ORHAN YOLDAS - "Dünyanin kuru kayisi baskenti" olarak nitelendirilen Malatya'da Dogu Anadolu Projesi (DAP) kapsaminda hayata geçirilen süt toplama merkeziyle üreticinin gelir yelpazesi genisleyecek.
Malatya Ticaret Borsasi, Firat Kalkinma Ajansi (FKA) ve Süt Üreticileri Birligi istirakiyle hazirlanan ve Dogu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskanliginca desteklenen proje kapsaminda kente süt toplama merkezi kuruldu.
Günlük yaklasik bin ton süt üretimi yapilan Malatya'da, 5 ayri noktaya kurulacak depolarda toplanacak sütler, soguk zincirle bölgedeki isleme tesislerine ve fabrikalara gönderilecek.
Malatya Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan, AA muhabirine, kentin ekonomisinin can damarinin kayisi oldugunu belirterek, üreticilerin gelir yelpazesinin genislemesi için çalismalar yaptiklarin söyledi.
Hayvancilikta kentin, bölgenin yükselen degerlerinden biri oldugunu dile getiren Özcan, Tarim ve Ormancilik Il Müdürlügü verilerine göre kentte ciddi miktarda süt üretimi yapildigini ifade etti.
Özcan, Malatya'da günlük yaklasik bin ton süt üretildigini anlatarak, "Bu verileri görünce 2019'da süt fizibilite müracaati gerçeklestirdik ve rapor çikti. Kentte süt toplama merkezi, özellikle soguk zincir diye adlandirdigimiz tesisin sart oldugunu raporladiktan sonra projenin hayata geçirilmesi için müracaat yaptik. FKA Genel Sekreteri Abdulvahap Yogunlu ile organize ettik. Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügüne basvuru yaptik ve müdürlük, Dogu Anadolu Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi üzerinden projeyi destekleme karari aldi." dedi.
- "Sütleri saglikli sekilde toplayarak fabrikalara nakledecegiz"
Süt Üreticileri Birligi ile FKA'nin 2014 yilinda baslattigi ancak yarim kalan bir projenin bulundugunu da hatirlatan Özcan, söyle devam etti:
"Biz su an 2014'te baslatilan projenin Yesilyurt ilçesi Sahnahan Mahallesi'ndeki süt toplama merkezi ve depolama alanindayiz. FKA'nin o dönem sagladigi 850 bin liralik destek ve Süt Üreticileri Birliginin sagladigi katkilarla bin metrekare kapali alan insa edilmis, 24 tonluk süt toplama tanklari, 2 tonluk ön sogutma tanki ile mahallelerde kurulacak 2 tonluk tanklar alinmis. DAP'in bize sagladigi destekle 5 noktaya konulacak 2 tonluk süt tanklarinin yerlerini Tarim ve Ormancilik Il Müdürlügü ile yapacagimiz toplantiyla belirleyecegiz ve projeyi baslatacagiz. Burada hem üreticinin ürünü degerlendirme imkanini hem de üreticinin devlet desteklerinden maksimum faydalanabilecegi her türlü çalismalari sahaya yayacagiz. Paydaslarimiz Süt Üreticileri Birligi ve FKA ile zamanla kent geneline yayilarak, sütleri sahada saglikli sekilde toplayarak soguk zincirle bölgemizdeki süt isleme tesislerine ve sanayideki fabrikalara nakledecegiz. Üreticinin sütlerini saglikli sekilde tüketiciye sunacak projeyi hayata geçiriyoruz. Ilk etapta günlük 20 ton süt kapasitesine ulasabilmeyi planliyoruz."
- "Tarimdaki yatirimlari önemsiyoruz"
Özcan, ilk etapta 5 noktada süt toplayacaklarini aktararak, sunlari kaydetti:
"Sadece kuru kayisi üreten bir sehir olmaktan çikip, üreticinin ikinci, üçüncü hasat yaptigi bir sehir olmayi planliyoruz. Dünyadaki kuru kayisi üretim liderligini, ihracat sampiyonlugunu devam ettirirken bir taraftan da süt toplama ve soguk zincir sistemiyle de süt hayvanciliginda kenti ön plana çikarmayi planliyoruz. Borsa Yönetim Kurulu olarak tarimdaki yatirimlari önemsiyoruz."
Malatya'da Süt Toplama Merkezi Üreticiye Ek Gelir Saglayacak
Günlük yaklasik 1000 ton süt üretimi yapilan kentte, DAP destegiyle hayata geçirilen merkez sayesinde üreticilerin gelir yelpazesi genisleyecek Malatya Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan: 'Ilk etapta günlük 20 ton süt kapasitesine ulasabilmeyi planliyoruz' 'Dünyadaki kuru kayisi üretim liderligini, ihracat sampiyonlugunu devam ettirirken bir taraftan da süt toplama ve soguk zincir sistemiyle de süt hayvanciliginda kenti ön plana çikarmayi planliyoruz'.