Yukarı Çavundur Mahallesi'nde 6 yıl önce bir iş adamı tarafından başlatılan ve daha sonra mahalle halkı tarafından yaşatılan iftar geleneği, bu ramazan ayında da sürdürülüyor.
Yukarı Çavundur Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğince organize edilen geleneksel iftar programlarında, her gün yaklaşık 700 kişiye dört çeşit yemek veriliyor.
Ramazan ayı boyunca her akşam dernek binasının avlusundaki açık alanda bir araya gelen vatandaşlara verilen yemeğin maliyeti her gün bir hayırsever tarafından karşılanıyor.
Dernek binasındaki mutfakta aşçılar tarafından hazırlanan yemekler, iftarda vatandaşlara ikram ediliyor. Mahalleli, ezanın okunmasının ardından ilahiler ve dualar eşliğinde orucunu açıyor.
Yukarı Çavundur Mahallesi Muhtarı Ahmet Kuru, birlikte iftar yapma geleneğini bu yıl da devam ettirdiklerini söyledi.
Çok hasta ve gelecek durumu olamayanlar için evlere yemek gönderdiklerini belirten Kuru, "Vatandaşlarımız geliyor burada orucunu birlikte açıyor. Burada bir kaynaşma ve dayanışma oluyor. Ramazan boyunca kimse evinde oruç açmıyor ve yemek yapmıyor. Oruç açmaya buraya geliyorlar" diye konuştu.
Yukarı Çavundur Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Osman Şahbudak da bu geleneği sürdürmekten dolayı mutlu olduklarını söyledi.
İftar sofralarının herkese açık olduğunu ifade eden Şahbudak, şunları kaydetti:
"Burada iftar yemeğinin maliyeti 2 bin 500 ile 6 bin lira arasında değişiyor. Yemek vermek isteyenler bir ay önceden sıraya yazıldı. Yemek vermek isteyip de geç kalanlar da oldu. Onlar da inşallah önümüzdeki yıllarda verecekler. Özellikle bilindiği gibi köylerde şu anda yaşlı nüfus ikamet ediyor. Bu nedenle de bizim buradaki nüfusumuzun yaklaşık yüzde 80'i yaşlı. Yaşlıların birçoğu da yemek yapacak durumda değil. Buraya geliyorlar, iftarlarını burada yapıyorlar. Yine burada kendi akranlarıyla sohbet ediyorlar, iftardan sonra çaylarını içiyorlar, namazlarını birlikte kılıyorlar ve daha sonra camiye gidip teravih namazını eda ediyorlar. Ayrıca kendi misafirlerini de buraya getiriyorlar ve burada ağırlıyorlar. Son yıllarda insanlar arasında birliktelik, beraberlik, arkadaşlık, dostluk bağları zayıflamaya başladı. Bundan dolayı biz dışarıda yaşayan tüm mahallelerimizi de özellikle köyümüze davet ediyoruz ki yeni neslin ve akrabaların birbirleriyle burada kaynaşmasını ve tanışmasını sağlıyoruz."
Aşçı Ramazan Çalış ise yemekleri iftar saatinde düzenli şekilde dağıttıklarını belirterek, bu geleneğin yaşatılmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.
Devlet memuru olduğunu ve Ankara kent merkezinde yaşadığını dile getiren İbrahim Erbaş da "Dernek başkanımız sağ olsun köyümüzde 6 yıldır bu organizasyonu gerçekleştiriyor. Köyde birlik ve beraberliği sağlamak açısından çok güzel bir organizasyon oluyor" dedi.
Mahalleli Her Akşam İftarda Buluşuyor
Ankara'nın Çubuk ilçesindeki bir mahallede 6 yıldır ramazan ayında sürdürülen geleneğe göre, mahalle sakinleri bir arada iftar yapıyor.