MINUSMA Başkanı Albert Koenders, 2012 yılında gerçekleştirilen askeri darbeyle başlayan krizden kurtulmaya çalışan Mali'deki son durumla ilgili BMGK'da brifing verdi.
Mali'deki güvenliğin ele alındığı BMGK'daki brifingte Koenders, şunları kaydetti:
''Gao, Tibuktu ve Kidal'daki bombalamaların ve terörist grupların artan aktivitelerinin de gösterdiği üzere kuzeydeki güvenlik durumu oldukça kırılgan. Bir uluslararası ziyaret sırasında, bu sabahki bir barış askerinin ciddi şekilde yaralandığı patlayıcıyla gerçekleştirilen olayı şiddetle kınıyorum. Bu olumsuz gidiş, Kidal'daki ve başka yerlerdeki durumu etkilemiyor, aynı zamanda erken iyileşme ve gelişme yönündeki çabaları da baltalayabilir.''
Koenders, ''Kuzey bölgesindeki kamu yönetiminde ilerici bir dönüşün" yaşandığını ancak ''devam eden toplumlararası çatışma konusunda endişesi'' olduğunu dile getirdi.
Konuşmasında, ''Mali'deki barış ve istikrarı pekiştirip sürdürmek için fırsat penceresi geniş bir şekilde açık duruyor ama aynı zamanda tüm paydaşların sürekli bağlılığı ve uluslararası toplumun desteği olmadığı sürece kapalı duruyor'' ifadesini kullanan Koenders, ''Malililerin krizi aşmak ve kuzey ile kalıcı sosyal ve siyasi mutabakata varmak için tarihi bir şansları var'' dedi.
MINUSMA, Afrika Birliği ve Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ile yakın koordinasyon içinde Mali'deki siyasi süreci destekliyor.
Mali'deki Siyasi Süreç
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) brifing veren BM Genel Sekreteri'nin Mali Özel Temsilcisi ve Mali'deki Uluslararası Entegre İstikrar Misyonu'nun (MINUSMA) başkanı Albert Koenders, ülkenin kuzeyindeki durumun hala ''çok kırılgan'' olduğunu bildirdi.