Malatya'da Egitime Destek

Malatya'da Egitime Destek

Bilkent Üniversitesi tarafindan yapilmakta olan ve bünyesinde Avrupa standartlarinda anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise ve spor salonlari ile lojmanlarin bulundugu Egitim Kampüsünün temeli Malatya’da düzenlenen bir törenle atildi.

Ihsan Dogramaci Vakfi (IDV) Bilkent Üniversitesi Egitim Kampüsünün temel atma törenine, Vali Vekili Kenan Eskin, AK Parti MKYK Üyesi Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kürsat Aydogan, Bilkent Üniversitesi Mütevelli Heyeti Baskani Prof. Dr. Gülsev Kale, Inönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kizilay, Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Murat Aladag, Eski Milli Egitim Bakani Metin Emiroglu, Siyasi Parti Il Baskanlari, Il Müftüsü Veysel Isildar, Il Müdürleri, STK baskanlari, muhtarlar, vakif, dernek ve oda baskanlari ile vatandaslar katildi.

Temel atma töreninin açilis konusmasini yapan IDV Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kürsat Aydogan, Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan’in sürecin ilk gününden itibaren yanlarinda oldugunu ve projenin en büyük destekçisi oldugunu belirterek, “Bilkent Üniversitesinin vizyonunda Anaokulundan Lise sona kadar uzanan K12 dedigimiz egitimin önemli bir yeri var. Bu vizyonun hayata geçmesi Ankara’da kurulan Bilkent okullari ile basladi ve bugün temelini attigimiz Bilkent Laboratuvar okullarinin da içerisinde yer aldigi dogu illeri projesiyle devam ediyor. Bilkent Üniversitesi doguda dört ilde bunlar Erzurum, Malatya, Sanliurfa ve Van. Bu illerde okullarin açilmasi, uluslararasi müfredata yer vermesi ve ögrencilerinin en az yüzde 70’inin tam burslu olmasi öngörülmüstü. Okullara yatili ögrenci alinmayacak çünkü ögrencinin velisi bizzat o sehirde yasamasi esasti. Bu projenin birinci etabi olarak Bilkent Üniversitesi Erzurum Laboratuvar okullari bundan 15 yil önce o zamanin Basbakani olan Recep Tayyip Erdogan’in katilimlariyla egitime basladi.

Bilkent’te egitim gören ögrencilerimizin çogu hukuk ve mühendislik alanlarini tercih etti.

Malatya Bilkent okullarinda da Atatürk’ün gösterdigi yolda milli ve kültürel degerlerimizi benliginde özümsemis bagimsiz düsünen özgüvenli bilimsel ve meydana getirici düsünceye sahip gelecegin degisimini yönlendirecek çagdas dünyanin bilincinde bireyler yetistirmek istiyoruz. En iyi fiziki sartlarda en iyi ögretmen kadrosuyla egitim verecegiz. Malatya’da egitime Anasinifi ve Ilkokuldan baslayarak ilerleyecegiz diger siniflar bu ögrenciler ilerledikçe açilacak. Su anda Anaokulu ve Ilkokulun temelini görüyoruz. Fiziki olarak çok gurur duyacagimiz bir proje. Ögrencilerin en az yüzde 70’i tam burslu olacaktir. Malatya Bilkent ögrencisi ve ögretmeniyle egitimde dünyayla yarisacak. En büyük hedefimiz egitimde bir model olusturmak. Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan projenin basindan beri en büyük destekçimiz oldu. Bu projenin Malatya’ya kazandirilmasi için canla basla çalisti. Baskanimiza çok tesekkür ediyorum. Basta Cumhurbaskanimiz olmak üzere projemize destek veren tüm siyasilere de tesekkür ediyorum” dedi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Murat Aladag selamlama konusmasinda “Bilkent Üniversitesinin sehrimizde egitim kurumu açmasi bizleri mutlu ediyor heyecanlandiriyor.

Malatya’miz her türlü övgünün üzerinde. Türkiye’de iki Cumhurbaskani çikarmis bir il. Malatyali gençler Bilkent gibi bir okulda egitime baslarsa daha birçok Cumhurbaskani çikaracak. Yapilan hizmetten dolayi tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Inönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kizilay da konusmasinda, çok mutlu olduklarini belirterek, “Egitim kampüsünü Bilkent Üniversitemiz Malatya’ya kazandiriyor bunun mutlulugunu yasiyoruz. Inönü Kampüsümüze komsu çok büyük bir alanda güzel bir kampüs kuruluyor. Insallah en kisa sürede egitime baslayacak. Fikir babasindan uygulama sürecine kadar emegi geçen herkesi kutluyorum. Malatya’da emegi geçen Büyüksehir Belediye Baskanimizi, Valimizi ve Milli Egitim Müdürlerimize tesekkür ediyorum” dedi.

Egitim denince akan sular durur diyerek bir konusma yapan Eski Milli Egitim Bakani Metin Emiroglu da özetle, “Malatyalilarin egitime karsi çok büyük ilgisi vardir. Malatyalilarin hayatta önlerine koyduklari tek bir hedef vardir çocuklarina en iyi sekilde egitim vermek. Malatyali annelerin-babalarin baska düsüncesi yoktur. Malatya’da yetisenler bu ülkenin kalkinmasinda, gelismesinde en kritik görevlerde rol almis insanlardir. En kritik noktada bir Malatyali bulursunuz. Devletin, milletin yükünü yüklenmis hiç sesi çikmaz çünkü Allah rizasi için çalistigini bilir ona göre hizmetini yapar reklamini yapmaz. Büyüksehir Belediye Baskanimiza sunu ifade ettim vesile oldugun hizmetleri terazinin bir kefesine koy Bilkent Projesini diger kefeye koy. Onun için çok tesekkür ediyoruz. Degerli hemserilerimin ayagina bu hizmeti getiren düsünceyi ben nasil alkislamam. Bu proje Malatya’da egitim seviyesini üst noktaya götürecek” dedi.

Egitime yapilan yatirimin bir sehre, bir ülkeye yapilan en önemli yatirim oldugunu belirten Baskan Gürkan ise konusmasinda, “Tarihi bir günü yasiyoruz. Her sey aslina rücu eder. Malatya’yi tarif ederken Insanlik Medeniyetinin Anadolu’yu Anayurt yapan destan sehri diyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Büyük zaferler kazanabilirsiniz. Ama o zaferleri kazandiktan sonra arkasinda irfan ordusu yoksa o zaferlerin hepsi bosa gider’ diyor. Malatya’da iki üniversite vardi. Biri Sahabiyye-i Kübra Medresesi digeri Sahabiyye-i Sugra Medresesi. Anadolu’nun Fetih sürecinde irfan ordusu olan Mevlana’lar, Sadreddin Konevi’ler, Ibnü’l Arabi’lerde Selçuklu Devletinin güçlü sultani Alaaddin Keykubat’ta bu medreselerde yetisip Anadolu Selçuklu Devletini kurup o ihtisamli günleri yasatmistir. Onun için buradaki temel atma törenini tarihi bir gün olarak degerlendiriyorum. Burada yetisecek çocuklarimiz memleketimizin ve insanlik aleminin gelecegine isik tutacak bilimsel çalismalara imza atacaklardir. Insanimizi iyi yetistirmeliyiz. Gelecek nesilleri düsünüyorsak okullara yani insana yatirim yapmamiz lazim.

Göreve geldikten sonra sehrin dogusunun daha hareketli olmasi noktasinda Mismis Park girisinde Mehmet Ali Aydinlar’a buraya bir Fen Lisesi yapmasi için teklifte bulunduk. Su anda Teknolojik Fen Lisesi yapiliyor. Hiçbir sey tesadüfen olmuyor. Malatya’nin dününe, bugününe ve yarinina sahip çikmakla mükellefiz. Belediye Baskanligimiz nasil olacak demistik. Günes gibi gözünü ve perdesini kapatmayan insan nasil günesin isigindan ve isisindan faydalaniyorsa bizim yönetim anlayisimizda o olacak demistik. Belediye Baskanligi görevini de 5 yillik olarak hiçbir zaman telakki etmedik. Yönetim anlayisimiz geçmis yüzyillarin, günün ve gelecek yüzyillarin Belediye Baskani nasil olunur o vizyon içerisinde yönetimimizi belirledik. Tarihi eserleri ayaga kaldirarak geçmisin, günümüze hizmet üretirseniz günümüzün yaptiginiz hizmetleri gelecek kusaklara aktarirsaniz gelecegin belediye baskani olursunuz.

Temel atma törenimiz tarihi bir hadisedir. 20-25 yil sonra bunun ne kadar önemli oldugu daha iyi idrak edilecektir. Bu süreçte bize en büyük destegi veren Cumhurbaskanimiza, Malatya’yi tercih eden

ve Malatya’daki altyapinin yeterliligi noktasinda bize destek veren Prof. Dr. Kürsat Aydogan hocamiza, Bilkent Üniversitesi Mütevelli Heyeti Baskanimiza ve emegi geçenlere tesekkür ediyorum. Güzel bir hizmete imza attiniz. Malatya sizlerle gurur duyacaktir, Malatya sizleri hep güzellikle yad edecektir. Bu süreçte yanimizda olan Valiligimize ve mesai arkadaslarima da tesekkür ediyorum. Malatya, tarihinde görmedigi yatirimlari görmektedir. Dogru bildigimiz yolda hasbi olacagiz, içtenlikli olacagiz ve devam edecegiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, yurt gezileri çerçevesinde İçele gider ve burada yapilmis olan binalari görür. Bu binalarin kimin tarafindan yapildigini sorar ve yabancilarin yaptigi söylenir. ‘Peki siz niye yapmadiniz’ diye sordugunda ‘Pasam bizim savasta elimiz mi degdi bina yapmaya’ diye cevap alir. Bizim de hizmet yapmaktan reklam yapmaya zamanimiz kalmiyor. Temelini atmis oldugumuz egitim kurumunun Malatya’miza ve ülkemize hayirli olmasini temenni ediyor, burada egitim görecek olan çocuklarimizin vatanina, bayragina, dinine ve ülkesine bagli insanlar olarak yetismelerini temenni ediyorum” seklinde konustu.

AK Parti MKYK Üyesi Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, “Güzel bir bulusmada bizleri bir araya getiren Büyüksehir Belediye Baskanimiza ve Bilkent Üniversitesi Rektörümüze ve Valiligimize gerçekten tesekkür ediyoruz. Bugün tarihi bir güne imza atiyoruz. Esasinda gelecege imza atiyoruz, insana yatirim yapiyoruz. Yatirimlarin en degerlisi insana olan yatirimdir. Baskanimizin da ifade ettigi gibi birçok yatirima imza attik. Ama bugün insana olan yatirim hepsinden daha degerli. Hedefledigimiz gençleri, insanlari bu ülkeye hizmet etsin diye insallah bu egitim kurumlari sayesinde yetismis olacak. Emegi geçen bütün paydaslara tesekkür ediyorum, Büyüksehir Belediye Baskanimiza da vermis oldugu gayretlerden ve özverilerinden dolayi tesekkür ediyorum” dedi.

Vali Yardimcisi Kenan Eskin de konusmasinda, bugün çok önemli bir projenin baslangiç noktasinda bulunduklarini belirterek, “Ilimizde gerçekten çok önemli egitim faaliyetleri yürütülmekte. Bakanligimizca su an ilimizde 120 tane okul insaati yapilan ve ihaleleri devam eden yatirimlar söz konusu. Bu proje çok önemli kaliteli ve nitelikli egitimin bir adimi olarak düsünmek gerekiyor. Bilkent gibi önemli bir üniversitenin ilimizde faaliyet göstermesi ilimizin tanitimina katki saglayacaktir. Köklü, tarihi ve kültürel bir geçmisi olan Malatya’nin son yillarda çok gelistigini görmekteyiz. Bu süreçte emegi geçen bütün paydaslara basta Cumhurbaskanimiza, Valimize, Büyüksehir Belediye Baskanimiza ve diger bütün paydaslara tesekkür ediyorum. Bu projeyi güzel noktalara tasimamiz gerekiyor” seklinde konustu.

Protokol konusmalarinin ardindan Bilkent Üniversitesi Egitim Kampüsünün temeli atildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile