Malezya, Çin Gemisine El Koydu

Malezya, Ikinci Dünya Savasi’ndan kalma Ingiliz kalintilarini yagmaladigi süphenilen Çin gemisini alikoydugunu duyurdu.

Malezya, Ikinci Dünya Savasi’nda 2 Ingiliz gemi enkazini yagmaladigindan süphelendigi Çin’e kayitli bir gemiyi alikoydu .Malezya Denizcilik Teskilati (MMEA) tarafindan yapilan açiklamada yerel deniz polislerinin pazar günü Çin’in kenti Fuzhou’ya kayitli 32 mürettebati bulunan gemiyi alikoydugunu açikladi.

Söz konusu Çin’e ait geminin yasa disi yollarla Güney Çin Denizi’nde demirledigi ve gemide yapilan arama sonucu 1941 yilinda Japon kuvvetleri tarafindan batirilan gemilerin Ingiliz Kraliyet ailesine ait savunma gemileri HMS Prince of Wales ve HMS Repulse’a ait oldugu iddia edilen mühimmat deposunun bulundugu kaydedildi. Gemide patlatilmamis top mühimmatinin bu ayin baslarinda Malezya’nin eyaleti Johor’da bulunan Ikinci Dünya Savasi’ndan kalma 2 Ingiliz Savas gemisinden alindigina dair süphelerin oldugu ve bulunan mühimmatlarin kaynagi ile ilgili sorusturma baslatildigi ifade edildi.

Öte yandan Ingiltere Savunma Bakani Ben Wallace yagmalanan askeri teçhizatlarin deniz savas mezarlarina yönelik bir saygisizlik yapildigini açiklayarak olayi kinadi.

Daha önce de yagmalanmis

Malezya’da 2017 yilinda düzenlenen bir gezi turunda bir dalgiç, Kraliyet ailesine ait HMS Prince of Wales adli geminin çöpçüler tarafindan yagmalandigina yönelik bir hasar kaydi belgesi göstermisti. Dönemin Ingiltere Savunma Bakani Ingiltere sularinda 6 Ingiliz savas gemisinin yagmalandigi iddialarini arastirmak için Malezya ve Endonezya hükümetleriyle birlikte çalisacagini söylemisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile