Malazgirt Savasi'nin Yapildigi Alan Arastiriliyor

Malazgirt Savasi'nin Yapildigi Alan Arastiriliyor

Mus’un Malazgirt ilçesinde 12 üniversiteden bir araya gelen 30 akademisyen, Malazgirt Savasi’nin yapildigi alanin tam yerini belirlemeye çalisiyor.

"Malazgirt Savas Alaninin Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Arastirma" projesi bünyesinde 150 kilometrekarelik alanda yürütülen kazi çalismalarinin bu yilki bölümü basladi.

Alaninda uzman akademisyenler, ilçeye 7 kilometre uzakliktaki Afsin Mahallesi’nde toplu mezarlarin bulundugu degerlendirilen alanda, teknik ekipman ve cihazlarla jeofizik çalismasi yapti. Geçmisteki sondaj kazilarinda mezarliklar, ok ve mizrak uçlari ile çesitli savas aletleri ortaya çikaran kazi ekibi, çalismalarin üçüncü yilinda da elde edilecek bulgularla kentin tarihine iliskin önemli bulgular elde etmeyi hedefliyor.

“Bulunan mezarlar akademisyenleri bölgeye çekti”

Kaziya bilimsel danismanlik yapan Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik, Kültür ve Turizm Bakanligi destegi ve talebi dogrultusunda Malazgirt Savas alanini tespit amaciyla 3 yildan bu yana bölgede çalisma yürüttüklerini belirtti.

Çevik "Bölgede 12 üniversiteden 30 akademisyenle bu çalismayi yürütüyoruz. Burada savas alani arkeolojisi yapiyoruz. Ülkemizde ilk defa bu çerçevede savas alani arkeolojisi çalismasi yürütüyoruz. Neden buradayiz? Savasin geçtigini düsündügümüz alana yakin bir mahalle burasi ve eski bir köy. Burada ayni anda gömülü izlenimini veren Müslümanlara ait oldugunu tahmin ettigimiz mezarlar var. Geçen yil yaptigimiz yüzey arastirmalarinda bu alanda yogun mezar oldugunu belirledik. Burasi kalabalik bir yerlesim yeri degil. Ilgimizi çekmisti. Ayrica kaçak kaziyla açilmis bir mezardan aldigimiz kemik örnegi, Karbon-14 analizi sonucu bize 11. yüzyil tarihini verdi. Hem alanda bu kadar çok mezarin olmasi ve bu mezarlarin ayni anda gömüldügü izlemini veren durum, burada çalismamiz gerektigi sonucunu dogurdu. Sondaj kazisiyla mezarlari çikararak durumun Malazgirt Savasi ile ilgisini anlamaya çalisiyoruz" dedi.

Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Levent Ekinci de, mezarlik alaninda elektrik özdirenç tomografi (jeofizik) yöntemini uyguladiklarini bildirdi. Afsin Mahallesi’nde geçtigimiz yil yapilan kaçak kazi çalismalarindan alinan kemik örneklerinin karbon-14 testinde 11. yüzyila ait olmasinin kazi ekibini bu bölgede yönlendirdigini kaydetti.

Doç. Dr. Ali Metin Büyükkara ve ekibi tarafindan açilan mezarlarda çikan kemikler, Hacettepe Üniversitesi laboratuvarlarinda karbon-14 testine tabi tutulacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile