Makine Mühendisleri Odası: Can ve mal güvenliği için kalorifer kazanları birinci derecede önemli

Binalarda ve sanayi tesislerindeki kalorifer kazanlarının toplumun can ve mal güvenliği açısından düzenli kontrollerinin yapılmasının önemli olduğunu

Binalarda ve sanayi tesislerindeki kalorifer kazanlarının toplumun can ve mal güvenliği açısından düzenli kontrollerinin yapılmasının önemli olduğunu belirtildi.

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda Makine Mühendisleri Odası tarafından üyelerine yönelik, 'Kazanlarda Enerji Verimliliği' konulu seminer verildi.

Makine Mühendisleri Odası Yozgat İl Temsilcisi Özcan Göçümlü, konuşmasında, kışın gelmesiyle birlikte kullanılmaya başlanan kalorifer kazanlarının periyodik olarak mutlaka bakımlarının yapılması gerektiğini belirtti. Göçümlü, "Binalarda ve sanayi tesislerindeki kazanların, kalorifer tesisatlarının yasa ve yönetmelikler uyarınca projelendirmesi ve periyodik kontrollerinin düzenli olarak yaptırılmasını, toplumun can ve mal güvenliği açısından birinci derecede önemi vardır." dedi.

Üretilen kazanların mutlaka uygun kalite belgesine sahip olması gerektiğini ifade eden Göçümlü, üretilen birçok kazanın kapasitelerine uygun üretim belgelerine sahip olmadıklarını söyledi. Göçümlü, şöyle dedi:

"TSE ve CE belgelerine sahip olmayan kazanlar yeterli denetim mekanizmaları kurulamadığı için bilgi eksikliği bulunan tüketicilere satılabilmektedir. Kamuoyuna yansıyan ve yansımayan birçok kazanın önüne geçilebilmesi için Makine Mühendisleri Odası tüketicileri uyarmaktadır. Bir kazan sistemi kurduracak veya bakımını yaptıracak tüketiciler, bu hizmeti satın alacakları zaman mekanik ve tesisat konusunda proje üreten ve uygulayan firmaların yetkilendirilmiş firma olmasına ve bu firmaların bünyelerinde uzmanlık belgesi almış yetkili mühendisler bulundurması gerekmektedir. Yine bu kapsamda kapalı sistem, sıcak su veya buhar kazanlarının periyodik testlerinin yapılması gerekmektedir. Mevcut yönetmelikler doğrultusunda, kalorifer kazanı ve basınçlı kapların yılda bir kez hidrostatik testleri yapılmalıdır. Kalorifer kazanı ve benzeri kazanları kullananlar ve işletmeye alanlar, mutlaka eğitimden geçirilmeli ve belgelendirilmelidir."

Seminere konuşmacı olarak katılan Bozok Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Doğan da kazanlarda daha sağlıklı enerji veriminin elde edilmesi ve dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile