Mahkemenin Enflasyon Endeksli Nafaka Kararina 'Taleple Baglilik Ilkesi' Engeli

Mahkemenin Enflasyon Endeksli Nafaka Kararina 'Taleple Baglilik Ilkesi' Engeli

Avukat Handan Döre, bosanmanin ardindan mahkemelerin nafaka ile ilgili talep edilen disinda asar sekilde bir karar veremeyecegini söyleyerek, “Taleple baglilik ilkesi geregi mahkeme talep edilmeyen hususa karar veremez” dedi.

Mahkemenin davaci talep etmemesine ragmen nafakada enflasyon oranindaki artis kararinin Yargitay tarafindan kabul edilmedigini söyleyen Avukat Handan Döre, “Malum oldugu üzere evlilikler oldugu gibi bosanmalar da ciddi oranda artmis durumda. Bosanma ile birlikte akillara gelen bir diger durum da nafaka ile ilgili durumlar. Medyaya da yansimis ve Yargitay’in da emsal teskil edecegi bir kararina göre söyle bir olay gerçeklesiyor. Resmi Gazete’de yer alan bir karara göre bosanmanin ardindan hükmedilen istirak ve yoksulluk nafakasinin arttirilmasi talebi ile kadin mahkemeye basvuruyor. Mahkemece artisa hükmedildigi gibi talep olmamasina ragmen bir de her yil enflasyon oraninda arttirilmasina hükmediliyor. Ancak Adalet Bakanligi’nin kanun yararina temyizi neticesinde her yil artis talep edilmemesine ragmen mahkemece bu yönde hüküm verilmesi kanuna aykiri bulunuyor. Aslinda bu Hukuk Muhakemeleri Kanunu’ndaki taleple baglilik ilkesinin de bir yansimasi olarak düsünülebilir. Ilgili kanun maddesi der ki; ’Hakim taraflarin talep sonuçlariyla baglidir, ondan fazlasina veya baska bir seye karar veremez.’ Taleple baglilik ilkesi dedigimiz bu ilke Medeni Usul Hukuku’nda yer alan, yargilamaya hakim olan temel ilkelerden bir tanesidir. Birkaç anlamda kullanilabilecegi ifade edilebilir” dedi.

Döre, talepte baglilik ilkesi geregi mahkemenin talep disinda karar veremeyecegini söyleyerek, “Taleple baglilik ilkesinin tasidigi ilk anlam aslinda tarafin talep etmedigi bir husus hakkinda mahkemenin karar veremeyecegidir. Bu anlamda dava dilekçesindeki talep ve sonuçlarla hakim baglidir. Ikinci anlami talebin fazlasina mahkemece karar verilemeyecegidir. Istisnalar disinda sadece bir kisim talepte bulunulmussa mahkeme bunu asar sekilde bir karar veremeyecektir. Üçüncü anlami ise hakimin talep edilenin disinda bir seye karar verememesidir. Burada da talepte bulunan kisinin gerçek iradesi ile mahkemenin verdigi hükmün sonuç kisminin ayni olup olmadiginin aslinda bir tespiti manasina gelmektedir. Temelde taleple baglilik ilkesinin bir sonucu olarak dava dilekçemizde taleplerimizi detayli sekilde belirtmemiz gerekir. Aksi takdirde mahkemece resen bu yönde bir karar verilemeyecegi görünmektedir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile