Malazgirt Muharebesi'nde Büyük Selçuklu Ordusu'nun bugünkü Patnos'un Doğansu ve Özdemir köyleri arasındaki hatta konuşlandığını ifade eden Kaymakam Dursun, muharebe planının da bu hat üzerindeki Ziyaret Tepesi'nde yapıldığını dile getirdi. Sultan Alparslan'ın karargâhının Patnos sınırları içinde yer alması ve muharebenin buradan sevk ve idare edilmesi hususunun bugüne kadar akademik çevrelerce biline geldiğini belirten Kaymakam Dursun, muharebe döneminde bu coğrafyanın da Malazgirt idari sınırları içinde kabul edildiğinin bilinmesi gerektiğini vurguladı.
Muharebenin yaşandığı yıllarda Patnos'un Malazgirt'e bağlı olmasından dolayı muharebenin günümüze kadar sadece Muş'un Malazgirt ilçesinde yapıldığının bilindiğini ifade eden Dursun, "Ancak daha sonra Doğansu'nun Patnos sınırlarına dahil edilmesi muharebe safhasının en önemlilerinden ordunun sevk ve idare edildiği karargâh bölgesini de gündeme getirdi. Bugünkü idari sınırlar dikkate alındığında Malazgirt Muharebesi ile ilgili kutlamalarda Patnos'un da ev sahipliği yapması gerekir. Çünkü Büyük Selçuklu Ordusu ve ordu karargâhının bu sınırlarda olması, muharebeyi anlamak açısından önemli olmaktadır. Bir muharebe, kazanan ordunun konuşlandığı yerdeki bakış açısı ile daha iyi anlatılabilir. Buna rağmen muharebe çok büyük ölçüde bugünkü Malazgirt coğrafyasında cereyan etmiştir. Bu muharebenin bütün Türkiye'de kutlanması gerekir." diye konuştu.
Büyük Selçuklu ordusunun konuşlandığı, muharebeye başladığı ve muharebenin sevk ve idare edildiği ordugâhın yer aldığı Patnos'ta da büyük zaferin kutlanmaya başlanmasının milli bir görev olduğunun altını çizen Dursun, tarihçilerin ekseriyetinin savaşın karargâhı konusunda Patnos'un Doğansu köyü sınırlarında yer alan Ziyaret Tepesi'nde mutabık kaldığını ve buranın muharebeyi tema edinen anıtlarla donatılmasının hedef olarak belirlendiğini kaydetti.
Amaçlarının Ziyaret Tepesi'ni yerli ve yabancı turistlerin ziyaret edeceği bir mekân haline getirmek olduğunu söyleyen Dursun, bu kapsamda Doğansu'yu, Patnos'u ve Ağrı'yı da daha iyi tanıtacaklarını açıkladı. Dursun, ''Sultan Alparslan hocası Ebû Nasr Muhammed'in tavsiyesine uyarak savaş zamanını mübarek cuma günü olarak tayin etmişti. 'Ölürsem kefenim olsun' diyerek beyaz elbiselerine bürünüp atının kuyruğunu bağlamış ve cenk meydanına öylece çıkmıştır. Bütün İslam coğrafyasında savaşın başarısı için dua edilmiş ve hutbeler okunmuştur. Malazgirt Zaferi dünya çapında bir hadise olmuştur." diye konuştu.
Ziyaret Tepesi'ne karargâh tepesini gösterecek tabela dikilmesi ve muharebenin her safhasını anlatacak anıtların yapılmasının yanı sıra her yıl aynı tepede Malazgirt Zaferi'nin elde edildiği 26 Ağustos'ta kutlama programı yapılması planlanıyor. Hatta Patnos Kaymakamlığı'nın organizesiyle geçen sene 26 Ağustos'ta Doğansu köyünde anma programı düzenlenmiş ve her yıl geleneksel hale getirilmesi planlanmıştı.