Vali Valip Şahin, Malatya Uluslararası Film Festivali’nin devam edip etmemesi ve organizasyon yapısı hakkında sivil toplum kuruluşları ve basın mensuplarının katıldığı bir istişare toplantısı düzenledi.
Fırat Kalkınma Ajansı Salonu’nda yapılan ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın da katıldığı toplantıda, Vali Vasip Şahin, önce tüm katılımcıların Film Festivali hakkındaki görüş ve eleştirilerini aldı. Toplantıya katılanlardan sadece bir kişi hariç, tüm katılımcılar festivalin devam etmesi yönünde görüş bildirirken, organizasyonun bir Kültür Sanat Vakfı’nın oluşturularak Valilik ve Belediyenin de içinde yer aldığı yapı tarafından sürdürülmesini önerdiler. Katılımcıların festivalin içerik ve organizasyon yapısı ile ilgili öneri ve eleştirileri Vali Şahin tarafından tek tek not alındı.
Vali Vasip Şahin, “Benim takip edebildiğim kadarıyla Malatya’nın bu festivalden yeterince istifade etmediği konusunda tartışmalar yaşanıyor. Malatya bu işte son kararı verecek ve bizde ona göre yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.
Vali Yardımcısı Murat Çağrı Erdinç, Malatya Film Festivali’nin 3 yıl içerisindeki istatistiki rakamlarını konusunda toplantıya katılanlara sunum yaptı. Erdinç, “3 yıl içerisinde 400’e yakın film gösterimi yapıldı, 30 binin üzerinde izleyici katıldı.
Bine yakın sanatçı ve gazeteci Malatya’ya geldi. 3 yıl içerisinde festival kapsamında 100’e yakın etkinlik yapıldı. Sinema ile ilgili 15 kitap yayınlandı. Festivale yabancı medyadan da ilgi gösterildi” dedi.
“Malatya Film Festivali neden yapılıyor?” sorusuna ise Vali Yardımcısı Murat Çağrı Erdinç, şu cevapları verdi: “Malatya’ya kültürel ve sanatsal bir etkinlik kazandırmak için, Malatya’nın adını ulusal ve uluslararası alanda duyurmak için, Malatya’yı marka değeri olan bir kente dönüştürmek için, Malatya’yı cazibe merkezi haline getirerek, turist sayısını artırmak için, Kristal Kayısı Ödülü ile kayısının tanıtımına katkı sağlamak için, Vizyon şansı bulamayan filmleri Malatyalılarla buluşturmak için ve Kent insanının sinemaya olan ilgisini artırmak için.” Malatya Film Festivali’nin 2012 yılı bütçesinin 1 milyon 50 bin TL olduğunu aktaran Erdinç, “Antalya Film Festivali’nin bütçesi 6 milyon TL ve İstanbul Film Festivali’nin bütçesi 4 milyon TL” dedi.
Erdinç, Malatya Uluslar arası Film Festivali’nin 2012 yılı bütçesinin yüzde 33’nün Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan, yüzde 24’nün Başbakanlık Tanıtım Fonu’nda, yüzde 22’sinin Manas Evleri’nden ve yüzde 21’ini ise diğer sponsorlardan karşılandığını söyledi.
BU YIL HİÇ BİR FİRMAYA VERİLMEYECEK Erdinç, “Festival bu zamana kadar neden farklı firmalara yaptırıldı?” sorusuna ise, “Valilik bünyesinde, film festivali düzenleme konusunda uzman ekip olmadığı için, Malatya’da, film festivali düzenleme konusunda uzman bir firma olmadığı için, gösterim programını oluşturabilecek, film seçkisi yapabilecek tecrübe olmadığı için, Sinema sektöründe ulusal ve uluslararası bağlantılar bulunmadığı için, ilk kez düzenlenecek bir festivale, sanatçılar, film şirketleri katılmakta tereddüt ettiği; daha önce tanıdığı, referansı güçlü kurum ve kuruluşların davetini kabul ettiği için, festivalin organizasyonu bu yıl hiçbir şirkete verilmeyecektir. İlk 3 yılın getirdiği bilgi birikimi ve tecrübe ile Valilik ve Kayısı Vakfı’nın oluşturduğu, uzmanlaşmış ekip tarafından gerçekleştirilecektir” şeklinde cevap verdi.
Vali Yardımcısı Murat Çağrı Erdinç, Malatya Uluslararası Film Festivali’nin 2010 yılında 9 bin 345, 2011 yılında 10 bin 112 ve 2012’de ise 11 bin 864 kişi tarafından izlendiğini söyledi.
Erdinç, Malatya Film Festivali’nin 2010 yılında 321 basılı, 102 televizyon, 2011 yılında 212 yazılı ve 131 televizyon, 2012 yılında ise 550 yazılı ve 110 televizyon haberi yapıldığını aktardı. Erdinç çıkan haberlerin reklam eşdeğeri hakkında da bilgi aktararak, “Malatya’nın, 583 bin 333 Dolar bütçeli festival ile 46 milyon 841 bin Dolar’a eşdeğer reklamı yapılmıştır” dedi.
ÇAKIR: FİLM FESTİVALİ DEVAM ETMELİ Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Bu iş yapılacaksa, şehir için gerekliyse biz bu işin içinde olacağız. Ama hiçbir zaman bu siyasi bir şeye dönüşmemeli. Bu yıl Antalya’da yaşananları gördünüz ve ciddi bir sıkıntı sanat camiasında yaşandı. Bu tür organizasyonları sanat olduğu için, sanatsal olduğu için ve sanata katkısı olduğu için yapılmalı. Bende bunun mutlaka devam etmesinden yanayım. Çünkü toplumda da böyle bir beklenti var. Başlanılan bir işin bırakılmaması gerekiyor. Mevcut halinden de biraz daha ileri noktalara taşınmalı düşüncesindeyim” şeklinde konuştu.
Vali Vasip Şahin, toplantının kapanışın da, film festivalini yürütecek sivil organizasyonun içinde Valilikte dahil her kesimin bulunduğu ve katıldığı bir yapılanmanın yürüteceğini söyleyerek, Malatya’nın artık film festivalini Malatya merkezli yapması konusunda tecrübeyi kazandığını ifade etti.
Şahin, 4. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin Malatya’nın kendi dinamikleri ile düzenleyeceğini ve Malatya Valiliği’nin organizasyonun hep içinde olacağını ve bunun bir sivil yada sivile yakın bir kurum tarafından yürütülmesi gerektiğini kaydetti.
Toplantıya katılanlar Vali Vasip Şahin’e düzenlenen istişare toplantısı için teşekkür ettiler .
Malatya Film Festivali Devam Edecek
Vali Vasip Şahin, Malatya Film Festivali’nin merkezinin Malatya’ya alınacağını ve festival organizasyonunun sivil yapı ile yürütüleceğini ve Valiliğin de destekçi olacağını açıkladı.