Mali'deki Askeri Üsse Saldırı

ABD merkezli gözlem grubu SITE: 'Ensaruddin örgütü, geçen ay Nampala'daki askeri üsse düzenlenen saldırıda kaçırılan askerlerin fotoğraflarını yayınladı'.

Ensaruddin örgütünün, Mali'nin orta kesimi Nampala'daki askeri üsten kaçırılan askerlerin fotoğraflarını yayınlandığı belirtildi.

ABD merkezli gözlem grubu SITE, İslami Mağrip El Kaidesi'ne (AQMI) bağlı Ensaruddin örgütünün, askeri üsse geçen ay düzenlenen ve kendilerinin üstlendiği saldırıda kaçırılan 5 askere ait fotoğrafları, Moritanya haber ajansı El Ahbar'a gönderdiğini duyurdu.

Aynı kaynaklar, Ensaruddin lideri Iyad Ag Ghali'nin, Nampala'daki saldırıda 20 Malili askerin öldüğü yönündeki iddialarına da yer verdi.

Askeri kaynaklar ise fotoğrafların gerçekliğine ilişkin henüz açıklama yapmadı.

AQMI, geçen hafta sonu Yüzbaşı Hamatta Ag Umalha'ya düzenlenen saldırıyı da üstlendi.

- Saldırıda 17 asker ölmüştü

Hükümet saldırıda 17 askerin yaşamını yitirdiğini, 35'inin de yaralandığını bildirmişti. Ancak Nampala'da 21 Temmuz'da düzenlenen cenaze töreninde sadece 15 askerin cenazesi defnedilmişti.

Yetkililer, saldırıda kaçırılan asker olup olmadığına yönelik bilgi vermemişti. Ancak, askeri kaynaklar çok sayıda askerin kayıp olduğunu belirtmişti. Muhalefet de saldırıyla ilgili yapılan açıklamalarda çelişkiler olduğuna dikkati çekmişti.

Olayın ardından Devlet Başkanı Keita, ülkede 10 gün süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini ve ölenler anısına ülke genelinde 3 gün milli yas tutulacağını kaydetmişti.

Öte yandan Mali Güvenlik Bakanlığı geçen ayın sonunda, Ensaruddin örgütünün yöneticilerinden Mahmud Barry'nin, örgütteki takma adıyla 'Ebu Yahya'nın güvenlik güçlerince ülkenin orta kesimindeki Segu bölgesinde yakalandığı duyurmuştu.

Güvenlik kaynakları, söz konusu liderin ocaktan bu yana ülkenin orta kesiminde düzenlenen saldırıların sorumlusu olarak arandığına işaret etmişti.

- Eylemi iki farklı grup üstlenmişti

Peul Kimliğinin Muhafazası ve Mali'de Yargının Yenilenmesi İttifakı (ANSIPRJ) Başkanı Bakaye Cisse, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, saldırıyı üstlendiklerini belirtmişti. Cisse, Mali ordusunun kendilerine yönelik saldırı hazırlığında olduğu için karşı atağa geçtiklerini söylemişti.

Gözlemciler, ANSIPRJ'nin böylesi bir saldırıyı düzenleme kapasitesine sahip olmadığını savunurken, Ensaruddin örgütü de saldırıyı kendilerinin yaptığını iddia etmişti.

ANSIPRJ, 2012'de patlak veren güvenlik krizinde, ordu ve Bambara etnik grubunun saldırılarına hedef olan Peul etnik grubunun haklarını korumak amacıyla geçen ay oluşturulmuştu.

Mali'deki şiddet olayları, hükümet ve ülkenin kuzeyinde özerklik isteyen silahlı gruplar arasında Cezayir'de, geçen yıl imzalanan barış anlaşmasına rağmen devam ediyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile