Mali'deki Barış Anlaşması

BM Güvenlik Konseyi, ülkedeki şiddet olaylarının son bulması için barış anlaşması imzalayan tarafları taahhütlerine uymaya çağırdı.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) Geçici Başkanı Fode Seck, Mali'deki barış anlaşmasının bir an önce uygulamaya geçmesi gerektiğini belirtti.

Seck, yazılı açıklamasında, 'Batı Afrika'da barışın tesisi için Mali'deki şiddet olaylarının sona ermesi amacıyla geçen yıl hazırlanan barış anlaşmasına imza atan tarafların, anlaşma metnindeki maddelere uyması gerekiyor.' ifadesini kullandı.

Söz konusu anlaşma maddelerine değinen Seck, anlaşmada bölgeye güvenlik misyonlarının konuşlanması, silahlı grupların özerklik istediği ülkenin kuzeyinde geçici yönetimler oluşturulması, silahsızlanmayı sağlayacak komisyonun kurulması ve ordunun tüm ülkede faaliyet gösterebilmesi için gerekli işlemlere hız kazandırılması gibi şartların yer aldığını hatırlattı.

Hükümet yanlısı silahlı gruplar ile Azavad Hareketleri Koordinasyonunun (CMA) son dönemde şiddet olaylarına karışarak ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğini vurgulayan Seck, bu olayların, anlaşmanın kalıcılığı için bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Seck ayrıca anlaşmanın uygulanabilmesi için silahlı grupların ateşkes kurallarına uyarak diyalog sürecine katılmaları gerektiğini belirtti.

Öte yandan BM İstikrar Misyonu (MINUSMA) yazılı açıklamasında, geçen hafta ülkenin kuzeyindeki, silahlı grupların egemen olmaya çalıştıkları Kidal kentindeki MINUSMA askeri kampına roketli saldırı düzenlendiğinin ve 3 askeri helikopterin ve bir aracın zarar gördüğünü duyurdu.

Açıklamada, saldırganların kimliğine ilişkin bilgi verilmezken, barış anlaşmasının şartlarına uymayan taraflara yaptırım uygulanacağı bildirildi.

Batı Afrika ülkelerinden Mali'de, ayrılıkçı CMA'ya bağlı Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketinin (MNLA), kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerini ele geçirmesi ve ardından başkent Bamako'daki geçici hükümetin yardım talep etmesi üzerine Fransa, bölgeye askeri müdahalede bulunmuştu.

Şiddet olaylarının sona ermesi amacıyla Cezayir'de 2015'te barış anlaşması imzalanmıştı. Ancak 2013'te Fransız güçlerince dağıtılan ve barış sürecine katılmayan silahlı gruplar, ülkenin kuzeyine ve orta kesimine yeniden yerleşmeye çalışıyor.

Anlaşmaya imza atan CMA ile hükümet yanlısı Tuareg ve Müttefikleri Öz Savunma Grubu (GATIA) arasında ağustosta çıkan çatışmada 39 kişi yaşamını yitirmişti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile