Doğu-batı yönlü iki güzergah yol üzerinde çalışacak araçlar saatte 10 bin yolcu taşıyacak.Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Belediyesi Fırat Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, şehiriçi ulaşımda devrim niteliğinde yeni bir projeyi hayata geçirmeye çalıştıklarını söyledi.
Uzun süreden beri üzerinde çalışılan trambus sisteminin ihale aşamasına getirildiğini kaydeden Çakır, sistemin ihale sürecinin ardından 1 yılda tamamlanarak hizmete gireceği bildirdi. Ulaşım sorunun köklü çözümü için 4 sistem üzerine çalıştıklarını, bu çalışma sonucu birçok yönüyle avantajlarıyla dikkat çeken tram-bus sisteminde karar kıldıklarını vurgulayan Çakır, şöyle devam etti: “Malatya’da son 10 yılda kişi başına düşen araç sayısı 2 katına çıktı. Kırsaldan kente göçte Malatya Türkiye’nin en fazla göç alan 8. İli. Geçici çareler aramak yerine köklü çözümler üretilmesi gerek. Belediye bünyesindeki MOTAŞ’a bağlı otobüs sayısı son 4 yılda 84’ten 142’ye çıkarıldı. Taşınan yolcu sayısı ise 70 binlerden 126 binlere ulaştı. Yolcu sayısının artmasının otobüs sayısının da artması demek. Bu da trafiği, fiyatı ve çevreyi olumsuz yönden etkiliyor. Daha önce uzmanlara hazırlattırılan Malatya Kent İçi Ulaşım Planı Raporu’nda da çeşitli alternatiflerin yanı sıra MAŞTİ-üniversite hattı arasına toplayıcı bir taşıma hattının oluşturulması öngörüldü.
Ulaşım sisteminin araçların değil insanların ekonomik, hızlı, konforlu ve güvenli bir şekilde taşınmasına öncelik verilerek planlanması gerektiği düşünüldü. Bu çerçevede görevlendirilen bir ekip tarafından 1 yıldır yapılan araştırma, inceleme ve fizibilite çalışmaları sonucunda hafif raylı sistem, metro, metrobüs, akülü otobüsler ve trambuslar üzerinde çalışmalar yapıldı. En uygun olan trambus üzerinde karar kılındı.”Trambusun Türkiye'de geçmiş yıllarda kullanıldığını ve kaldırıldığını ifade eden Çakır, ''Eskiden elektrik sisteminin kesilmesi halinde trafikte aksamalara neden oluyordu. Ancak şu anda elektrik kesilmesi halinde de 10 kilometreye kadar hareket kabiliyetine sahip olduğu biliniyor. Hattını ana şebekenin dışında alacaktır. Bu nedenle kesinti olmayacaktır. Altyapı konusunda ciddi avantajlar sağlayacak. Bir saate tek yöne 8 ile 10 bin yolcuyu taşıyabiliyor. Raylı sisteme göre üçte bir oranında daha uygun olduğu görülüyor.'' diye konuştu.
Çakır, trambus güzergahlarının ilk etapta Beylerderesi Viyadüğü'nden çevre yolu takip edilerek İnönü Üniversitesi ve İnönü Caddesi, Kışla Caddesi ve Çöşnük Kavşağı olarak belirlendiğini, sonraki aşamalarda güzergah sayısının da arttırılabileceğini söyledi.
Belediye Başkanı Ahmet Çakır, sistemi detaylı bir şekilde incelediklerini ve dünya genelinde araştırdıklarını da kaydederek, bu sistemin dünya üzerinde 363 kentte kullanıldığını sözlerini ekledi .
Malatya’da Toplu Taşımada Trambus Kullanılacak
Malatya'da toplu taşıma aracı olarak elektrik motorlu trambus kullanılacak.