Tüm yeni doğanların bu hastalıklar açısından taramasına yönelik, Neonatal Tarama Programı yürütüldüğünü ifade eden Şener, fenilketonürinin anne ve babadan çocuğa geçen bir enzim eksikliği sonucu meydana gelen zeka geriliği hastalığı olduğunu kaydetti.
Yaşamın ilk aylarında tespit edildiği takdirde hastalığın tedavisinin basit bir protein diyetiyle yapıldığını vurgulayan Şener, aileleri uyararak ''Yenidoğan bebeğinizin zeka engelli ve cüce olmasını istemiyorsanız 5 damla topuk kanını en yakın sağlık kuruluşuna aldırınız.'' ifadelerini kullandı.Fenilketonüri hastalığının akraba evliliklerinde daha sıklıkla görüldüğünü ifade eden Şener, rahatsızlıklarla ilgili yenidoğan tarama testlerinin ücretsiz olduğunu, tüm sağlık kuruluşlarında alınan topuk kanıyla Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi'nde değerlendirildiğini belirtti.
Malatya Halk Sağlığı Müdürü Şener'den Ailelere Uyarı
Malatya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, Uluslararası Dünya Fenilketonüri Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin fenilketonüri, kongenital hipotiroidi ve biotinidaz eksikliği hastalıklarının en sık görüldüğü ülkelerden biri olduğunu belirtti.