Makedonya Cumhuriyeti Başbakanı Gruevski Eskişehir’de

Makedonya Cumhuriyeti Başbakanı Gruevski Eskişehir’de

Makedonya Cumhuriyeti Başbakanı Nikola Gruevski, Türkiye-Makedonya İş ve Yatırım Forumu’na katılmak üzere Eskişehir’e geldi.


Bir otelde düzenlenen toplantıda konuşma yapan Başbakan Gruevski, Makedonya ile Türkiye arasındaki ilişkiden bahsetti. Türkiye’nin, Makedonya’nın gelişimine yardımcı olduğundan söz eden Gruevski, “Makedonya Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin çok iyi politik bağları olduğunu söyleyebilirim. Bunlar her yıl artarak devam ediyor ve biz Türkiye Cumhuriyeti’ni Makedonya’nın büyük bir dostu olarak görüyoruz. Bu geçen dönemlerde Makedonya Cumhuriyeti’nin gelişiminde en çok yardımı olan, NATO’nun gelişiminde en çok yardımcı olan ülkedir. Makedonya Cumhuriyeti için karakterize olan bir önemli şey de NATO ve Avrupa Birliği’ne (AB) uzun süredir aday olmasıdır. Bu durum dışında NATO ve AB dışında 2008-2009 yıllarında ülkemizin NATO’ya anlaşmalar için hazır olduğunu gösterdik. Burada bizim komşumuz olan ve AB ile ilgili sorunlar yaşamamıza neden olan ve devletin değişimini, dilin değişimini isteyen komşumuz. Bu yüzden diyaloglu bir anlaşma oluşturmak istiyoruz. Bizim devletimizin stratejisi, NATO ve Avrupa Birliği’ne üye olmaktır. Bu yüzden hem iktidarda olan partiden hem de olmayan partilerin hedefi budur. Türkiye’de turnelerin arasında günde 5 farklı şehirde bulunacağım. Bunların arasında sizin Başbakanınız ve Cumhurbaşkanınızla da görüşmem olacaktır. Onlarla beraber oturacağız ve bizim gelecekteki durumumuz için konuşacağız” dedi.

“TİCARETLE DOST OLAN BİR İKTİDARIZ”
Makedonya’nın stabil bir makro ekonomisi olduğunu kaydeden Gruevski, şöyle devam etti:
“Makedonya için birkaç önemli unsur var. Makedonya Cumhuriyeti’nin stabil bir makro ekonomisi var. Makedonya’nın stabil bir alanı vardır. Gayrisafi milli hasılada yüzde 40 oranında bir artış var. Ülkemizin yapısında hem stabil, hem pozitiftir. Burada bulunduğumuz müddetçe stabil ve olumlu bir makro ekonomi yönetmekteyiz. Bizim hedeflerimiz bu doğrultuda ilerlemek olacaktır. Bunlar ticaret alanında da olacaktır. Makedonya Cumhuriyeti’nin ayrıca stabil bir politik durumu vardır. Koalisyonda olan ve 8 yıl iktidarda bulunuyoruz. Burada birkaç ay öncesindeki seçimlerde milletimizden güven oyu aldık ve önümüzdeki 4 yıl için yeniden iktidarı oluşturduk. Bizim milletimizin desteği geçen yıldan daha çoktu. Bu gösteriyor ki bizim yolumuz iyi ve milletimiz bunu destekliyor. Hedefimiz, güney komşumuz Yunanistan ile beraber diyalogda anlaşmaktır. Bizim önemle bahsettiğimiz şey, devletimizin iyi bir ticaret alanı olduğudur. Bu konuda yoğun bir şekilde çalışıyoruz. 2006’da iktidara geldiğimizde Dünya Bankası’nın Makedonya Cumhuriyeti 94’üncü sırada yer alıyordu. Üzerinde çalışırken negatif ve zayıf işleri değiştirerek 25’inci sıraya kadar geldi. Bu büyük bir ilerleme oldu. Hiçbir ülke bu dönemde bu şekilde ilerleme yapmadı. AB’ye üye olan 27 ülke arasından Dünya Bankası’nda 21’inci sırada yer alıyoruz. Makedonya Cumhuriyeti’ni 27 ülke arasında 21’inci sırada görüyor. Özellikle iş adamlarıyla konsültasyon yaptık. İktidarımız, ticarete dost olan bir iktidardır. İş adamlarıyla kampanyalarla sürekli iletişimdeyiz.”

“VERGİLERİ YÜZDE 10 AZALTTIK”
İş yapmak için tüm masrafları azalttıklarını ifade eden Başbakan Gruevski, “İş yapmak için bütün masraflarımızı azalttık. Bu masraflardan birisi vergi ve devlete karşı diğer şeylerden oluşuyor. Vergileri yüzde 10 azalttık. Yani personelin vergisi yüzde 10’dur. Diğer vergileri de azalttık. Pek çok sektörde yüzde 18’den yüzde 5’ e düşürdük. 7-8 sektörde bu azalma yaşandı. Sağlık vergileri ve diğer vergileri yüzde 3 azalttık. Makedonya Cumhuriyeti Avrupa’da en iyi vergi paketi uyguluyor. Makedonya Cumhuriyeti Avrupa’da iş masraflarını en az yapan ülkedir. Diğer devletlere oranla masraflar yaklaşık olarak yüzde 50 ortalamaya bazlandı. Aynı şekilde bir projemiz daha var. Burada 100 civarında iş adamımız var. Birçok kampanya da hayata geçirdik. Bunların en çok rahatsızlık duyduğu alanlar belirledik ve Makedonya’da daha iyi iş yapmak için daha kolay alanlar oluşturduk. Bunlar dış yatırımcıları çekmek içindi. Avrupa’da iş yapmak için en az masrafı olan ülkedir. Makedonya Cumhuriyeti, Rusya hariç serbest ticaret konusunda tüm Avrupa ülkeleri ile anlaşması vardır. Makedonya’da üretilen her şey, tüm bu devletlere gümrük ödemeden gidiyor ve biz küçük pazarın handikapını artırmak için yapıyoruz. Bütün dış kampanyalar Makedonya Cumhuriyeti’ni yatırım için uygun bir ülke olarak gördü” diye konuştu.

“MAKEDONYA’NIN EN İYİ YAPTIĞI YATIRIMLARDAN BİRİ EĞİTİM”
En iyi yapılan yatırımlardan birinin eğitim olduğundan söz eden Başbakan Gruevski, şunları kaydetti:
“Makedonya’nın en iyi yaptığı yatırımlardan birisi, eğitime vermiş olduğu önem. İlkokul ve ortaokulda yapmış olduğumuz yenilemelerle birlikte ilkokul ve ortaokullarda İngilizce eğitimleri veriyoruz. En önemlisi, tüm öğrencilerimize bilgisayar tedarik etmiş durumdayız. Yeni devlet üniversiteler ve fakülteler açtık. Eğitim alanında değişik alanlarda üniversiteler açtık. Üniversiteye çok sembolik rakamlarla öğrencilerin katılımlarını sağladık. Yaklaşık 200 avro ödüyorlar. Bine yakın kitabı yeniden tercüme ettik. Bu kitaplar dünyada en çok kabul gören kitaplar ve bu kitapları üniversitelerimizde eğitim amaçlı gösteriyoruz. Açtığımız yeni laboratuvarlara 10 milyonun üzerinde yatırım yaptık gençleri güçlendirip, onların girişimci olmalarına katkı sağlıyoruz. En önemlisi bu süre zarfında bizler ortaokulu da zorunlu hale getirdik. Makedonya’daki tüm öğrenciler ortaokulu bitirmekle kalmayıp, yüzde 90’ı bundan sonra üniversite eğitimlerine devam etmektedir. Herkes üniversiteyi bitiremiyor ama en azından kayıtları gerçekleştiriliyor."
Hükümetin teknolojik kalkınma sanayi bölgeleri kurduğunu aktaran Gruevski, “Hükümetimiz teknolojik kalkınma sanayi bölgeleri kurdu. Bu serbest bölgelerde çok özel şartlar var ve bu şartlarda yatırım yapılabiliyor. İlk 10 yılda gelir vergisi ve kişisel vergi ödenmiyor. Burada yatırım yapan, üretim yapacak olan şirketler gümrükten KDV’den ham madde vergilerinden ve ithalata yönelik yapmış oldukları tüm harcamalardan vergilerden muaf tutuluyorlar. Burada arazileri biz tahsis ediyoruz ve 99 yıllığına şirketlere veriliyor. Çok sembolik olarak yani neredeyse bedavaya veriliyor. Hektar başına 1000 Avro’ya kadar ödeme gerekiyor. Tüm altyapı tamamen devlet tarafından hazır hale getiriliyor. Yatırım yapan şirketlere inşaat aşamasında ve olası işçi eğitiminde devlet maddi olarak destek veriyor ve yatırım büyüklüğü ve işçi sayısına göre yaklaşık 500 bin avroya kadar direkt yardım yapıyor. Planımıza göre 7 tane daha serbest bölge yapacağız. Şu anda 3 serbest bölgeyi açma aşamasındayız. Toplamda 14 tane serbest bölgemiz olacak. Birçok uluslar arası firma Makedonya’da yatırım yapma kararı aldı ve şuanda faaliyette olan fabrikalar yeni fabrikalar açmaya karar verdi” ifadelerini kullandı.

“MAKEDONYA 10 YIL ÖNCEKİ MAKEDONYA DEĞİL”
Türkiye’den gelen şirketlerin Makedonya’da mutlulukla karşılandığını anlatan Gruevski, “Makedonya 10 yıl önceki Makedonya değil. Artık çok şey değişti. Makedonya tüm yatırımcıların ajandasında bulunan bir ülke. Türkiye’den gelen şirketler Makedonya’da mutlulukla karşılanıyor. Çok iyi altyapımız var, özellikle karayollarımızda. Şu anda çalışmalarımız devam ediyor ve şu an 3 yeni otoban inşa ediyoruz. Makedonya gibi küçük bir ülke için 3 otoban yapmak çok önemli. 500 milyon avro üzerinde bir yatırımımız var. Bulgaristan’a yönelik demiryollarını hazırlıyoruz. Yerel yolları tamamen tadilattan geçiriyoruz. Şu anda en büyük yatırımlarımız altyapıya yönelik yatırımlarımız. Biz bunu rahatlıkla yapabiliyoruz çünkü dış borcumuz yok. Önümüzdeki yılda Makedonya’nın tamamında doğal gaz ağını kurmaya çalışıyoruz. Bulgaristan üzerinden Üsküp’e kadar doğal gazımız var. Genelde şirketler bu doğal gaz hattı üzerinde inşaatını yapmak istiyor. Avrupa yenileme bankasında yapmış olduğumuz görüşmelerde onlardan bir destek sağlamalarını talep ettik. Tahmin ediyorum ki gelecek yılın sonuna kadar bu doğal gaz ağı için çalışmalarımız başlayacaktır” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile