Malatya Denilince Kayısı, Gaziantep Denilince Baklava Akla Geliyor

Malatya Denilince Kayısı, Gaziantep Denilince Baklava Akla Geliyor

İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Işık’ın yaptığı ‘Şehirler ve İmajlar: Marka Şehir Olma Sürecinde Türkiye’de Malatya İmajı’ konulu araştırmanın sonuçlarını açıklandı. Araştırma sonuçlarında Malatya denilince kayısı, Gaziantep söylenince ise insanların aklına baklava geldiği ortaya çıktı.

İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Işık Adana, Ankara, Artvin, Aydın, Bursa, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Isparta, İstanbul, Kocaeli, Niğde, İzmir, Kayseri, Kırşehir, Konya, Rize, Sakarya, Sivas ve Van illerinde, bin 67 kişiyle yüz yüze gerçekleştirilen ‘Şehirler ve İmajlar: Marka Şehir Olma Sürecinde Türkiye’de Malatya İmajı’ konulu araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Bir aylık sürede elde edilen araştırmanın sonuçlarını açıklayan Metin Işık, Malatya halkının Türkiye’de nasıl algılandığı, sorusuna cevap arandığını ifade etti.

Her 100 kişiden 85’inin zihninde Malatya kelimesinin olumlu çağrışım yaptığını kaydeden Işık, Malatya kelimesini duyunca ilk akla gelen şeyin yüzde 78,1 ile kayısı, yüzde 9,2 ile İnönü Üniversitesi olduğunu söyledi.

Işık, “Araştırmaya katılanların yüzde 26,3’ü Malatya’yı ziyaret etmiş, katılımcıların yüzde 69,3’ü Malatya’nın hangi bölgede yer aldığını bilmektedir. Türk halkının yüzde 73,8’ine göre Malatya ilinin en önemli değeri kayısıdır” şeklinde konuştu.

Araştırmaya katılanların yüzde 45’inin Malatya’yı modern bir şehir olarak gördüğünü dile getiren Prof. Dr. Metin Işık, yine araştırmaya katılanların yüzde 28,5’inin Malatya’yı bir sanayi şehri olarak gördüğünü ifade etti.

Işık, “Araştırmaya katılanların yüzde 55’i Malatya’yı temiz bir şehir olarak görmektedir. Yüzde 64,1’i sakin bir şehir, yüzde 55,6’sı güvenli bir şehir, yüzde 40,5’i ucuz bir şehir olarak görüyor. Türkiye’de Malatya halkının imaj algısını da paylaşmak istiyorum. Araştırmaya katılanların yüzde 56,7’si Malatya halkının dindar olduğu kanaatini taşıyor. 61,5’i Malatya halkının hoşgörülü olduğunu, yüzde 62,1’i Malatya halkının sıcakkanlı olduğunu, yüzde 57,3’ü Malatya halkının yardımsever olduğunu, yüzde 42,9’u girişimci olduğunu, yüzde 50,7’si Malatya halkının çalışkan olduğunu düşünüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 25,9’u Malatya’da yaşamak istediğini belirtti” ifadelerini kullandı.

GAZİANTEP DENİLİNCE AKLA BAKLAVA GELİYOR

Araştırma kapsamında elde edilen sonuçlar ile Gaziantep ilini de karşılaştırdıklarını söyleyen Prof. Dr. Metin Işık, katılımcıların Malatya deyince yüzde 85,2’sinin olumlu, Gaziantep deyince yüzde 81,2’sinin olumlu düşünceye sahip olduğunu aktardı. Gaziantep denilince de akla baklava geldiğini belirten Işık, "Malatya deyince yüzde 78,1’nin aklına kayısı, Gaziantep deyincese yüzde 47’sinin aklına baklava geliyor" ifadesini kullandı. Katılımcıların yüzde 26,3’ünün Malatya’yı ziyaret ettiğini dile getiren Işık, Gaziantep’i ise yüzde 42,5’inin gittiğini söyledi.

Prof. Dr. Işık, coğrafi konumunun bilinirliği açısından Malatya’nın oranın yüzde 69,3, Gaziantep’in ise yüzde 84,2 olduğunu aktardı. Malatya’nın en önemli değerinin yüzde 73,8 kayısı, Gaziantep’inse yüzde 32,5 ile baklava olduğunu belirten Işık, "Katılımcıların yüzde 25, 9’u Malatya’da yaşamak istiyor. Gaziantep’te yaşamak isteyenlerin oranıysa yüzde 30,6" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Metin Işık, modern bir şehir olarak nitelendirme açısından Malatya’nın yüzde 45, Gaziantep’in yüzde 54,7 oranında olduğunu ifade etti.

Işık, “Gelişmiş bir şehir olarak nitelendirmede Malatya yüzde 28,5 Gaziantep yüzde 57, sakin bir şehir olarak nitelendirmede Malatya yüzde 64,1, Gaziantep yüzde 50,8, güvenli bir şehir olarak nitelendirme açısından Malatya yüzde 55,6, Gaziantep yüzde 47’dir. Ucuz bir şehir olarak nitelendirmede Malatya 40,5, Gaziantep yüzde 46, dindar olma algısı açısından Malatya yüzde 56,7 Gaziantep yüzde 64,3, hoşgörülü olmada Malatya yüzde 61,5, Gaziantep yüzde 60,6, sıcakkanlı olma algısı Malatya yüzde 61,2 Gaziantep yüzde 64,6 oranında. Yardımseverlikte Malatya yüzde 57,3 Gaziantep yüzde 65, girişimci olma algısında Malatya 42,9, Gaziantep yüzde 51,5, çalışkanlık algısında Malatya yüzde 50,7, Gaziantep yüzde 59,5 olarak görülüyor” diye konuştu.

Daha sonra söz alan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, araştırmayı gerçekleştiren Dekan Prof. Dr. Metin Işık’a teşekkür etti. Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, “İnönü Üniversitesi 41. yaşına girerken fiziki ve çoğu alanda akademik çalışmalarını, ihtiyaçlarını tamamlamış bir üniversitedir. Bundan sonra üniversite artık toplumun, sivil toplumun, yerel yönetimlerin ve devletin ilgili kurumlarına raporlar hazırlayan projeler sunan, çıktıları olan bir kurum haline gelecek. İlahiyat Fakültesi’nden Tıp Fakültesi’ne kadar, İletişim’den Güzel Sanatlara kadar toplumda rol model olacak. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde üniversitenin asli görevlerinden bir tanesi budur. Ama bu işi yaparken üniversite yerelleşmeyecek ama sırça sarayında da yaşamayacak. Bunun ikisinin arasındaki dengeyi, düzeni kuracak. Ulusal ve evrensel düşünmek durumdasınız” sözlerini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile