Kapatılan DTP'nin Kars'ta yaptığı bir basın toplantısına katıldıkları gerekçesiyle 94 kişi hakkında "Örgüt propagandası" iddiasıyla Kars Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşması yapıldı. Alınak duruşmada savunmasını Kürtçe yaparken tutanakların da Kürtçe yazılmasını talep etti.
Eski Milletvekili Mahmut Alınak, mahkeme çıkışında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Alınak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracaklarını ve başvuruyu Kürtçe yapacaklarını söyledi.
Eski DEP Milletvekili Mahmut Alınak, "İfademizi verdik. Mahkeme Başkanı Türkçe olarak sordu, biz de cevaplarımızı Kürtçe olarak verdik. Ancak ne acıdır ki, duruşma tutanağına Kürtçe sözcüğü geçirilmedi. Tüm ısrarlarıma rağmen, Türkçe sözcüğü tutanaklara geçirilmedi. Evet, bedenlerimiz tutsak ama bir defa daha ortaya çıktı ki, dilimiz de tutsak" dedi.
Eski Milletvekili Mahmut Alınak, "Başbakan, hükümet üyeleri, Cumhurbaşkanı kardeşlikten dem vurup duruyorlar. Nasıl bir kardeşlik ki, o kardeşlerin, o tarih boyunca birlikte yaşamış, asırlardır birlikte yaşayan Kürtlerin dilinin ismi bir tutanağa çok görülüyor. Mahkemenin kararına karşı, biz gerektiğinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağız. Sözün hükmü kalmamıştır bizce ve biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapacağımız başvuruyu tarihte ilk olmak üzere Kürtçe yapacağız. Artık ok yaydan
çıkmıştır. Bir dilin bu şekilde aşağılanması, bu şekilde hakir görülmesi tutanağa dahi geçirilmemesi utanç verici bir şeydir" diye konuştu.
Alınak, "Soruların tümüne Kürtçe cevap verdim. Israrcı davrandık. Mahkeme bizi dinledi ama mahkeme bizim sözlerimizi anlamadı. Bir tercüman dahi çağırmaya gerek görmedi mahkeme. Ama şunu gördük sonuçta tutanağa anlamadığımız bir dil geçti, sanıyorum. Bu şekilde geçti. Çok acı bir tabloydu" ifadelerini kullandı.
Alınak, "Mahkemeyi de ben aslında baskı altında gördüm. Mahkeme de baskı altında, mahkemede bir siniklik vardı" iddiasında bulunarak "Mahkeme cesaret edip Kürtçe'yi tutanağa geçirdiğinde başının belaya gireceği kaygısı içindeydi. İşte devlet yapısı bu ne yazık ki" şeklinde konuştu.
Alınak, Dağpınar Belediye Başkanı Avukat Ayhan Erkmen ile birlikte basın açıklamasının ardından Adliye binasından ayrıldı. Alınak'ın AİHM'ye önümüzdeki günlerde Kürtçe müracaatta bulunması bekleniyor.
Mahkemede Savunmasını Kürtçe Yaptı
Kapatılan DEP'in eski Milletvekili Mahmut Alınak, kendisinin de aralarında bulunduğu 94 kişinin 2,5 ile 5 yıl arasında hapis cezasıyla yargılandığı davanın duruşmasına girdi.