Malatya'da Kayisi Ticaret Merkezi Yeni Alanina Kavustu

Malatya'da Kayisi Ticaret Merkezi Yeni Alanina Kavustu

Dünya kuru kayisi üretiminde önemli bir yere sahip Malatya’da üretici ve ihracatçinin bulusacagi Recep Tayyip Erdogan Dünya Kayisi Ticaret Merkezi hizmete geçti. Malatya Ticaret Borsasi (MTB) Baskani Ramazan Özcan, bundan sonra kayisi ticaretinin baslama noktasinin Recep Tayyip Erdogan Dünya Kayisi Ticaret Merkezi oldugunu söyledi.

Yesilyurt ilçesine bagli Yaka Mahallesi’nde bulunan Recep Tayyip Erdogan Dünya Kayisi Ticaret Merkezi’ni basin mensuplarina tanitan Malatya Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan, AB Cografi Isaret Tescil belgeli olan kayisi için burasinin önemli bir ihtiyaç oldugunu dile getirerek, “2021 yilinda baslanildi buranin yapilina ve simdi sonuna geldik” dedi.

Malatya olarak yillik 500 milyon dolar kayisi ihracati hedefine ulastiklarini ve bundan sonraki hedeflerinin 750 milyon olarak oldugunu da ifade eden Özcan, artik yeni ticaret merkezi ile üretici ve tüccarin daha saglikli ve hijyenik bir ortamda alisverislerini yapacagini söyledi.



Saricioglu Mahallesi’nde bulunan sire pazarinin fiziki sartlar basla olmak üzere ne kadar yetersiz oldugunu birçok kez dile getirildigini de aktaran Özcan, yeni yeri seçerken de özellikle ilçelerden gelecek üreticilerin de daha rahat ulasmasi adina lokasyonu belirlediklerini ifade etti.

Artik toptan kayisi ticareti satisini eski alanda sonlandirdiklarini ifade eden Ramazan Özcan, Ticaret Borsasi olarak Recep Tayyip Erdogan Kayisi Ticaret Merkezi basta olmak üzere Yazihan Hayvancilik OSB ve Süt Toplama merkezinde de önemli bir paydas durumunda olduklarini söyledi.



Baskan Özcan, “AB Cografi Isaret Belgesini uzun zamandir elimizde tuttugumuz ve dünyadaki üretimin yüzde 70-80’ini yaptigimizi iddia ettigimiz kuru kayisinin üreticiyle ihracatçinin bulusma noktasi oldu. Daha önce faaliyette bulundugumuz sire pazarinin fiziki, ulasim ve saglik açisindan ne kadar yetersiz oldugunu biliyoruz. Malatya’nin kesinlikle yeni bir sire pazarina ihtiyaci vardi. Lokasyon olarak sehrin hem yakininda hem de uzaginda olusturuldu. Bu alanda islerin baslamasi hususunda dügmeye bastik. Artik üretici ürününün satisini gerçeklestirecegi; tacir, tüccar ve ihracatçiyla bulusma noktasi burasidir. Kamuoyu ve üretici bilmelidir ki artik toptan kayisi ticareti, merkezde bulunan alanda sonlandirildi. Artik kayisi ticaretinin baslama noktasi burasidir. Bundan sonra ticaret burada yapilacak” ifadelerini kullandi.

Yeni merkezin 300 bin metrekare alanda insa edildigini ve 650 is yerinin oldugunu ifade eden Özcan, Bugday Pazari ile birlikte 900 dükkanin ticaret merkezinde faaliyette bulunacagini dile getirdi. Temmuz ayinda yeni sezonun baslayacagini da aktaran Baskan Özcan, “Bu sezon miktar olarak mahsulün ne kadar oldugunu çok bilmiyoruz ama hayirli bir sezon olmasini temenni ediyoruz. Kayisimiz istedigimiz degerde, üreticinin de mutlu oldugu, bizim de yüksek miktarda ihracat yaptigimiz bir sezon olmasini diliyoruz. Yurt disindan gelen misafirlerimizi rahatlikla gezdirip, ürünün ne kadar saglikli ortamlarda hazirlandigini görebilecekler” dedi.

Baskan Özcan, yeni kayisi ticaret merkezinin Kuzey Çevreyolu’nun yani basinda oldugunu da belirterek, baglanti yollari ile üreticilerin sehrin trafigine takilmadan rahatlikla ürünlerini pazara getirebileceklerini söyledi.



Artik kayisi da rakiplerinin de ifade eden Baskan Ramazan Özcan, pazarlari koruma açisindan kaliteli üretimin ön plana çikarilmasinin önemli oldugunu söyledi.

Orta Asya’daki kayisinin, kalite açisindan Malatya kayisisina asla rakip olamayacagini da belirten Özcan, “Bize rakip oldugu tek alan fiyattir. Bizim ürünümüzün Avrupa ve dünyadaki karsiligi önemli ve bu konuda herhangi tereddüt olamaz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile