Malatyali Lise Ögrencileri IHA Üretti

Malatyali Lise Ögrencileri IHA Üretti

Malatya’da Fethi Gemuhluoglu Fen Lisesi ögrencileri, Türk dili ve edebiyati ögretmeni Mehmet Güran öncülügünde insansiz hava araci olarak da kullanilabilen model uçaklar gelistirdi.

Yesilyurt ilçesi Yakinca Mahallesi’nde bulunan Fethi Gemuhluoglu Fen Lisesi ögrencileri ile Türk dili ve edebiyati ögretmeni Mehmet Güran tarafindan okul bünyesinde kurulan havacilik kulübünde IHA olarak da kullanilabilen birçok çesitte model uçagi gelistirildi. Havacilik Kulübü üyesi 11 ögrenci ile gelistirerek çesitli yarismalarda derece elde ettikleri model uçaklar hakkinda bilgi veren ögretmen Mehmet Güran, amaçlarinin ögrencileri havacilik hakkinda bilgilendirmek oldugunu söyledi.



Her sey bir kursla basladi

On yil önce Türk Hava Kurumu’nun açmis oldugu kursa katilarak projeye dair ilk adimi attiklarini kaydeden Güran, "Hem dünyada hem de ülkemizde trend olan yükselen deger olan havacilik hakkinda ögrencilere bilgi vermek için böyle bir kulüp kurduk. Kulübümüz öncelikle 2012 yilinda Türk Hava Kurumu’nun açmis oldugu kursa katildim. Arkasindan bu kursta elde ettigimiz bilgiler bize yetmedigi için her yil üzerine koyarak bir yil motorunu taktik, baska yil otonom sistemleri ekleyerek ilerlemeye çalistik. Su anda kulübümüzde 11 tane ögrenci ile aktif bir sekilde çalismalarimiza devam ediyoruz" ifadelerini kullandi.

Birçok yarismada derece elde edildi

Gelistirilen model uçaklarin tamaminin ögrencilerin el emegiyle üretildigini belirten Güran, "Kulübümüz 2018 yilinda Gençlik ve Spor Bakanliginin açmis oldugu ’Gençlik Projeleri Desteleme’ programina katilmis, buradan bir hibe almis, almis oldugu hibe ile uçaklar üretip bunu köy okullarindaki çocuklara hediye etmistir. 2020 ve 2021 yilinda yapilan ’TEKNOFEST Liseler Arasi Insansiz Hava Araci’ yarismasina katilarak finale kalmis, bu asamada da okulumuzu hem Gaziantep’te hem de Bursa’da yapilan yarismalarda basariyla temsil etmistir. Kulübümüzde üretmis oldugumuz uçaklar tamamiyla ögrencilerimizin el emegiyle yapilmakta. Burada malzeme tedariki kolay oldugu için strafordan ya da balsa agacindan üretiyoruz" seklinde konustu.

Insansiz hava araçlari disinda da çalismalar gerçeklestirdiklerini ifade eden Fen Lisesi 11’nci sinif ögrencisi Yunus Oktan, ”Okulumuz model uçak kulübü üyesiyim. Insansiz ve otonom sistemlere ilgi duymaktayim. Kulübümüzde insansiz uçaklar üretmekteyiz. Bu sene yeni olarak insansiz sualti sistemleri hakkinda çalismalar yürütüyoruz. Insansiz hava araçlarimizi öncelikle parçalari üretip, sonra bir araya getirip, daha sonra ise simülasyon ve yazilimla birlestirerek hazir hale getiriyoruz” dedi.



Projelere dair tüm çalismalar ögrenciler tarafindan yapiliyor

Gelistirilen model uçaklarin her asamasinin Havacilik Kulübü ögrencileri tarafindan gerçeklestirildiginin altini çizen Fethi Gemuhluoglu Fen Lisesi Müdürü Resul Çavdar ise, “Kulübümüz model uçak çalismasi yapiyor. Model uçak etkinligi kapsaminda uçaklari tasarliyorlar. Onlarin montajlarini yapiyorlar ve daha sonra da uçuruyorlar. Kulübümüzün ögrencileri tarafindan daha önce hazirlanan Gözümüz Yükseklerde Projesi kapsaminda Gençlik ve Spor Bakanligindan destek aldik ve bu konuda çalismalar yaptik. Geçtigimiz 2 yil içerisinde de TEKNOFEST yarismalarina katildik. Geçen yil ise 7’ncilik derecesi aldik model uçak çalismalarimiz kapsaminda. Bu yil da yine TEKNOFEST yarismalarina basvurumuzu yaptik" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile