Mali'de İki Ateş Arasında Kalan Türkler, Darbeyi Anlattı (özel)

Mali'de İki Ateş Arasında Kalan Türkler, Darbeyi Anlattı (özel)

Afrika ülkesi Mali'de geçen yıl yaşanan iki ayrı darbe girişimi, ülkede bulunan Türkleri de iki ateş arasında bıraktı.

27 gün boyunca darbenin bütün baskı ve şiddetini yaşayan Türkler, bir dönem Türkiye'de de futbol oynayan Coulibaly'nin, kendilerini darbecilerin elinden kurtardığını belirtiyor. İki ateş arasından bin bir güçlükle çıkan Türkler, ülkedeki Türk okullarının çok büyük hizmet ettiğini kaydediyor.Mali'deki Türk girişimcilerin faaliyetleriyle ilgili gezi için bu ülkeye giden ve aralarında iş adamlarının da bulunduğu grup, ilginç olaylarla karşılaştı. Darbe ortamında bulunan ülkede bir yüzbaşı önderliğinde cunta hareketi yönetimi elinde bulunduruyordu. Türk gurubunun seyahati sırasında gerçekleşen karşı darbe her şeyi alt üst etti. İki ateş arasında kalan Türk gurubu, karşı darbe girişiminin televizyon binasına saldırdığı sırada çok büyük zorluklar yaşadı.Saldırı sırasında yere yatarak canlarını kurtaran gurupta bulunan İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Protokol Şube Müdürü Engin Şenol, yaşadıkları dehşeti anlattı. Engin Şenol, Mali'nin yer altı kaynakları bakımında çok zengin bir ülke olduğunu ve başta Fransa olmak üzere bazı batılı devletlerin bu ülkeyi parçalamaya çalıştıklarını söyledi.

Şenol, "Biz darbenin içinde kaldık. Biz yüzbaşı ile konuşurken bazı şeyleri hissettik. Herkes tedirgindi. Biz otele dönerken eski Cumhurbaşkanı'na bağlı olan askerler televizyon binasına saldırdı. Biz de ortada kaldık. Biz iki tarafa da yakın olamazdık. Mecburen yere yatarak o kurşunlardan korunmaya çalıştık. Bir de beyazsınız hiç bir şey yapamıyorsunuz. İnanılmaz bir kargaşa yaşanıyordu." dedi.

Türkiye'de de futbol oynayan Colibaly'nin kendilerine yardım ederek bölgeden uzaklaştırdığını anlatan Şenol, kendilerini önce havaalanına, ardından da bir otele getirerek darbecilerin elinden kurtardığını anlattı. Ülkede bütün yayınların ve konuşma dilinin Fransızca olduğunu belirten Şenol, ülkenin inanılmaz bir Fransız hegemonyası altında olduğunu, Libya'da Kaddafi'ye karşı savaşan ve Kaddafi'yi iktidardan eden Tuareglerin bu savaş sonrası Mali'ye geri dönerek ülkenin kuzeyini işgal ettiğini söyledi.

TÜRK OKULLARININ ETKİSİ BÜYÜKÜlkedeki savaşın zengin yer altı kaynakları üzerinden sürdüğünü kaydeden Şenol, "Çünkü dünyanın en büyük üçüncü büyük altın rezervine sahip. Uranyum yatakları var. Rusların 1960'larda tespit ettiği ancak çıkarılmayan petrol ve gazı var. Mali'nin şu anda inanılmaz bir Fransız hegemonyası var şu anda. Fransa'nın başını çektiği batılı ülkeler Mali'yi parçalamak için harekete geçtiler." ifadesini kullandı. Şenol, yaklaşık 27 gün Mali'de kaldığını belirterek ülkedeki Türk okullarının etkisini yakından gördüğünü ifade etti.

Şenol, " Okulların çok büyük hizmeti var orada. Bunu gördük yaşadık. Müteşebbislerin özellikle dürüst iş adamlarının bölgede olması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu. Şenol'un Mali sokaklarına ilişkin ilginç tespitleri de var. "Çok caydırıcı cezalar nedeniyle neredeyse hırsızlık bitmiş durumda. Beyaz olarak sizin Müslüman olabileceğine inanamıyorlar. Köylerinde köylülerle birlikte yaşayan, onlar gibi beslenen Amerikalılar çok dikkatimi çekti. Amerika Mali'nin önemini anlamış, dervişlerini yetiştirmiş, onları da şu anda Mali'ye salmış vaziyette." diyen Şenol, Malililerin Türkleri çok sevdiklerini de sözlerine ekledi. DARBE SABAHI ÇEKİLEN GÖRÜNTÜLER KAMERADAGazeteci kökenli olan Şenol, Mali'de bulunduğu sırada gerçekleşen darbe girişimi ve sonrasında kamerasıyla kayıt yaptı. Darbe sabahı yaşanan karışıklık, darbeye destek yürüyüşleri ve silahlı çatışmaların sesleri Şenol'un kamerası tarafından kaydedildi. Görüntülerde mevcut Cumhurbaşkanı'na karşı gösteriler yapıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile