Malatya'da Çölyak Hastalari Için Glütensiz Bisküvi Tesisi Açildi

Malatya'da Çölyak Hastalari Için Glütensiz Bisküvi Tesisi Açildi

Malatya Kayisi Arastirma Enstitüsü tarafindan çölyak hastalari için ’Glütensiz Bisküvi Üretiminde Kayisi Çekirdegi ve Dut Kullanimi’ tesisi açildi.

Malatya’da Glütensiz Bisküvi Üretiminde Kayisi Çekirdegi ve Dut Kullanimi tesisi açildi. Tesiste çölyak hastalari için kayisi çekirdeginden ve dut meyvesinden bisküvi üretimi gerçeklestirecek. Yapilacak bisküviler, katki maddesi olmadan, kayisi çekirdegi ve dut ile tamamen dogal saglikli bir atistirmalik olacak.

“Tamamen dogal katkisiz saglikli bir atistirmalik”

Kayisi Arastirma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdogan, özellikle çölyak hastalarina hitap eden dogal ve saglikli glütensiz bisküvi üretimi yapacaklarini ifade ederek, “Projemiz DAP Kalkinma Idaresinin destekledigi bir proje. Enstitümüzün son 4 yilda gelistirmis oldugumuz katma degerli ürünler zincirine bir yenisini de eklemis olduk. Glütensiz bisküvi üretiminde kayisi çekirdegini ve dut kullanimi arastirilmasi projesiydi. Bununla biz özellikle çölyak hastalarina hitap edecek glütensiz bisküviler üretmis olduk. Bu sadece çölyak hastalari için degil bütün insanlarimizin rahatlikla kullanabilecegi atistirmalik olarak nitelendirdigimiz güzel bir ürün olarak ortaya çikti. Üretime bundan sonra devam edecegiz. Üretim giderek artacak, ragbet gören bir ürün oldu. Yüzde yüz besin içerisinde kimyasal hiçbir katki maddesi yok. Kayisi çekirdegi ve dut ile birlikte tamamen dogal katkisiz saglikli bir atistirmalik diyebiliriz” seklinde konustu.

Vali Aydin Barus, kayisinin Malatya için önemli katma degeri yüksek bir ürün olduguna oldugunu ifade ederek, “Malatya için stratejik bir ürün çünkü Malatya tarim topraklarinin yüzde 20’si kayisi agaçlariyla kapli. Kayisi üretimi ve ticareti çok önemli bir role sahip sadece Malatya için de degil Türkiye’nin tarimsal ihracatinda çok önemli bir role sahip ürün. Kayisi Malatya için önemli ama bu kayisi ürününü katma degerini yüksek bir hale getirmek Malatya ekonomisi için daha fazla gelir getiren bir kaynak için çalismamiz gerekiyor. Üretim safhasindan itibaren Kayisi Enstitümüzün yapmis oldugu çalismalar kayisinin hasat edilmesinden sonra verimli bir sekilde degerlendirilmesi, mümkün oldugunca ürünü kaliteli bir sekilde piyasaya sunulmasi için yapmis oldugu çalismalar çok degerli” dedi.



"Malatya hem sanayi hem de tarim kenti”

Milletvekili Bülent Tüfenkci, AK Parti iktidarinda kayisinin birinci öncelikleri oldugunu ve Malatya’nin hem sanayi hem de tarim kenti oldugunu belirterek, “Malatya için kayisi önemli. Malatya bir yandan sanayilesirken bir yandan da tarim kenti dolayisiyla bir tarimi da ihmal etmeden büyüyen tarimi da önemseyen bir iliz. Tarimda da en önemli gelirimiz kayisi. Kayisi üreticilerimiz her daim desteklenmistir. Malatya’nin tarimda en önemli girdisi kayisidir. AK Parti iktidarlarinda kayisi birinci önceligimiz olmustur. Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in talimatlariyla da kayisi üreticilerimiz her daim desteklenmistir. Bundan sonra da kayisiyi çok önemli yerlere tasiyacagiz. Glütensiz bisküvinin önemi bunun çölyak hastalari için bir kullanim alani olmasiyla beraber ticarilesme noktasinda da önemli bir basariyi yakalayacak ürün olmasidir. Malatya’da kayisida katma degerli ürünlerin artarak devam etmesi önemli. Ihracatçilarimizin sadece kuru kayisi ile degil kayisi mamulleriyle de ihracata yönelmesi önemli” ifadelerini kullandi.

Tesisin açilis programina, Malatya Valisi Aydin Barus, Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, AK Parti MKYK üyesi Milletvekili Bülent Tüfenkci, Malatya Kayisi Arastirma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdogan, Yesilyurt Belediye Baskani Mehmet Çinar, Malatya Battalgazi Belediye Baskani Osman Güder ve çok sayida STK baskani katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile