Mali'deki Çatışma

Ülkenin kuzeyinde hafta başında, Tuareg ve Müttefikleri Öz Savunma Grubu ile Azavad Hareketleri Koordinasyonu arasında çıkan çatışmada 39 kişi öldü.

Mali'de eski ayrılıkçı silahlı grup Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) ile hükümet yanlısı Tuareg ve Müttefikleri Öz Savunma Grubu (GATIA) arasındaki çatışmada 39 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

AA muhabirinin, GATIA kaynaklarından edindiği bilgiye göre, ülkenin kuzeyindeki Edjarer bölgesinde hafta başında başlayan çatışmada 39 CMA üyesi öldü, 34 kişi de yaralandı. Bazı yaralılar tedavi için Nijer'e sevk edilirken, olayda, CMA'ya bağlı Azavad Birlikleri Yüksek Konseyi'ne (HCUA) ait 3 araç da ateşe verildi.

Aynı kaynaklar, çatışma sırasında 5 GATIA üyesinin yaşamını yitirdiğini, 3'ü ağır 24 kişinin de yaralandığını bildirdi. Resmi makamlardan ise olaya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Ülkede görev yapan BM İstikrar Misyonu (MINUSMA) kaynakları, tarafların, şiddet olaylarını sona erdirmek amacıyla en yakın zamanda bir araya geleceklerini duyurdu.

GATIA Genel Sekreteri Fahad Ag el Mahmud önceki gün yaptığı açıklamada, CMA ile GATIA üyelerinin Edjarer'de çatıştığını belirtmiş ancak ölü ve yaralılar hakkında bilgi vermemişti.

Kidal bölgesinin yönetimini paylaşamayan CMA ile GATIA arasında geçen ayın sonunda da çatışma çıkmış, olayda 60'a yakın kişi yaşamını yitirmişti.

- Mali'de şiddet olayları 2012'de başladı

Batı Afrika ülkelerinden Mali'de, eski Devlet Başkanı Amadu Tumani Ture, 22 Mart 2012'de devlet başkanı seçimine bir ay kala darbeyle yönetimden uzaklaştırılmıştı. Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA) ayrılıkçılarının, kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerini ele geçirmesi ve ardından başkent Bamako'daki geçici hükümetin yardım talep etmesi üzerine Fransa, bölgeye askeri müdahalede bulunmuştu.

Şiddet olaylarının sona ermesi amacıyla hükümet ile ülkenin kuzeyinde özerklik isteyen silahlı gruplar arasında Cezayir'de, 2015'te barış anlaşması imzalanmıştı. Ancak 2013'te Fransız güçlerince dağıtılan ve barış sürecine katılmayan silahlı gruplar, ülkenin kuzeyine ve orta kesimine yeniden yerleşmeye çalışıyor.

İç karışıklıklar nedeniyle hükümetin etkisinin zayıf olduğu bölgede silahlı gruplar arasında sık sık çatışmalar yaşanıyor. GATIA ve HCUA, bölgenin yönetimiyle ilgili sorunları gidermek üzere geçen şubatta anlaşma ve ekimde MINUSMA'nın önderliğinde ateşkes imzalamıştı ancak bu, çatışmaların kesilmesini sağlamadı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile