Makineler Arası İletişim Teknolojisi Londra'da Ele Alındı

Türkiye’nin Turkcell öncülüğünde tanıştığı makineler arası iletişim teknolojisi, 24-25 Nisan tarihlerinde Londra’da gerçekleştirilen Dünya M2M Kongresi’nde ele alındı.

Uluslararası M2M piyasasının önde gelen aktörlerini Londra’da buluşturan kongreye Turkcell adına Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş katıldı.


Londra’da basın mensuplarıyla bir araya gelen ve Turkcell’in M2M teknolojisiyle sunduğu yenilikçi çözümleri tanıtan Kocabaş, bu çözümlerle 2013’te Türkiye ekonomisine 1,5 milyar TL’yi aşkın katkı sağladıklarını belirtti.

Turkcell, 24-25 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen Dünya M2M Kongresi’ne ana konuşmacılardan biri olarak katıldı.

Londra’da yapılan toplantıda, ülkelerin ekonomilerini, bireylerin yaşam, kurumların ise iş yapış biçimlerini değiştiren M2M teknolojisinin bugününe ve geleceğine dair analiz ve öngörüler paylaşıldı.

Türkiye’den yalnızca Turkcell’in katıldığı iki günlük kongrede Sony, IBM, Ericsson, Oracle, Cisco, SAP gibi pek çok teknoloji devi, M2M konusunda attıkları adımları ve hedeflerini ortaya koydu.

Dünya M2M Kongresi’nin bu yılki en dikkat çekici yönü, “konuşan makineler” aracılığıyla geliştirilen çözümlerin çeşitliliği ve ekonomiye sağlanan katkının büyüklüğü oldu.

Turkcell Kurumsal Pazarlama ve Satıştan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, doğalgaz, su ve elektrik şebekelerinden tarıma, sağlıktan lojistiğe, tarihi eserlerin korunmasından deniz feneri ve trafik ışıklarının yönetilmesine ve nehir seviyelerinin takibine kadar sayısız alanda çözüm sağlayan M2M teknolojisini, Turkcell’in Türkiye’de gerçekleştirdiği uygulamalarla örneklendirdi. Kocabaş, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“2013 sonunda Türkiye’de 2,1 milyon makine uzaktan yönetiliyor. Son 2 yıl içinde neredeyse ikiye katlanan bu pazarda, yine BTK’nın açıklamalarına ve kendi rakamlarımıza baktığımızda Turkcell’in yüzde 67’lik payıyla pazarda lider olduğunu görüyoruz. Turkcell olarak M2M’e özellikle son 4 yıldır yaptığımız büyük yatırımlar hem pazarın büyümesini sağladı, hem de liderliğimizi pekiştirdi. 3 yıl önce Türkiye’de M2M’e özel ilk Sim kartı lanse ettik. 2 yıl önce yine Türkiye’de ilk olarak M2M platformumuzu hayata geçirdik ve dünyada kendine ait M2M platformu geliştiren ilk beş operatörden biri olduk.

Bugün Türkiye’deki her üç makineden ikisi Turkcell’le çalışıyor. Turkcell M2M uygulamalarıyla yalnızca 2013 yılında ülke ekonomisine sağladığımız katkı 1,5 milyar TL’yi aştı. Bunun beş temel nedeni var: Üstün altyapımız, teknoloji gücümüz, deneyimimiz, çözüm çeşitliliğimiz ve iş ortaklarımız. Bundan yaklaşık 10 yıl önce Türkiye’de ilk M2M uygulamalarını biz gerçekleştirdik ve çözümlerimizle bu teknolojinin Türkiye’de dünya ile eş zamanlı olarak yaygınlaşmasını sağlıyoruz.”
Selen Kocabaş, Turkcell’in halen mobil POS ve yazarkasalar başta olmak üzere 1,4 milyon makineye hizmet verdiğini belirtti.

En hızlı yükselişin ise akıllı araçlar alanında olduğunu ifade eden Kocabaş, Turkcell’in 480 bin araçla Avrupa’da bir ülkede en fazla Araç Takip hattına sahip operatör olduğunu vurguladı. Bu sıralamada akıllı araçları endüstride ve tarımın birçok alanında kullanılan makineler, elektrik, gaz ve su sayaçları ve son olarak da akıllı evler ve ev güvenlik sistemleri izliyor.

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıyan bu teknolojinin desteklenmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“Temmuz 2012’de Maliye Bakanlığımız her GSM hattından ilk hat açıldığında alınan 40 TL’lik Yeni Tesis Özel İletişim Vergisi’ni M2M hatları için kaldırdı. Bunun pazarın gelişmesinde olumlu etkisi oldu. Benzer bir şekilde şimdi de Telsiz Ruhsat Ücretinin kalkması pazarın gelişimine çok önemli katkı sağlayacağını görüyoruz. Özellikle enerji sayaçları projelerinde bu Telsiz Ruhsat Ücreti çok ciddi bariyer teşkil ediyor ve Türkiye’nin bu teknolojiden elde edeceği katma değer ve tasarrufu yavaşlatıyor".
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile