Makarna Ticaretinde Ihracatin 1 Milyar Dolari Asmasi Bekleniyor

Makarna Ticaretinde Ihracatin 1 Milyar Dolari Asmasi Bekleniyor

Türkiye Gida Inovasyon Platformu (TÜGIP), Gaziantep Ticaret Borsasi (GTB), Türkiye Makarna Sanayicileri Dernegi (TMSD) ve Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Dernegi (MÜSAD) is birligiyle, “Türkiye’de Makarna Sanayi, Genel Degerlendirme ve Gelecek Beklentisi Çalistayi” düzenlendi. Çalistayda konusan GTB Baskani Akinci, "Ihracatçilarimizin bu sene dis ticarette 1 milyar dolar seviyesini asmasini ümit ediyoruz" dedi.

Dünyada ve Türkiye’de makarna üretimi, tüketimi ve ticaretinin degerlendirildigi çalistayda makarna üreticileri, ürünün tarladan çatala uzanan yolculugunda özellikle hammadde ve dis pazar ile ilgili yasanan sorunlari, talep ve önerilerini dile getirdi. Gaziantep’te düzenlenen toplantiya, Gaziantep Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci, GAIB Koordinatör Baskani Fikret Kileci, Türkiye Makarna Sanayicileri Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Aykut Göymen, Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bozkurt, TÜBITAK MAM Baskan Danismani Doç. Dr. Cesarettin Alasalvar, KOSGEB Gaziantep Il Müdürü Muhammed Paksoy, TOBB Akademik Danismani Prof. Dr. Hüseyin Bozkurt ve sektör temsilcisi makarna üreticileri katildi.



Makarnalik durum bugdayinin ana vatani Anadolu

Çalistayin açilis konusmasini yapan GTB Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci, Anadolu ve Mezopotamya topraklarinin dünyada makarnalik durum bugdayinin ana vatanini olusturdugunu söyledi.



Pandemi döneminde makarnanin stratejik öneminin çok daha iyi kavrandigina dikkat çeken Akinci, “Türkiye’de makarna sektörümüz son yillarda önemli bir atilim gerçeklestirdi. Sektör temsilcilerimiz ileri seviyedeki teknolojik alt yapilari ve donanimlariyla basari çitalarini kararli bir sekilde daha üst noktalara tasimakta. Makarna üreticilerimiz, 2021 yilinda 160 ülkeye yaptiklari 1 milyon 370 bin tonluk ürün ihracatindan 780 milyon dolar gelir elde etti. Genel üretimin saç ayagini olusturan Gazi sehrimiz ve bölgemiz ise bu ihracatin yaklasik yüzde 75’ine imza atti. Ihracatçilarimizin bu sene dis ticarette 1 milyar dolar seviyesini asmasini ümit ediyoruz” dedi.



Alasalvar, Innofood projesi ve TÜGIB hakkinda bilgiler verdi

TÜBITAK MAM Baskan Danismani Doç. Dr. Cesarettin Alasalvar INNOFOOD Projesi ve Türkiye Gida Inovasyon Platformu hakkinda bilgiler verdi. INNOFOOD Projesi’nin, Avrupa Birligi ve Türkiye Cumhuriyeti mali is birligi çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan yürütülen Rekabetçi Sektörler Programi altinda hayata geçirildigini kaydeden Alasalvar, “TÜBITAK Marmara Arastirma Merkezi Yasam Bilimleri öncülügünde gerçeklestirilen INNOFOOD Projesi ve proje çerçevesinde Gebze yerleskesinde kurulan Gida Inovasyon Merkezi, Giresun, Sanliurfa ve Gaziantep’te yerel ortaklarimiz bünyesinde kurulan gida test ve analiz laboratuvarlari ve gida ekosistem paydaslari ile olusturulan Türkiye Gida Inovasyon Platformu ülkemiz gida sanayi için birlikte çalismayi kültüre dönüstürecek oldukça önemli bir potansiyel barindiriyor” dedi.



"Göymen, makarnada dünyanin ikinci büyük ihracatçisiyiz"

Türkiye Makarna Sanayicileri Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Aykut Göymen de yaptigi konusmada, çalistayin makarnanin önemli üretim merkezlerinden biri olan Gaziantep’te gerçeklestirilmesinden duydugu memnuniyeti ifade etti.

Türkiye’de makarna sanayiinde toplam 25 fabrikanin faaliyet gösterdigini ve sektörün 3 milyon tonluk büyük bir üretim kapasitesine sahip oldugunu kaydeden Göymen, talep edilen ham maddeye yakinlik, iç ve dis pazarlara kolay ulasabilme imkânindan dolayi, Türkiye’deki makarna fabrikalarinin Güneydogu Anadolu ve Orta Anadolu Bölgelerinde yogunlastigini söyledi.



Yaklasik 2 milyar dolarlik bir ekonomik degere sahip olan sektörde Türkiye’nin dünyanin ikinci büyük ihracatçisi konumunda bulundugunu kaydeden Göymen, konusmasini söyle sürdürdü:

“Genel ihracat dagilimina baktigimizda Güney Amerika, Afrika ve Avrupa Birligi disinda kalan ülkeler ile Uzak Dogu ülkelerine ciddi bir dis satim gerçeklestiriyoruz. Sektörümüz dogrudan ve dolayli olarak 40 bin kisiye istihdam sagliyor. Biz ülke olarak dünyanin en büyük makarna üreticilerinden birisiyiz ama makarna tüketiminde ise 9’uncu sirada yer aliyoruz. 2021 yilinda kisi basina düsen ortalama makarna tüketimimiz 8,5 kilogram dolaylarinda. Dünyada ikinci büyük üreticiyiz, ikinci büyük ihracatçiyiz ama dünyada en fazla ithalat yapan iki tane pazardan mahrumuz. Bunlarda birisi Avrupa Birligi digeri ise Amerika Birlesik Devletleri. AB’de Türk Makarnasina uygulanan bir kota var, ABD’de ise anti damping var. Türkiye, AB ülkeleri hariç 1 milyon 400 bin ton dolaylarinda ihracat yaparken, Italya ise sadece AB ülkelerine 656 bin ton ihracat gerçeklestiriyor” dedi.



Gaziantep kapasite anlaminda dünyada Makarnanin baskenti

Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Dernegi (MÜSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bozkurt ise konusmasinda Türk Makarnasi imajina katki sunacak tüm çalismalari desteklediklerini ve önemsediklerini söyledi.



Çalistayin ana konularindan olan katma degerli üretim konusunun derneklerinin de öncelikli konularinin basinda geldigini vurgulayan Bozkurt, “Diger konusmacilarimiz da Türkiye makarna üretimi konusuna degindiler. Ben sunu belirtmek istiyorum. Gaziantep makarnada kapasite anlaminda Dünya’nin baskenti desek yeridir. Etkinligin düzenlemesinde emegi geçenlere tesekkür ediyor, çalistayin verimli geçmesini diliyorum” dedi.



Iki farkli panel

“Türkiye’de Makarna Sanayi, Genel Degerlendirme ve Gelecek Beklentisi Çalistayi” çerçevesinde iki farkli oturumda panel düzenlendi.

TÜGIP Gida Sanayi Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Pala’nin Oturum Baskanligini üstlendigi ‘Makarna Sanayinin Sorunlari ve Çözüm Önerileri‘ konulu ilk panele TMSD Baskani Aykut Göymen, MÜSAD Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bozkurt ve TEPAV Arastirma Görevlisi Bahar Esen Özdemir katildi.

MÜSAD Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bozkurt ve TEPAV Arastirma Görevlisi Özdemir, panelde makarnada sözlesmeli tarim ile markalasmanin önemi hakkinda açiklamalarda bulunarak, sözlesmeli tarimin dünyadaki basarili örnekleriyle ilgili bilgiler verdi.

Çalistayin, ‘Makarna Sanayinin Gelecek Beklentisi’ temali son panelinde ise TMSD Genel Sekreteri, Ankara Medipol Üniversitesi Ögretim Görevlisi Ayça Andirin Uçalli ‘Makarna Tüketimi ve Toplumun Bilinçlendirmesi’ konusunda konusma yaparken, TÜBITAK MAM Yasam Bilimleri Gida Inovasyon Teknolojileri Arastirma Grubu Lideri Dr. Inci Nur Hasbay gida tüketiminde yeni trendler, fonksiyonel gidalar ve fonksiyonel bilesenler, prebiyotik lifli makarnalar, yüksek lifli düsük kalorili, düsük glisemik indekse sahip makarna örnekleri hakkinda bilgi verdi.

Etkinligin son konusmacisi Sürdürülebilirlik ve Dis Ticaret Uzmani Dr. Meral Gündüz ise dünyada sürdürülebilir makarna üretiminde tarladan çatala giden yolun durum bugdayi üretimi ile basladigini, isleme sanayinde ve ambalajda inovasyonla devam ettigini ifade etti.

Dr. Gündüz, konusmasinda dünyada makarna sektöründe sürdürülebilirlik örneklerine yer vererek, bitkisel üretimde sözlesmeli tarim ve rejeneratif tarim uygulamalarinin, makarna üretiminde yenilenebilir enerji ve ürün tasarimi uygulamalari hakkinda paylasimlarda bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile