Malatya'da Kayıtlı İstihdamın Desteklenmesi Toplantısı Yapıldı

Çalışma ve Çosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir, yeşil kartlıların, kartlarından olmamak için kayıtsız çalıştıklarını ve sigortalı olmak istemediklerini söyledi.

Malatya Ramada Otel'de, "Sosyal diyalog ve eğitim yoluyla kayıtlı istihdamın desteklenmesi projesi"konulu toplantı gerçekleştirildi.
Öz İplik İş sendikası Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın ortaklıoğı, İnönü Üniversitesi Yakınca Meslek Yüksek Okulu'nun iştirakıyla düzenlenen "Sosyal diyalog ve eğitim yoluyla kayıtlı istihdamın desteklenmesi projesi"konulu toplantıda konuşma yapan Çalışma ve Çosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir, yeşil kartlıların, kartlarından olmamak için kayıtsız çalıştıklarını ve sigortalı olmak istemediklerini ifade edip, "Yeşil kartlılar sigortalı çalışırlarsa, yeşil kartlarından olurlar diye
kayıtlı çalışmıyorlar. Ancak bakanlık olarak bu konuda bir çalışma başlattık"ifadeleirini kullandı.
İşsizliği 2023'de yüzde 5'lere çekmeyi hedeflediklerini söyleyen Aydemir, "İşsizlik yüzde 10,6'ya düştü. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 puan aşağıya indi. Yüzde 45 olan kayıt dışı istihdam 1,5 puan düştü. İstihdam ve kayıt dışında daha çok mesafe almamız lazım"dedi.
Hak İş Konferdarasyonu genel başkanı Salim Uslu ise, af konusuna temas ederek, "Af'lar haksız rekabete neden olmaktadır. Bu nedenle sık sık af çıkmasına karşıyız"ifadelerini kullandı. Uslu, Başbakan ile Pakistan'a gittiklerini bu ülkede siyasi istikrarsızlığın ekonomik istikrarsızlığa da yansıdığını gördüklerini söyleyen Salim Uslu, siyasi istikrarlığın önemini anlattı. Kayıt dışı istihadam konusunda da görüşlerini dile getiren Uslu, kayıt altında eleman çalıştırmanın bir anlamda da sosyal sorumluluk ve
ahlaki olarak da görmek gerektiğine dikkat çekti. Uslu, mesleki eğitim de ideolojik tartışmalardan uzak yaygınlaştırmak gerektiğini kaydetti.
Öz İplik İş Sendikası genel başkanı Murat İnanç da,"Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de kayıt dışı istihdam oranı yüzde 45'dir. AB ülkelerinde ise bu oran yüzde 16,5'dur"diyerek,
"Ekonomisinin yüzde 40'ı kayıt dışı olan bir ülkenin istihdam ve işsizlikden milli gelir verilerine iş kazası ve hastalıkları tesbitlerinden üretim ve tüketim ölçümlemelerine kadar bütün istatistiki bulguları eksik , hatalı ve dolayısıyla güvenilir olmaktan uzaktır"şeklinde konuştu.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç da, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde tekstil alanında daha fazla teşvik istediklerini belirtip, "Bizler üretelim, Ankara gibi büyükşehirler moda illeri, İstanbul ise finans üssü olsun" ifadelerini kullandı.
"Alın teri yerine akıl terini öne çıkarmak zorundayız"diyen Erkoç, meslek liselerinin önünün açılıp, kalifiye eleman sıkıntısının giderilmesi gerektiğini de vurguladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile