Makine Mühendisleri Odası’ndan 'mesleğe Hoş Geldin'Buluşması

Makine Mühendisleri Odası’ndan 'mesleğe Hoş Geldin'Buluşması

Eskişehir'de Makine Mühendisleri Odası (MMO) tarafından ‘Mesleğe hoş geldiniz’ toplantısı gerçekleştirildi.


Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Endüstri Mühendisliği’nde düzenlenen toplantıda konuşan Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hakan Ünal, mesleğe ilk adımı atan genç arkadaşlarla her yıl bu tür toplantıları yaptıklarını söyledi.

Odanın kuruluş amacından bahseden Ünal, "Odamız 1954 yılında kurulmuş kamu kurum niteliğinde meslek örgütü. Kurarken mantık düşünce, mühendislik mesleğinin ama bütün branşları; mimarlık, tarım, madencilik, sanayi, teknoloji, kimya mühendislik ile ilgili alanları bilim ve teknolojiyi düzenleyecek bir kurum olmak. Devlet şu mantığı gütmüş; bu alanların geliştirilmesi yine bu alanlarda çalışan uzmanlar tarafından yapılması gerekiyor diye kurulmuş. Biz gücümüzü Anayasa’dan alan bir kuruluşuz. Özel bir kurum değiliz. Amacımızın dışında faaliyet yapamayız. Ama hayatın her alanında olan bir mesleğiz. Ülkenin mühendis sayısında büyük bir artış var. Bugün sırf makine mühendislerin odasının üye sayısı 93 bin. Oda üyeliği kamu işyerlerinde çalışmıyorsanız zorunluluk hale geliyor. Birey bu mesleğe hizmet ederken topluma da meslektaşlarına da gönüllü hizmet etme mantığı ile kurulmuştur" dedi.

"PROFESYONEL DEĞİL GÖNÜLLÜYÜZ"
Makina Mühendisleri Odası’nın bir sivil toplum kuruluşu olmadığını bunu aşan bir mantığı olduğunu anlatan Ünal, "Teknoloji ilerlerken sanayinin dalları genişledikçe farklı mühendislik olmaya başladı.

Endüstriyel mühendisliği, otomotiv, uçak mühendisliği gibi… Hepsi Makine Mühendisleri içinde örgütlenmişlerdir. MMO içinde meslek dalı komisyonları vardır. Zorunlu komisyonlardır. Bizim odamızda tam bir demokratik bir yönetim vardır. Oda yönetimlerine gelen bizler gönüllülük içinde yapıyoruz. Profesyonellik anlamında yapmayız. Genç üye sayımızda sürekli artıyor. Hem güzel hem de kaygı veren bir yanı var. Ülkede çok ciddi olan ve artan işsizlik sorunu var. Genç mühendis sayısı işsizlik sayısı ile artıyor. Kazanmış bir bireyler olarak Türkiye’deki 10’uncu sırada alan bölümlerden birisiyiz. O bölümlerde okumaya başladığınızda Eskişehir’de ESOGÜ mezunu olan arkadaşlarımız gerçekten şehir ve ülke sanayisinde ilerleyebiliyorlar. Temel bilgiler uluslar arası düzeyde geçerli bir altyapısına sahip. Üniversitede siz temel eğitim alıyorsunuz. Genel bir mühendislik eğitimi bilgisi olacak. Bilimle mühendislik çok kesin çizgilerle ayrılmış alanlardır. Mühendislik tecrübe ile elde edilen bir konum. Mühendislik esasında yapma ve somut bir şeyler ortaya çıkarma becerisini kazanmış olan kişilere denir. Somut bir faaliyet alandır. Akademisyenler ve mühendisler aynı eğitimden geçiyoruz ancak dışarıda farklı bir hayat bekliyor her birimizi. Burada kazandığınız genel bilgi projelerinizde kullanmak üzere faydalanacağız. Ancak bir de tecrübenin dışında kendi kendine karar veren ve bilgiyi somut bir sonuca çeviren bir kimlik olacağız. Problemi siz kendiniz tanıyacaksınız ve çözeceksiniz" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile