Malatya’da 50 binden fazla ailenin geçim kaynagi olan kayisida çiçeklerin bu yil birçok bölgede erken açmasi ve hava sicakliklarinin ani düsüs göstermesi üreticileri kara kara düsündürüyor. Meteoroloji Müdürlügünden bugün yapilan açiklama ise üreticileri iyice endiselendirdi. Yapilan açiklamada bugün gece yarisi baslayacak ve 25 Mart bitimine kadar sürecek olan zirai don hadisesi karsisinda meteoroloji çiftçileri uyarirken, bir uyari da Malatya Ziraat Mühendisleri Odasi Baskani Fevzi Çiçek’ten geldi.
Baskan Çiçek, geçmis yillara göre bu yil kayisi da riskli bir yil oldugunu ifade ederek, “Çünkü çiçeklenme yaklasik bir hafta 10 gün erken cereyan etti. Ayni bölgelerde çiçekler normalde 10-15 gün bir süre zarfinda açmasi gerekirken 3-4 günlük gibi kisa bir sürede daha genis bir alanda çiçeklenme görüldü” dedi.
Bu gece ve önümüzdeki günlerde meteorolojinin uyarisiyla zirai don riskiyle karsi karsiya kaldiklarini belirten Çiçek, “Bugün bir de yagmur ve kar yagisi ayrica nem ortami olustugu için bu muhtemel zirai don riskini daha da arttirmis oldu. Bu konuda çiftçilerimiz geçmiste de yapmis oldugumuz uyarilar gibi teyakkuzda bulunmalari, hazirlikli olmalari gerekiyor. Yapabilecekleri özellikle sulama sistemleri varsa bu konuda tedbir almalari çok çok önemli. Özellikle don cereyan etme sekli sabaha karsi saat 3 ile 7 arasinda oluyor. Bu saatlerde hassas davranmalari daha da önem arz ediyor. Bu konuyla ilgili sadece çiçekli olan bölgeler degil diger evrede olan çiftçilerimizin de bu konuya hazirlikli olmalari gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Önümüzdeki haftalar da benzer bir zirai don hadisesinin olabilecegini ifade eden Çiçek, “Bu süreci çiftçilerimiz sürekli teyakkuzda ve hazir olarak beklemeli, mümkün olabildigi kadar tedbir almalari lazim. En pratik olarak saman yakmalari, sulama sistemleri varsa sulama sistemlerini açmalari, bu saatlerde yine lastik yakarak orada bir hava sirkülasyonunun olusturmalari muhtemel don riskini kismen önleyebilir. Bu tür tedbirleri toplu olarak sadece fert olarak da degil toplu olarak almalarini öneriyoruz” dedi.
Bugünlerde hava sicakliginin eksi 3-4’lere düsmesi ile çiçeklenmis ve tomurcuklanmis kayisilarin zarar görebilecegini ifade eden Ziraat Mühendisleri Odasi Baskani Fevzi Çiçek, “Bu nedenle su an küçük meyve en hassas dönemi. Ama çiçek dönemi de hassas dönem. Birçok bölgelerde çiçek döneminde oldugu için su an için riskimiz bu anlamda biraz endiseliyiz” ifadelerini kullandi.
Baskan Çiçek, geçen yil deprem sonrasi kayisida görülen monilya hastaligi konusunda da üreticileri uyararak, “Deprem nedeniyle dogru ve zamaninda yeterli mücadele yapilmadigi için monilya zarari baya yaygindi. Bu yil da su an için birçok bölgede Monilya için ilk ilaçlama yapildi. Yagmurlarla beraber bunun tekerrür etmesi gerekiyor, nemin yagmurun artmasi yagmur yagislarinin artmasi bu hastaligi tetikledigi için sadece bir defa zirai mücadeleyi yaptim demek olmaz. En az yagmur durumunu takip ederek yagis durumun, nem durumunu takip ederek gerekirse birkaç uygulama daha yapmalarini israrla tavsiye ediyoruz. Aksi halde geçen yildan portör olan tasiyici olan bu hastaliga karsi bu yil daha çok zarar esigi ortaya çikacak endisesi olur” diye konustu.
Malatya'da Kayisida Zirai Don Tehlikesi
Malatya tariminin en önemli ürünlerinden kayisida bugün kar ve yagmur sonrasi hava sicakliginin sifirin altina düsmesi ile çiftçileri endise sardi.