Malatya'da '52. Kütüphane Haftası' Kutlandı

Malatya'da '52. Kütüphane Haftası' Kutlandı

Malatya’da ‘52. Kütüphane haftası’ düzenlenen bir programla kutlandı.

Ana teması ‘Küresel Anlayış ve Kütüphaneler’ olan 52. Kütüphane Haftası kutlama programına vatandaşlar yoğun bir katılım gösterirken programa katılan Malatya Valisi Süleyman Kamçı, kitapların önemine vurgu yaparak “Kitaptan uzaklaşmak medeniyetten uzaklaşmaktır” dedi.

Malatya Kongre ve Kültür Merkezi Kemal Sunal Toplantı Salonunda gerçekleştirilen programa Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Battalgazi Kaymakamı Vedat Yılmaz, Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı İhsan Gencay, İl Kültür ve Turizm müdürü Derviş Özbay, Malatya İl Halk Kütüphanesi Müdürü Mümine Aydın, bazı STK temsilciler, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda daha sonra protokol konuşmalarına geçildi. Programın açılış konuşmasını Malatya İl Halk Kütüphanesi Müdürü Mümine Aydın yaptı. Halk Kütüphaneleri hakkında bilgiler veren ve kitap okumanın önemine değinen Aydın, "Müdürlüğümüz ve bağlı 4 şubemizde 2015 yılı sonu itibariyle kullanıcı sayıları toplamda 133 bin 813 üye sayısı ise 12 bin 173 kişidir” dedi.

Daha sonra söz alan Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay da, 1964’ten beri her yıl Mart ayının son haftası kutlanan ve bu yıl da 28 Mart, 3 Nisan 2016 tarihleri arasında kutlanacak olan 52. Kütüphane Haftasının önemine değindi. Kütüphanelerin özellikle de gençler için önemli olduğunu söyleyen Özbay, “Eğer okuyan, öğrenen, düşünen ve üreten bir gençlik, önceliğimiz ise, işte o zaman kütüphane haftasının önemi de anlaşılmış olur. Biliyoruz ki donanımlı bir gençlik hem Cumhuriyetimizin hem de geleceğimizin temelini oluşturur. Geleceğe yönelik hasretimizin, rüyalarımızın kaynağı gençliğimizdir. Onun için kütüphaneler gençler için çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Son olarak söz alan Malatya Valisi Süleyman Kamçı, okumanın tanımını yaparak, okumanın hakikati, hikmeti ve doğruyu aramak için yapılan, tabir yerindeyse beşikten mezara kadar devam eden umut yolculuğu olduğunu söyledi.

Kitaptan uzaklaşmanın, medeniyetten uzaklaşmak olduğunu belirten Vali Kamçı, “İlk emri ‘Oku’ olan Yüce Dinimiz, bu ulvi emrini ‘Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu’ düsturuyla taçlandırmış ve insanoğluna hedeflerin en güzeli olan ‘ilim ve irfanı’ göstermiştir. Kitaptan yoksun bir dünyayı tahayyül etmek bile ruhumuza sıkıntı vermektedir. Çünkü medeniyetin kadim binaları olan eğitim, bilim ve sanatın temelleri kitaplarla atılmıştır. Dolayısıyla kitaptan uzaklaşmak, aslında bir anlamda medeniyetten uzaklaşmaktır; karanlığı aydınlatan kandilleri söndürmektir. Teknolojinin önlenemez yükselişi bile kitaba olan ihtiyacı ortadan kaldıramayacaktır. Çünkü dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile kitaba ve kütüphaneye olan ilginin azalmadığı, aksine çok daha modern kütüphanelerin kurulduğu görülmüştür. Maalesef ülkemizde kütüphanelere gereken ilginin gösterilmediğine hepimiz şahit olmuşuzdur. Yapılan anket ve istatistikler, Türkiye’de kişi başına düşen kitap sayısı ve kütüphanelerden istifade etme oranının son derece düşük olduğunu göstermektedir. Okunan kitap sayısının artması, kütüphanelerimizin ziyaretçilerinin çoğalması ve bu üzücü durumun bir an önce sona ermesi en büyük temennimizdir” şeklinde konuştu.

Malatya Valisi Süleyman Kamçı’nın konuşmasının ardından kitap okumada dereceye giren öğrencilere Vali Kamçı tarafından ödül takdim edildi. Programda, daha sonra Yazar Ahmet Turgut katılımcılara bir söyleşi gerçekleştirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile