Makedonya'da Halk Yarın Sandık Başına Gidecek

Meslisteki 123 sandalye için bin 92 aday yarışacak.

Makedonyalılar yarın erken genel seçimler için sandık başına gidecek.

Eski Yugoslavya'nın dağılmasıyla birlikte bağımsızlığına kavuşan Makedonya'da dokuzuncusu yapılacak genel seçimde 1 milyon 770 bin 736 kayıtlı seçmen oy kullanabilecek.

Uzun süredir devam eden siyasi krizin ardından erken seçim kararı alınan Makedonya'da yerel saat ile 07.00-19.00 arasında oy kullanılabilecek.

İç Makedonya Devrimci Örgütü-Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) öncülüğündeki ittifak ile Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) öncülüğünde kurulan ittifak arasında geçecek seçimde meclisteki 123 sandalye için bin 92 aday yarışacak.

Uluslararası toplumun da yoğun ilgi gösterdiği seçimi 4 bin 706 yabancı gözlemci takip edecek.

- Dördüncü erken genel seçim

Ülke tarihindeki dokuzuncu genel seçim olma özelliği taşıyan yarınki seçim, aynı zamada dördüncü erken genel seçim olacak. Makedonya'daki ilk erken genel seçim 2008 yılında yapılırken, 2011 ve 2014 yıllarında da erken seçime gidildi.

Yaşanan siyasi krizin ardından AB'nin arabuluculuğunda taraflar arasında uzlaşma sağlanırken, ilk olarak nisan ayında yapılması planlanan erken seçim son olarak aralık ayına ertelenmişti.

- Seçim öncesi Türk partilerin durumu

Türk Demokratik Partisi (TDP) ile Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH), yarınki seçimde 10 yıldır iktidarda olan VMRO-DPMNE'nin öncülüğündeki ittifak bünyesinde katılacak.

Daha önce SDSM ile ittifak yapan TMBH'nin Genel Başkanı Erdoğan Saraç, eski ittifakından ayrılma sebebine ilişkin, 'Türkiye'de darbecilerin ve teröristlerin desteklenmesi dayanılmaz ve kabul edilemez bir tavır. İşte bu, o ailede yer almak istemememizin en büyük sebebidir.' ifadelerini kullanmıştı.

Türk Hareket Partisi (THP) ise erken seçime SDSM safında katılacak.

- Ortak payda AB ve NATO üyeliği

Makedonya'nın bağımsızlığını kazanmasından 25 yıl sonra, toplumdaki tüm paydaşlar, özellikle de politikacıların Avrupa-Atlantik entegrasyonu ve bu yolda en büyük engel olan Yunanistan ile 'isim sorunu' gibi ülkenin önemli konularında uzlaşma sağlanması gerektiği mesajı, özellikle erken genel seçimlerin yapıldığı dönemlerde kamuoyunun başlıca gündem maddesi olarak öne çıkıyor.

Öte yandan, ülkedeki Arnavut seçmenin oylarını da almak isteyen Makedon tabanlı SDSM, hem parti listesinde yer verdiği Arnavut isimlerle hem de Arnavutçayı ülkenin resmi dillerinden biri yapma vaadiyle dikkati çekiyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile