Malatya'da Doğa ve Kültür Yürüyüşü Güzergahları Belirlendi

Malatya'da doğa ve kültür yürüyüşü yapılacak 32 güzergah belirlendiği bildirildi.

Malatya Valiliği Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu Başkanı Levent İskenderoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fırat Kalkınma Ajansının destekleği "Malatya İmaj ve Lansman Projesi" kapsamında kentin doğa ve kültür yürüyüşü rotalarını belirlediklerini söyledi.

Bu çerçevede, Malatya'nın tarihi, turistik ve doğal zenginliklerinin bulunduğu bölgelerde 267 kilometre yol yürüdüklerini, çalışmayı bir yılda tamamladıklarını dile getiren İskenderoğlu, çalışmanın sonunda belirlenen 32 güzergaha ilişkin bilgileri "Malatya Doğa ve Kültür Yürüyüşü Rotaları" kitabında topladıklarını ifade ederek, "Bin adet basılan kitap, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce yerli ve yabancı turistlere ücretsiz verilecek" dedi.

Malatya'nın tanıtımına katkıda bulunmak adına bir adım attıklarını ifade eden İskenderoğlu, şunları söyledi:

"Yürüyüş rotalarının sahip olduğu özelliklerin aktivite yaparken bile katılımcılarda dinginliği sağlayacak olması bizim için önemliydi. Bu amaçla rotaların sıkıcı olmamasına, merak uyandıracak özellikte olmasına dikkat ettik. Rotalarda, insanların, Malatya'nın zengin kültürel birikiminden birtakım şeylere rastlayabilmesine özellikle özen gösterdik. Farklı zorluklarda yürüyüş rotaları tespit ettik,"

Kitabı, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldırım Güngör'ün danışmanlığında hazırladıklarını dile getiren İskenderoğlu, Yıldırım Güngör ve KUDEB Başkan Yardımcısı Bayram Güngör ile rotaların tamamını yürüdüklerini kaydetti.

-"Nemrut Dağı yolu da kamplı geçiş rotası olarak yer aldı"

İskenderoğlu, yörede kolay yürünen rotaların yanı sıra zorlu dağ çıkışları ve kanyon geçişleri de bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu seçimi yaparken yeteneği ölçüsünde etkinlik yapmak isteyenleri de düşündük. Çalışma sırasında sadece yürüyüş değil, kamplı geçiş rotaları, bisiklet rotaları, off-road ve sportif tırmanış rotalarını da saptayarak haritalandırdık. Kitapta her bir rotanın başlangıcından bitişine kadar kısa bir öyküsü bulunuyor."

Arapgir, Darende ve Yeşilyurt ilçelerinden, Levent Vadisi'nden ve Girmana Kanyonu'ndan rotalara ilişkin bilgilerin kitapta olduğunu ifade eden İskenderoğlu, "Nemrut Dağı yolu da kamplı geçiş rotası olarak yer aldı" dedi.

Kitabın girişinde, Malatya'ya ilişkin turizm değeri taşıyan yerlerin kısa bilgilerinin de bulunduğunu belirten İskenderoğlu, "Doğa yürüyüşünde kullanılan temel malzemeler ve doğa yürüyüşüyle ilgili bir bölüm var. 'Doğa yürüyüşü yapacaklara öğütler' başlığı altında toplam 42 öğüdümüz var" diye konuştu.

Levent İskenderoğlu, kitapta 70 fotoğrafın yer aldığını sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile