Madra Dağı Çalıştayından Güç Birliği Çıktı

Madra Dağı Çalıştayından Güç Birliği Çıktı

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen ve 3 gün süren 'Madra Dağı Ulusal Çalıştay'ı, CHP’nin eski Genel Başkan Yardımcısı, Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum’un moderatörlüğünde, Ayvalık, Bergama, Küçükköy, Dikili ve Burhaniye Belediye Başkanlarının ‘Madra Dağı, Çevre Sorunları ve Yerel Yönetimler’ adını taşıyan paneli ile sona erdi.

Kazdağı ve Madra Belediyeler Birliği Başkanı Cahit İnceoğlu’nun öncülüğünde; Birlik Danışmanı Salih Sönmezışık, Ayvalık Belediye Meclis ve Birlik Encümen Üyesi Hatice Arga, Çalıştay Sekreteri Övünç Oğuz, Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Nuray Özer, Ayvalık ADD Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Platformu Sözcüsü Havva Taylan, Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, Burhaniye Belediye Meclis üyeleri Masume Tuzkaya, Fethullah Uysal, Küçükköy Belediye Başkan Yardımcısı Hakkı Toka, Küçükköy Belediyesi Hukuk Müşaviri Günay Benli, Körfez Doğa Sporları Grubu Başkanı Erhan Çiftçi ve GÜMÇED-ÇHAV Sözcüsü Avukat Zehra Tuna tarafından düzenlenen Çalıştay'ın son gününde üç oturum yapıldı.

Ayvalık Belediyesi’ne ait İsmet İnönü Kültür Merkezinde saat 09.30’da başlayan oturumların ilki, Tema Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca’nın moderatörlüğünde gerçekleşti. Oturumda; Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Platformu Sözcüsü Havva Taylan, Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, Kozak Yaylası Çevre Derneği Sözcüsü Gülden Karabudak ve Güney Marmara Çevre Derneği ile Kültürel Çevreyi Koruma Derneği Sözcüsü Avukat Zehra Tuna ‘Madra Dağında Sivil İnisiyatifler ve Çevre Mücadelesi’ konusunu masaya yatırdı. Çalıştay’ın son gününün 2. oturumunda; Yazar-Eski Bergama Belediye Başkanı Sefa Taşkın’ınmoderatörlüğünde ‘Madra Dağı’nda Kültür’ konusu ele alındı. Bu oturuma; Arkeolog-Editör Nezih Başgelen, Antalya Kent Müzesi Müdürü Atilla Erden, Midilli Ege Üniversitesi Çevre Bölümü Öğretim Üyesi Michail Bakas ve Midilli Empros Gazetesi Yönetmeni Araştırmacı-Yazar Stratis Balaskas konuşmacı olarak katıldı.

Madra Dağı Ulusal Çalıştay’ı verilen öğle yemeğinin ardından saat 14.00’de başlayan 10.oturumla final yaptı. CHP eski Genel Başkanı, Eskişehir Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Süheyl Batum’un moderatörlüğünde gerçekleşen son oturumda; ‘Madra Dağı, Çevre Sorunları ve Yerel Yönetimler’ konusu ele alındı.

BELEDİYE BAŞKANLARI KATILIMCILARA İÇİNİ DÖKTÜ
Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin’in konuşmacı olduğu oturumda konuşmacılar çarpıcı açıklamalarda bulundu. Konuşmacılardan Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu tarafından 25.09.2012 tarih ve 19 sayılı kararına göre; ilçe sınırları içinde Türkiye’nin en büyük doğal sit alanı olarak da kabul edilen Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içerisinde Rüzgar Enerjisi üretilmesinin önünü açılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Çevre ve Orman Bakanlığı 1/25 binlik planı revize ettiğini anlatan Türközen, hükümetin de yasayı değiştirdiğini belirterek, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içinde Rüzgar Enerji santrali (RES) kurulması girişimlerinin yanı sıra 6094 sayılı yasada yapılan değişiklikle doğal sit alanlarında yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı tesis kurulmasına olanak verilmesinin doğayı tahrip etmekle kalmayacağını, insanlığın geleceğini de olumsuz etkileyeceğinin altını çizdi. Ayvalık Adaları Tabiat Parkında kurulması öngörülen RES’in direklerinin doğayı bozmakla kalmayacağını, üretilecek enerjinin kurulacak nakil hattıyla da Çanakkale-İzmir yolu üzerindeki TEAŞ’a ait depolama merkezine taşınması için kurulacak enerji nakil hattının da çevreye büyük zararlar vereceğinin bakanlık ve şirket yöneticileri tarafından görmezden gelindiğini vurguladı.

Türközen’in ardından; Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin yaptıkları konuşmalarda, yörelerinde yaşandıkları çevresel sorunları dile getirerek, sorunların çözüm noktasında güç birliği yapmanın kaçınılmaz olduğunu kaydetmeleri dikkat çekti.

Konuşmacılar Madra Dağı ve bölgedeki su kaynaklarıyla, çevrenin korunabilmesi için bölgedeki tüm belediyelerin güç birliği içinde olabilmeleri adına daha sık bir araya gelmek istediklerini kaydederek, Bergama ve Dikili Belediyelerinin de Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği’ne dahil edilmesini istedi. Ayvalık’ta düzenlenen Madra Dağı Ulusal Çalıştay’ının son gününün finalinde belediye başkanlarının konuşmalarının ardından, Birlik Başkanı Cahit İnceoğlu; Süheyl Batum’un yanı sıra konuşmacı belediye başkanlarına birer plaket verdi.

Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen’in de, Çalıştay’ın yapılmasını sağlayanlara birer şükran belgesi dağıttığı çalıştayın sonuç bildirgesinin ise önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacağı belirtildi.

BATUM MUHABİRİMİZE KONUŞTU
CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, muhabirimize yaptığı açıklamada, Madra ve Kazdağlarının herkesin gözü önünde talan edildiğini belirterek, “Ancak bu durum sadece Türkiye’ye özel bir şey değildir. Bu durum Güney Amerika’da ve Afrika’da da yıllarca uygulanan bir yöntemdir. Gözlerini Türkiye’nin yer altı kaynaklarına dikenler ve buradan rant sağlamak isteyenler ne yazık ki madenlerin bulunduğu yörelerde işsizlere iş ve küçük menfaatler sunarak, yöre insanlarını da ikiye bölerek amaçlarına ulaşmakta ciddi yollar kat etmektedirler. Bu yüzden de bugün burada düzenlenen çalıştay gibi faaliyetlerin oldukça önemli olduğuna inanıyorum” diye konuştu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile