Rastgele girdikleri koğuşlarda kalan tutuklu ve hükümlülerle görüşen milletvekilleri, şikayet ve isteklerini dinledi. Milletvekilleri, kantinde el kremi türü ürünler bulamama, LCD televizyonu montajdan dolayı net olarak görememe, bina akustiğinin kötü olması ve tuvaletteki musluğun tamir edilmemesi gibi şikayet ve taleplerle karşılaştı.
Tutuklu ve hükümlülerin şikayetleri arasında çok sık aranma, yemekler, ziyaret konusunda yaşanan sıkıntı, kuruma ilk girişte çıplak aranma gibi konular da yer aldı.Ocak ayının başında İzmir'e gelerek polis merkezi ve ceza infaz kurumlarında incelemelerde bulunan söz konusu komisyon, Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde yaptığı incelemelerin ardından taslak raporunu hazırladı.
Mahkumların gönderdiği 36 şikayet dilekçesinin ardından yapılan incelemeye Cezaevleri Alt Komisyonu Başkanı AK Parti Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, Ağrı Milletvekili Mehmet Kerim Yıldız ve Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya, BDP İçel Milletvekili Ertuğrul Kürkçü katılmıştı. İncelemede, ceza infaz korumu ve tutukevindeki fiziki şartların ve kurum yöneticilerinin tutum ve davranışları, mevzuattan kaynaklanan insan hakları ihlâlleri mercek altına alındı.
Aliağa'ya giden komisyon üyeleri, rastgele seçilen koğuşlarda hükümlü ve tutuklularla cezaevinden hiçbir görevli olmadan görüşmeler yaptı. Görüşmeler ve gözlemler sonucunda hazırlanan raporda, 2 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu binasının fiziki şartları olumlu bulundu. Odalarda kapasite fazlası tutuklu ve hükümlü barındırılmadığı belirtildi.
KADIN MAHKUMLAR EL KREMİ İSTEDİ
Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda da incelemede bulunan komisyon, hazırladığı raporda tutuklu ve hükümlülerin çocuklarına hizmet veren kreş bulunduğunu bildirdi. Milletvekilleri, kurum binasının fiziki şartları ve tefrişatından oldukça memnun kaldığını kayıtlara geçirdi. Koridorlardaki duvarlarda manzara resimlerinin yer aldığı yağlı boya tablolar, saksıda bitkilerin gözlemlendiğini ifade edilerek, kurumda farklı odalardan gelen kadın mahpusların ev ortamına benzer alanda biraraya gelerek el işi yapıp sohbet ettikleri bir mekanın olduğu vurgulandı. Komisyon üyeleri, odaların yanısıra iş atölyeleri, kuaför ve terzi kurslarını da ziyaret ederek görüşmeler yaptı. Kadın tutuklu ve hükümlüler, kantinde el kremi türü ürünler bulamadıklarını, hastanelere yapılan sevklerin uzun zaman aldığını, muayenelerin kelepçeli olarak yapıldığını ve kuruma ilk girişte çıplak olarak arandıklarını anlatarak şikayetlerini dile getirdi.
ÇOCUK VE GENÇLER ŞARTLARDAN MEMNUN
Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda yapılan inceleme ve gözlemde ise satranç takımı, masa tenisi, farklı renklerde oturma grubu, buzdolabı, çamaşır makinesi ve LCD televizyon olduğu belirtildi. Ayrıca havalandırma bahçelerinde voleybol ve basketbol oynama alanları oluşturulduğuna dikkat çekildi. Çocuk odalarında kamera bulunmadığı, dışarıyla iletişimin diyafonla sağlandığı, odaların ve ortak yaşam alanlarının temiz ve tertipli olduğu rapora girdi. Eğitim ve meslek kazandırma kapsamında akvaryum canlıları yetiştiriciliği, bağlama ve keman çalma ile pasta yapımı faaliyetlerinin bulunduğu belirtildi. Komisyon üyelerinin görüştüğü çocuklar, şartlardan memnun olduklarını ifade etti.
Raporun değerlendirme bölümünde kantinde satılan ürün fiyatlarının makul olduğu, ürün çeşitlerinin arttırılabileceği belirtildi. Özellikle memleketlerinden uzak mahkumların ziyaret saatlerinin kısalığına ilişkin şikayetler kayda değer görüldü.
Kelepçeli muayeneden kaynaklı şikayetlere ilişkinse mahpusun ne şekilde muayene olacağının doktorların tasarrufunda bulunduğu belirtildi. Aliağa Ceza İnfaz Kurumları kampüsünde fiziki şartlar, diğer faaliyet ve donanımların mükemmele yakın olduğu, sahip olunan insan kaynağının geliştirilmesi açısından yapılabilecekler bulunduğu vurgulandı. Mahkumların iyileştirilip kanunlarla ihtilafı olmayan fertler olarak topluma kazandırılmasının sadece Adalet Bakanlığı'nın görevi olmadığı ve yalnız başına altından kalkamayacağı vurgulanan raporda, "Bunun için sivil toplumun ve kamu kuruluşlarının, Adalet Bakanlığı ile eşgüdümlü bir şekilde seferber olması gerekmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve TÜİK'e öncelikli olarak görev düşmektedir." denildi.
CEZAEVİ ŞARTLARI KOMİSYONDAN TAKDİR ALDI
Cezaevi Alt Komisyonu tarafından hazırlanan raporun sonuç bölümünde de Aliağa Ceza İnfaz Kurumu'ndaki fiziki şartlar ve mahkumlara sunulan diğer imkanlar oldukça olumlu bulundu. Özellikle kadın mahpuslara sunulan faaliyetlerin yanısıra koridordaki yağlı boya tablo ve saksı içindeki bitkilerle Çocuk Ceza İnfaz Kurumu'nda suça sürüklenmiş çocukların yaşam ortamı ve sunulan olanaklar takdirle karşılandı. Kurum personelinin tutum ve davranışlarından kaynaklı aramalarda insan onuruna gereken özenin gösterilmemesi ve mahkumlara kötü hitaplarda bulunulması türündeki şikayetler, personelin niteliğinin geliştirilmesine devam edilmesi gerektiğinin işareti olarak değerlendirildi.
Ceza infaz kurumlarında çalışma şartlarının zor olduğu, bu sebeple nitelikli personel istihdamını arttıracağı düşüncesiyle özlük haklarında yapılacak iyileştirmelerin memnuniyetle karşılanacağı da belirtildi. Sonuç bölümünün son maddesinde ise yeni kanuni düzenlemeyle mahkumların ziyaret sürelerinin bir ödül sistemi çerçevesinde arttırılabilecek olmasından memnuniyet duyulduğu, bunun mahkumları iyileştirme süresine katkı sağlayacağının altı çizildi .
Mahkumlardan İlginç İstekler: Kantinde El Kremi Türü Ürünler Bulamıyoruz
İzmir'deki Aliağa Ceza İnfaz Kurumları'nda inceleme yapan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Cezaevleri Alt Komisyonu, ilginç isteklerle karşılaştı.