'Mali'nin En Güzel Camisi'ne Türkiye İmzası

Türkiye'nin Mali'de inşa ettirdiği, Osmanlı mimarisine sahip ilk cami olan Eyüp Camisi, ülkede büyük beğeni topluyor.

Renklerinin ahengi, Türk kültüründen esinlenen mimarisi ve ihtişamıyla göze çarpan Eyüp Camisi, başkent Bamako'da Hamdalaye Aci Mahallesi'nde bulunuyor.

Mermer donatıları dikkati çeken caminin hat sanatıyla "Allah" yazılı kubbesi, Türkiye'den getirilen fayans ve renkli camlarla süslenmiş pencereleri, kırmızı-beyaz halısı ilgi görüyor.

Mali İslam Konseyi'nin Sözcüsü Muhammet Kibiri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bamako'da güzel camiler var ancak Eyüp Camisi en güzeli" ifadesini kullandı.

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ve Mali İslam Konseyi işbirliğiyle inşa edilen camiyi aralarında siyasi liderlerin de bulunduğu çok sayıda kişinin ziyaret ettiğini belirten Kibiri, eski Devlet Başkanı General Moussa Traore, eski Başbakan Moussa Mara ve Başbakan Modibo Keita'nın özellikle cuma namazını sık sık Eyüp Camisi'nde kıldığını söyledi.

Öte yandan Kibiri, Eyüp Camisi örneğini gördükten sonra Bamako'da onun kadar güzel güzel camiler yapmaya başladıklarını, hatta gelecek hafta Hipodrom Mahallesi'nde inşa edilen bir caminin açılışını yapacaklarını da kaydetti.

Eyüp Camisi'nin İmamı Osman Cisse de Mali ve Türkiye arasındaki ikili ilişkiler çerçevesinde 2012'de başlayan ve 4 milyon dolara mal olan cami inşasının 2013'te tamamlandığını hatırlattı.

Türkiye, kuzeydeki şiddet olaylarından etkilenen Malililere destek verme konusunda birkaç yıldır bu ülkedeki okul ve cami projeleri için yardımlarını artırdı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile