Mahkeme Kararıyla Ameliyat Edilecek Bebeğin Tedavisi Sürüyor

Adana‘da doğum sonrası beyin kanamasına bağlı olarak kafasında su toplanan ve ailesi ‘özürlü olur‘ gerekçesiyle karşı çıktığı için mahkeme kararıyla ameliyatı yapılacak olan bebeğin tedavisi devam ediyor.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu yaptığı açıklamada, Şanlıurfalı ailenin bebeğinin prematüre doğduğunu ve yaklaşık 1000 gramlık ağırlıkta olduğunu belirterek, "Bebeğin doğum ağırlığı çok düşüktü. Bundan dolayı hemen yeni doğan yoğun bakıma alındı. Tabii prematüre çocuklarda çok çabuk beyin içi kanamalar oluyor. Kafa içi kanama olmuş. Kanama sonucunda da beyindeki su bölgelerinde şişme meydana gelmiş. Bebek yoğun bakımda tedavi ediliyor" dedi.

Bebeğin kesinlikle ameliyat edilmesi gerektiğini ancak ailesinin izin vermediğini kaydeden Akınoğlu, "Çok küçük olduğu için anne-baba ‘bebeğimiz engelli kalır, çok sağlıklı olmaz‘ diye bir takım kaygılar taşıyor. Aile zaten bunu ifade ediyor. Fakat bebeğin tedavisini sonuna kadar yapmamız lazım. Yasal olarak bu bebeğin hakkı. Bu nedenle en başta Yeni Doğan Ünitesi‘nin sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Satar olmak üzere tüm doktorlarımız büyük duyarlılık göstermiş. Satar, konuyu yargıya taşımış. Yargı da Çocuk

Koruma Kanunu kapsamında ‘tedbir‘ kararı vermiş. Bu kararla doktorlarımız bebeğin tedavisini sürdürüyorlar. Bebeğin ağırlığı şu anda 2 kilo 300 grama çıktı. Yaşama ümidi var ve işler iyiye gidiyor" diye konuştu.

Ailenin beklediği gibi bebeğin engelli olmayabileceğini, herhangi bir özür veya felç kalmayabileceğini ifade eden Akınoğlu, "Bu aşamada tıbbi tedaviye ilişkin ayrıntı verirsek bir anlamda yargı sürecindeki bir işe müdahale etmiş oluruz. Ama biz gerekli tıbbi tedavilerini takip ediyoruz. Bebeğin şu an sağlık durumu iyidir. Ailenin izni olmadan bebeğin tedavisine devam edilmesi kararı Çocuk Koruma Yasası‘nın en önemli hükümlerinden birisidir. Balcalı Hastanesi‘nde bu bir ilktir. Ailenin bebek ‘kötürüm

olur‘ diye ümidini kesmesi çok doğru bir şey değil. Yasal olarak kimsenin buna hakkı yok. Doğan her bebek bireydir ve bir takım hakları vardır. Prematüre olsa da yaşama hakkı var. Tedavi sonucunda belki bizden sağlıklı birisi olacak. Tıbbi olarak şu an bunu bilmiyoruz" dedi.

Öğretmen H.Ç. ve H.Ç. çiftinin 6.5 aylık bebeği A.Ç., 8 Ocak 2011 günü dünyaya gelmişti. 80 günlük A.Ç., Balcalı Hastanesi Neonatoloji Bölümü‘nde müşahede altında tutuluyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile