Maket Uçaklı Eylem Hazırlığındaki DEAŞ Şüphelilerinin Davası

Terör örgütü DEAŞ adına İstanbul'da sansasyonel eylem hazırlığında oldukları gerekçesiyle tutuklanan ve adreslerinde yapılan aramalarda bombalı saldırıda kullanılacağı değerlendirilen maket uçakların bulunduğu iddia edilen 8 sanığın yargılanmasına devam edildi Mahkeme heyeti, tutuklu 3 kadın sanığın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.

Terör örgütü DEAŞ adına faaliyetlerde bulundukları ve İstanbul'da sansasyonel eylem hazırlığında oldukları gerekçesiyle tutuklanan ve adreslerinde yapılan aramalarda bombalı saldırıda kullanılacağı değerlendirilen maket uçakların bulunduğu iddia edilen tutuklu 8 sanığın yargılandığı davada, 3 sanık tahliye edildi.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuklu sanıklar Fatma Altıntaş, Bekkhan Alimkhanov, Zelimkhan Tsaysaev, Hassan Orstho, Salman Dakaev, Kyuri Khatsaev, Aza Bepcahoba, Zukra Borchashvili ile avukatları katıldı.

Duruşmada savunma yapan tutuklu sanık Zukra Borchashvili, İslamiyeti yaşamak için 4 yıl önce Türkiye'ye geldiğini öne sürerek, gözaltına alındıkları sanık Aza Bepcahoba'nın evinde misafir olarak kaldığını savundu.

Yakalandıkları evde ele geçirilen mühimmatların kime ait olduğunu bilmediğini iddia eden Borchashvili, 1,5 yıldır bebeğiyle cezaevinde kaldığı için mağdur olduğunu belirterek tahliyesini istedi.

Tutuklu sanık Aza Bepcahoba da 2016 yılının ilk ayında Türkiye'ye geldiğini anlatarak, kaldıkları evde birkaç aile bir arada yaşadıklarını söyledi.

Evde bulunan mühimmatların kime ait olduğunu bilmediğini savunan Bepcahoba, söz konusu malzemelerin kime ait olduğunu sorduğu eşinin kendisine, "O malzemeler bize ait değil." dediğini aktardı.

Bepcahoba da 1,5 yıldır bebeğiyle cezaevinde kaldığını belirterek, tahliyesini talep etti.

Duruşmada söz alan sanık avukatları da müvekkilleri hakkındaki suçlamaları reddederek, tahliyelerini istedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Aza Bepcahoba ve Zukra Borchashvili'nin cezaevinde 14 aylık bebekleriyle kalmaları ve tutuklu kaldıkları süreyi göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Fatma Altıntaş'ın da kendisi ve çocuklarında kronik eklem rahatsızlığının bulunması ve sanığın tutuklu kaldığı süreyi değerlendirerek tahliyesine hükmetti.

Heyet ayrıca, tahliye edilen 3 sanık hakkında, "Yurt dışına çıkış yasağı ve haftada bir gün evine en yakın güvenlik merkezinde imza atma" zorunluluğundan oluşan adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi.

- İddianameden

İddianamede, DEAŞ terör örgütüne üye olmak suçundan yürütülen soruşturma kapsamında sanık Fuat Güneş hakkında araştırma yapıldığı sırada, DEAŞ mensupları tarafından İstanbul'da düzenlenmesi planlanan bir saldırı kapsamında, kimliği belirlenemeyen bir telefon kullanıcısının Şanlıurfa'dan İstanbul'a silah transferi yaptığı ve bu işin içinde başka şahısların da bulunduğu bilgisinin alındığı anlatıldı.

Bu kapsamda, çatışma bölgeleri ile bağlantılı şahısların faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik ve DEAŞ terör örgütüne mensup şahısların Türkiye'de yapabileceği sansasyonel eylemlerin önüne geçilmesi amacıyla soruşturmanın derinleştirildiği bilgisi verilen iddianamede, tespit edilen telefon numarasını kullandığı belirlenen şüpheli Zelimkhan Aslembekovitch Tsaysaev'nin söz konusu silah transferi ile ilgisinin olduğunun belirlendiği bilgisi verildi.

İddianamede, bunun üzerine Aslembekovitch'in yaşadığı Beylikdüzü'ndeki adreste yapılan aramada, çok sayıda örgüte ait doküman, glock marka tabanca şarjörü, 16 fişek, canlı bomba eyleminde kullanıldığı değerlendirilen siyah renkli kemer, çatışma bölgelerine gönderileceği anlaşılan birçok askeri kamuflaj, bıçak, gaz tüpleri, su mataraları, piller, pusula ve fener gibi çeşitli malzemeler ele geçirildiği ve kadın şüpheliler Zukra Borchashvılı ve Aza Bepcahoba'nın yakalandığı kaydedildi.

Şüpheli Fuat Güneş'in, Tuzla'daki ikametinde yapılan aramada, ele geçirilen hafıza kartında DEAŞ terör örgütünün eylem için kullandığı "TRUECRYPT" isimli kriptolama programının nasıl kullanılacağına dair talimatları içeren dosyalar bulunduğu ifade edilen iddianamede, yakalanan şüpheli Bekham Alımkhanov'un üzerinde ele geçirilen telefonda DEAŞ'a ait olduğu anlaşılan cihadı öven marşlar, çatışma bölgelerinde çekilmiş fotoğrafların bulunduğu aktarıldı.

- İnsansız hava aracı ile saldırı planı

İddianamede, şüphelilerin ikametlerinde yapılan aramalarda çatışma bölgelerine gönderilmek üzere birçok askeri malzemenin ele geçirildiği, ayrıca 2 insansız hava aracı ile bu hava araçlarına ait malzemeler elde edildiği belirtildi.

İddianamede, konuyla ilgili yapılan araştırmada DEAŞ'ın maket uçaklarla Türkiye'ye bombalı saldırı yapacağı, bu uçaklarla ilgili Türkiye'ye yönelik izleme ve keşif faaliyetlerinde bulunulduğu, uçakların sipariş usulü elde edildiği, bu uçakların 17-50 kilogram ağırlığında patlayıcı taşıma kapasitesinin olduğunun tespit edildiği, suç tarihi aralığında DEAŞ'ın Türkiye'ye eylem yapmak için 25 kişilik eğitimli bir timi hazır beklettiği bilgisine ulaşıldığı vurgulandı.

Şüphelilerin, bu kapsamda, DEAŞ terör örgütü adına faaliyette bulundukları ve böylelikle DEAŞ terör örgütüne üye olma suçunu işlediklerinin anlaşıldığı belirtilen iddianamede, 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

- Davanın geçmişi

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık Fuat Güneş'in diğer sanıklarla hukuki ve fiili irtibatı bulunmadığı gerekçesiyle hakkındaki davanın ayrılarak yeni esas üzerinden yürütülmesine karar vermişti.

Diğer sanıklar Bekham Alımkhanov, Zelimkhan Aslembekovitch Tsaysaev, Aza Bepcahoba, Zukra Borchashvılı, Fatma Altıntaş, Hassan Orstho, Salman Dakaev, Kyuri Khatsaev'in Bakırköy, Beylikdüzü ve Zeytinburnu'nda yakalandığını belirten mahkeme heyeti, bu sanıklarla ilgili dosyada yetkisizlik kararı vererek, yargılamalarının yapılması için dosyanın Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetmişti.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi de yetkisizlik kararı vererek dosyayı İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile