Mahkemenin iki kere iptal ettiği su zammı şimdi de yüzde 22 oldu

Balıkesir Belediye Meclisi'nin özel gündemli toplantısında, suya yüzde 22 zam kararı alındı. 2009 Kasım ayında ve bu yıl 5 Mayıs'ta yapılan zamlar, id

Balıkesir Belediye Meclisi'nin özel gündemli toplantısında, suya yüzde 22 zam kararı alındı. 2009 Kasım ayında ve bu yıl 5 Mayıs'ta yapılan zamlar, idare mahkemesinden dönmüştü. Belediye, mahkemenin kararı sebebiyle hafta başında muhtarlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle toplanarak su zammını tartışmıştı. Oturum ve Fiyat Tarife Komisyonu Başkanı Turan Gürbüz başkanlığında hafta içi yapılan toplantıda, zammın yüzde 20-25 civarında olacağı belirtilmişti. Bunun ardından toplanan belediye meclisi, tekrar oylama yaptı. Daha önce 1,35 lira olan suyun metreküp fiyatına, yüzde 22 zam kararı alındı. Zam önerisi 11 AK Parti ve 3 CHP olmak üzere 14 ret oyuna karşılık 17 MHP üyesinin kabul oyuyla geçti.

Meclisteki görüşmelerde MHP grubu adına yapılan açıklamada, suyun metreküp maliyetinin 2,30 lira olduğunu savunuldu. AK Parti Grup sözcüsü Zafer Çakır ise zam kararı alınırken vatandaşın içinde bulunduğu sıkıntının gözardı edildiğini söyledi. Zammı gerektirecek yeni bir yatırım olmadığına da dikkat çeken Çakır, "Zam oranının, memur maaşlarına yapılan yüzde 8'i geçmemesi gerekir. AK Parti grubu olarak bu vebalin altına giremeyiz, ret oyu kullanacağız." dedi.

Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok ise maliyet artışı olmadığı görüşünün yanlış olduğunu belirterek, "Organize sanayi bölgesi ve Pamukçu'ya suyu biz veriyoruz. Kanalizasyon ve atık su payları da bu hesaplamaya dahil edilmiyor." şeklinde konuştu.

KUTU

Balıkesir Belediye Meclisi, 2009 Kasım ayı oturumunda suya zam yaptı. Tonu 1,35 lira olan metreküp fiyatı, 2 liraya yükseltildi. Zammın 1 Ocak 2010'dan geçerli olacağı duyuruldu ancak Balıkesir Bölge İdare Mahkemesi'ne yapılan itiraz sonucu zam, 2010 Nisan ayında iptal edildi. Belediye meclisi, bu defa 5 Mayıs 2010 tarihli toplantısında suyun fiyatını tekrar arttırarak 1-10 ton arası 1,75, 10 tondan fazlasını ise 2,25 lira yaptı. Vatandaşlar tekrar dava açtı ve ikinci zammın da yürütmesi durduruldu. Mahkeme kararında, belediyenin su zammı yaparken TEFE ve TÜFE'yi gözönünde bulundurması, mahalle muhtarları ve sivil toplum kuruluşlarının görüşünü de alması istendi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile