Malatya'da Isletmelere 'Bilik Ekmegi' Tescil Belgesi Verildi

Malatya'da Isletmelere 'Bilik Ekmegi' Tescil Belgesi Verildi

Malatya mutfaginin geleneksel tatlarindan olan Bilik Ekmegi Cografi Isaret Tescil Belgesini Yesilyurt Belediye Baskani Mehmet Çinar, Tecde ile Çukurdere mahallelerinde bu ekmegin üretimini ve satisini yapan isletmelere teslim etti.

Malatya’nin zengin yemek mutfaginda yer alan yöresel lezzetlerin markalasmasi, taninirlik seviyesinin yükselmesi ve hak ettigi degere kavusmasi için gastronomi alaninda aktif ve dinamik bir çalisma yürüttügü bildirilen Yesilyurt Belediyesi ile Yesilyurt Kent Konseyinin girisimleri neticesinde, sofralarin vazgeçilmez yöresel lezzetlerinden olan Malatya Bilik Ekmeginin Cografi Isaret Tescil Belgesi Türk Patent ve Marka Kurumundan alinmisti.

Yöresel yemek, tatli, çorba ve ekmeklerin aslina uygun olarak üretimi ve satisinin yapilip, geleneksel yapisinin muhafaza edilerek gelecek kusaklara tasinmasina büyük önem verdigi bildirilen Yesilyurt Belediye Baskani Mehmet Çinar, Yesilyurt Kent Konseyi tarafindan yapilan organizasyonla Malatya Bilik Ekmeginin Cografi Isaret Tescil Belgesini Tecde ile Çukurdere mahallelerinde bu ekmegin üretimini ve satisini yapan isletmelere teslim etti.

Isletme sahipleri ve çalisanlariyla sohbet ederek verilen tescil belgesinin önemini anlatan Çinar, geleneksel tatlarin yasatilmasi, korunmasi ve gelecek nesillere tasinmasi için büyük bir duyarlilik gösteren isletme sahiplerine tesekkürlerini sundu.

Odun atesinde ve toprak tandirda yapilan, dogalliginin yani sira mis gibi kokusu ve lezzeti ile bilinen Malatya Bilik Ekmeginin hak ettigi degere kavusmasi için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyleyen Çinar, “Kentimizin gastronomi alanindaki güçlü potansiyelini ön plana çikarmak için bugüne kadar Yesilyurt Kent Konseyimizle isbirligi halinde çok sayida yöresel yemegimizin, tatlimizin, çorbamizin ve ekmegimizin cografi isaret tescil belgelerini aldik. Hep birlikte bu kültürümüzü yasatmamiz, tanitmamiz gerekiyor. Geleneksel lezzetlerimizin aslina uygun olarak yapilmasi, hazirlanmasi ve sunulmasi için cografi isaret tescil belgelerinin önemi çok büyüktür. Bölgemizde en fazla tescil alan belediye olarak bu alandaki sorumluluklarimiz geregi kentimizin ve ilçemizin gastronomi alanindaki bilinirlik seviyesinin yükselmesine gayret ediyoruz. Bugüne kadar 14 ürünümüzün tescil belgesini aldik, su anda aski sürecinde olan bes ürünümüz bulunuyor, ayrica 10 ürün içinde basvurularimizi yaptik. Insallah bu ürünlerimizin de tescil belgelerini alarak gastronomi alaninda ortaya koydugumuz hedeflerimize de ulasacagiz” seklinde konustu.

Malatya Bilik Ekmeginin ticari payinin yükselmesinin bu alanda üretim ve satis yapan isletmelerin daha fazla is yapmasina imkan sundugunu vurgulayan Çinar, “Türk Patent ve Mark Kurumundan aldigimiz belgeleri, yöresel ürünlerimizin üretim ve satisini yapan firmalarimiza teslim etmeye devam ediyoruz. Malatya mutfaginin özel lezzetlerinden olan Malatya Bilik Ekmegimizin de tescil belgesini alarak, tadina doyulmaz bu ekmegimizin de hak ettigi degere kavusmasi noktasinda güzel bir adim atmis olduk. Tecde ile Çukurdere mahallelerinde Malatya Bilik Ekmegimizin üretimini ve satisini yapan isletmelerimize ziyaret ederek, aldigimiz tescil belgelerini firma sahiplerine teslim ettik. Odun atesinde ve toprak tandirda yapilan, dogalliginin yani sira mis gibi kokusu ve lezzeti ile damaklarda farkli bir lezzet birakan Malatya Bilik Ekmegimizin aslina uygun olarak yapilmasi ve hemsehrilerimize ulasmasi için elimizden geleni yapiyoruz. Diger tüm lezzetlerimiz gibi bu ekmegimiz de hakikaten çok lezzetli, hemsehrilerimizde son dönemlerde bu ekmegimize yogun bir talep gösteriyorlar. Çünkü dogal ürünlerden yapilan bu ekmegimiz uzun süre muhafaza edilip, ayni lezzetini koruyabiliyor. Gastronomi alaninda yaptigimiz çalismalara desteklerini esirgemeyen bütün isletmelerimize, esnaflarimiza ve çalisanlarimiza tesekkür ediyor, hâyirli ve bereketli kazançlar diliyorum” dedi.

Tecde Mahallesinde Malatya Bilik Ekmeginin üretimi ve satisini yapan bir isletmeyi yöneten Hatice Koç, islerini büyütmek istediklerini belirterek, “Yillardir Bilik Ekmegi yapiyorum, hamurumu aksamdan yoguruyorum, mayalandiriyorum. Sabah erken kalkip tandir atesini yakarak, ekmeklerimizi açiyoruz ve odun atesinde pisiyoruz. Burada benimle birlikte iki çalisanimiz daha var, onlar ekmek açiyorlar hep birlikte pisiriyoruz. Ekmegimizin içinde yagimiz, mayamiz, yumurtamiz, sütümüz var, üzerine küncü döküyoruz. Satislarimizda çok iyi, yogun talep görüyoruz. Burayi büyütmeyi istiyorum, daha genis bir yerde bu isi sürdürmek istiyorum. Aile bütçesine katki sunmak için bu ise girdim, su anda siparislere yetisemiyorum. Insallah sizlerin de destekleriyle islerimizi büyütmek istiyorum. Yesilyurt Belediye Baskanimiz Mehmet Çinar’da bizleri ziyaret etti, bilik ekmegimizin tescil belgesini verdi, kendisine çok tesekkür ediyorum. Biz bu isi daha ileriye tasiyip, yurt içi ve yurt disina bu isi tasimak istiyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile