6 Subat depremlerinden en çok etkilenen illerden biri olan Malatya’da, kent merkezinin yeniden insasi noktasinda Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan Mimar Hilmi Güner’e hazirlattirilan taslak planlama kamuoyuna açiklandi.
Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçeklestirilen toplantida hazirlanan proje detaylari ile konunun paydaslarina aktarildi. Genis katilimli gerçeklesen toplantiya Vali Hulusi Sahin, Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan ile milletvekilleri, ilçe belediye baskanlari, sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri ile muhtarlar katildi.
‘Malatya Kent Merkezi Planlama Istisare Toplantisinda söz alan Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, deprem süresi boyunca yapilan bazi çalismalardan bahsederek kent hafizasinin korunmasi adina gerekli çalismalarin yapildigi ve azami titizligi gösterdiklerini belirtti.
Asrin felaketinde Malatya’da 128 bin bagimsiz bölümün yikildigini ve bin 237 vatandasin hayatini kaybettigini hatirlatan Gürkan, ilk günden itibaren sehrin omurgasinin bozulmasina karsi çiktiklarini da söyledi.
Uydu kentler yapma anlayisi içerisinde olmadiklarini da anlatan Gürkan, “Ilk günden bu yana sehrimin bellegi, hafizasi, kent kimligi, demografik yapisi, sosyolojik yapisi, bozulmasin ve yerinde dönüsüm yapilsin dedim. Bütüncül plan dedim. Bütüncül planda lokal uygulamalarla planin entegre edilmesini istedik” dedi.
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin toplantisina katilarak yerinde dönüsümü ve yatay mimariyi dile getirdiklerini belirten Gürkan, “Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligimiz, her konut için 500 bin hibe, 500 bin de faizsiz kredi verecegini bildirdi. 150 metrekarenin üzerindeki insaatlara da 750 bin kredi, 500 bin hibe, is yerleri için 250 bin hibe 250 bin kredi seklinde bir destekleme yapilacagini ifade ettiler. Su anda kesinlesmis bir plan yok ama taslak halinde olan bir plan elimizde var. Hilmi Bey, bunu kamuoyu ile paylasacak. Ayrica 15 Temmuz’dan sonra Akçadag, Dogansehir, Yesilyurt ve Battalgazi’de Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligimizin yetkilileri gelecek, buralarda büro açacaklar ve imar çalismalarini yürütecekler” seklinde konustu.
“Herkesin sorumlulugunun farkinda olmasi gerekiyor”
Malatya Valisi Hulusi Sahin’de Malatya’yi daha iyi bir seviyeye getirmek için çalistiklarini belirterek sehirde ticaretini kalbi olan Akpinar bölgesinde yapilacak olan bütüncül çalismanin nasil bir temel üzerinde planlandigini istisare edip, görüs alacaklarini söyledi.
Asla kapali kapilar ardinda is çevrilmedigini de belirten Sahin, “Böyle bir derdimiz yok. Bu karalamalar ve manipülasyonlarla ancak size hizmet edenlerin moralini bozarsiniz. Yapilmaya çalisilan en güzel hizmeti yapip, Malatya’yi gelecege tasimak. Dogru adimlar atarsak Malatya oldugundan çok daha iyi noktaya 3-4 senede gelir ve deprem öncesinden çok daha iyi bir sehir kültürüne kavusur. Yanlis yaparsak da tarih bizi asla affetmez” dedi.
“Yapilardaki simetriye önem verecegiz”
Yapilan konusmalarin ardindan Malatya kent merkezi için tasarlanan proje Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi adina toplantiya katilan Mimar Hilmi Güner tarafindan anlatildi. Burada sehrin planlamasina dair açiklamalarda bulunan Güner, “Bakanlikla beraber bütün deprem bölgesini gezdik. Daha sonra da Malatya’nin kent merkezini inceledik. Gezdigimiz zaman sunu anladik, sehrin hafizasini tekrara saglamak için Yeni Cami ve çevresindeki tüm yapilari tekrar toparlarsak sehrin hafizasini iyi bir baslangiçla olusturabilecegimizi düsündük. Buralardaki mülkiyet durumunu ve bagimsiz bölüm sayilarini ögrenerek, dogru mimari ve sehircilik plani ile tekrar olusturmaya çalistik. Malatya’da 3. Depremin olmasi nedeniyle hasar tespit raporlari bir daha revize edilince bu süreç biraz uzadi ve biz projeyi 7-8 kere çizmek durumunda kaldik. Ortalama ticaret alanini 40 metre kare olarak belirledik. Ayrica eger yapinizin emsali 0.40 ise o kadar bir emsal verilecek. Cephe boylarini önceki haliyle bir tutabiliriz. Yani ticaretin ölmemesi, için bazi noktalarda esnek davrandik. Sehrin merkezinde yapilan tüm yapilarda bodrum katlari öneriyoruz. Ayrica bu bölgeye 2 bin araçlik otopark ilavesi de sunacagiz. Bu bölge 27 adadan oluyor ve bu adalari tek tek çalistik. Malatya’daki her yapida bodrum kati olacak, zemin etüdü yapilacak, hiçbir yapida asma kat olmayacak, çati arasi kullanimi olmayacak, kapali açik çikma olamayacak. Konut alti ticarete mümkün oldugu kadar izin vermemeye çalistik. Yapilardaki simetriye önem verecegiz” diye konustu.
Malatya'nin Kent Merkezi Için Hazirlanan Proje Görücüye Çikti
Asrin felaketinde agir yara alan Malatya’da, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan hazirlattirilan kent merkezinin yeni mimari projesi istisareye açildi.