Mahkeme, JİTEM sanığının İsveç'ten iadesini istedi

Birleştirilen JİTEM davasında mahkeme, JİTEM sanığı PKK itirafçısı Abdulkadir Aygan'ın, bulunduğu İsveç'ten Türkiye'ye iade edilmesine karar verdi.

Birleştirilen JİTEM davasında mahkeme, JİTEM sanığı PKK itirafçısı Abdulkadir Aygan'ın, bulunduğu İsveç'ten Türkiye'ye iade edilmesine karar verdi.

Diyarbakır'da 11 yıldır görülen JİTEM davası, 5 'görevsizlik' kararının ardından Özel Yetkili Mahkemeye gönderilmişti. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, gelen dosyayı, halen mahkemelerinde görülen ve sanıkları arasında 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım ile itirafçı Abdulkadir Aygan'ın bulunduğu davayla birleştirilmesine karar vermişti.

Birleştirme kararından sonra JİTEM davasının ilk duruşması bugün görüldü. Duruşmaya, mağdur vekilleri avukatlar Tahir Elçi, Yavuz Barış, Serdar Çelebi ve Burhan Deyar katıldı. Mahkeme, her iki JİTEM davasının birleştirilmesiyle ilgili kararını okudu.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI JİTEM'Cİ SANIKLARIN KİMLİK BİLGİLERİNİ VERMEDİ

Mahkemenin, bir önceki celsede sanıklar Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki, Fethi Çetin ve Kemal Emlük ile alakalı İçişleri Bakanlığı'ndan istediği nüfus kayıtlarıyla ilgili yazıya cevap geldi.

İşçileri Bakanlığı'nın cevabında, söz konusu sanıkların kimliklerinin değiştirildiği belirtildi. 4959 Sayılı Topluma Kazandırma Yasası'nın 5/2 maddesinde düzenlenen, alınacak tedbirlerin uygulanmasıyla kurum ve kuruluşların her türlü gizlilik kurallarına uymak zorunda olduğu belirtilen Bakanlık yazısında, aynı yasaya istinaden yürürlüğe giren yönetmeliğin 25. maddesinde 'değiştirilen kimlik bilgileri hakkında hiçbir kurum ve kuruluşlara kayıt ve bilgi verilmez' hükmünün yer aldığı ifade edilerek, mahkemenin talebine olumsuz yanıt verildi.

Sanıkların, haklarında koruma tedbiri uygulandığı belirtilen cevabi yazıda, "Haklarında koruma tedbiri uygulanmış bulunan bu şahıslar ve aileleri için gerektiğinde anılan kanun hükümleri doğrultusunda yüklü harcamalar yapıldığı, şahısların bu şekilde deşifre edilmesi, kanun kapsamında devletçe uygulanan tedbirleri de deşifre ettiği, yeni yaşama ve kimliklerine adapte olmuş bu şahıslar hakkında yeniden koruma tedbirine neden olduğu, şahıslar ve aileleri için yeniden kimlik değişikliği, iş değişikliği ve gerekirse fizyolojik görünüm değişikliği yapılması cihetine gidildiği, bunun da sosyal yaşama adapte olmakta zaten zorlanmış olan bu şahısların tekrar yeni bir hayata başlatma zorunluluğunu ortaya çıkartmak suretiyle, bu şahısların psikolojik olarak büyük sorunlar yaşamalarına neden olduğu, daha da önemlisi devletçe yapılan harcamaların çok büyük meblağlarda arttığı ve devlete olan güvenin azalmasına neden olduğu" ifade edildi.

Mağdur avukatı Tahir Elçi, dosya sanıkları ve JİTEM kurucuları olduğu ileri sürülen emekli askerler Ahmet Cem Ersever, Arif Doğan, Şaban Bayram, Hikmet Köksal ve iddianamede ismi geçen diğer askeri personel hakkında, 7. Kolordu Askeri Mahkemesi'nin herhangi bir işlem yapıp yapmadığının öğrenilmesini istedi. Avukat Barış Yavuz da hakkında yakalama emri bulunmayan dosya sanıkları hakkında yakalama emri çıkarılmasını talep etti.

Taleplerden sonra kararı açıklayan mahkeme heyeti, İçişleri Bakanlığı tarafından dosyadaki bazı sanıklarla ilgili kimlik bilgilerinin verilmemesinin, Anayasa'nın 2, 5, 6, 9, 10, 11, maddelerine aykırı olduğunu belirtti. İçişleri Bakanlığı'nın, kimlik bilgilerinin verilmemesiyle ilgili gerekçesinin, 'kişilerin can ve mal güvenliği' ile alakalı dile getiren mahkeme, Anayasa ve kanunlarda suç işlediği iddia edilen kişilere dokunulmazlık ve koruma zırhının sağlanamayacağının açıkça ifade edildiğini hatırlattı.

Çete kurup adam öldüren kişilerin Anayasa ve kanun hükümlerinin göz ardı edilerek mahkemeye bildirilmediğini belirten heyet, bu fiilin yasalara göre suç teşkil ettiğini anımsattı. Mahkeme heyeti, Anayasa ve TCK hükümleri göz önünde bulundurularak sanıklar Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki ve Kemal Emlük'ün yeni kimliklerinin açık bir şekilde çok ivedi bir şekilde mahkemeye gönderilmesine karar verdi. Bütün sanıkların duruşma günü mahkemede hazır edilmesini de kararlaştırılan mahkeme, halen İsveç'te yaşayan PKK ve JİTEM itirafçısı Aziz Turan (Abdulkadir Aygan)'ın Türkiye'ye iade edilmesine karar verdi. 7. Kolordu Askeri Mahkemesi'nde dosyadaki bazı sanıklarla ilgili görülen davanın akıbetinin sorulmasını da kararlaştıran mahkeme heyeti, duruşmayı 11 Haziran 2010 tarihine erteledi.

Sanıklar hakkında 'adam öldürmek için teşekkül oluşturmak' suçundan her bir öldürme olayı için birer ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile