce yıkanıp, ayıklanmasının ardından, satırla kıyıldığını, sonra da pişirilme safhasına geçildiğini dile getirdi.
Safkan, elektrikli mikserle madımağın kıyılması durumunda lezzetinin kaçtığını, bu nedenle satırla kıyılması gerektiğini vurgulayarak, yarım saatlik bir pişmenin ardından yağda kavrulmuş soğanla birlikte yemeye hazır hale getirildiğini, madımak yemeğinin tereyağı ve pastırmayla pişirilmesi durumunda daha lezzetli olduğuna anlattı.
Nazmiye Üstün ise her gün madımak toplamaya çıktığını ve bu işten para kazanarak aile bütçesine katkı sağladığını söyledi.
Nilüfer Alan da madımağın birçok şekilde yenilebildiğini, Yozgat yöresinde çoğu evde kışlık yiyecek olarak saklandığını ifade etti.
-Avrupa'ya gönderiyorlar
Satışlardan arta kalan madımağı, poşetlerle dolaba koyduklarını, kurutarak sakladıklarını, konservesini yaptıklarını belirten Alan, "Yozgat yöresinin meşhur otunu gurbetçilerle Avrupa'ya gönderiyoruz. Madımak, Yozgat'ta çoğunlukla sade pişirilerek üzerine yoğurt dökülüp, tüketiliyor. Sucuk, pastırma ile karıştırılarak da pişiriliyor" dedi.
Ayşe Safkan'ın eşi Mümtaz Safkan da her perşembe günü Sorgun'da kurulan perşembe pazarına madımak götürüp sattığını ve evinin ihtiyacını karşıladığını ifade ederek, "Çevrede Cihanşarlı, Sarıhamzalı, Karaveli ve Çavuş köylerinde bol miktarda madımak yetişir. Bu yemeğin olmazsa olmazı da yufka ekmektir. Sarımsaklı yoğurt da ayrı bir lezzet katar" diye konuştu.
Madımak, Köylerde Geçim Kaynağı Oldu
Yozgat - Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Cihanşarlı köyünde kadınlar, Orta Anadolu bölgesinde çok tüketilen ve doğal ortamda kendiliğinden yetişen madımak bitkisini toplayarak, aile ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlıyor.