Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen "Üniversitelerde Mali Yönetim ve İç Kontrol Sistemi" konulu sempozyum Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Üniversitelerdeki mali yönetimle ilgili mevzuatların ve stratejik planlamaların masaya yatırıldığı sempozyuma OMÜ akademik ve idari personelinin yanı sıra çeşitli üniversitelerin rektörleri ve yöneticileri katıldı. Programın açılış konuşmasını OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan yaptı. Mali yönetimin amacının şeffaflık, hesap verebilirlik ve planlama olduğunu belirten Akan, mevzuat değişikliklerine uyum sağlamanın önemine değindi. Akan, ekonomik planlamanın bir misyonunun da şehrin ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunmak olduğunu belirtti ve kurumların kendilerini denetlemesinin verimliliği arttıracağını söyledi.
"Kamu Yönetiminde Reform" konulu bir sunum gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Nuray Keskin, devletin yönetim yapısında yapılan reformları tarihsel süreç içerisinde değerlendirerek yorumladı. 1980 yılında başlayan kamu reformlarının temel hedefinin dünyayla bütünleşme ve devlet yapısının küçülmesi olduğunun altını çizen Keskin, 1996 yılında başlayan yönetişim reformlarının amacının ise devlet olgusunu etkinleştirmek olduğunu vurguladı. 'Yönetişim' kelimesinin batı literatüründe 'kürek çeken' değil 'dümen tutan' bir devlet yapısını betimlediğini söyleyen Keskin, Türkiye Cumhuriyeti'nin son 30 yılda ortaya koyduğu reformların bu paralelde gerçekleştiğini belirtti.
Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Bülbül, "Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Sistemi" konulu sunumuna kamu yönetimi anlayışında meydana gelen yenilik ve değişimlerden söz ederek başladı. Merkezi kontrolün ağırlığı ve mevzuata dayalılığıyla sıklıkla eleştirilen yönetim yapısının, bir dizi reform yasasıyla değişmeye başladığını belirten Bülbül, bu yasaların sayesinde mali disiplinin sağlandığını, stratejik planlama anlayışının yerleştiğini ve kaynak kullanım performansının arttırıldığını söyledi. Bülbül, üniversitelerin hesap verme sorumluluğu hakkında bilgiler verdi ve katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.
"Kamuda İç Denetim" konulu bir sunum gerçekleştiren Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Ahmet Başpınar, 'iç denetim' kavramının gelişim sürecinden bahsetti ve ilk kez 1941 yılında ABD'de uygulanan 'iç denetim' olgusunun Türkiye'de 1995 yılında yaygınlaşmaya başladığını ifade etti. Bütün kamu kurumlarının içeriden iç denetçiler tarafından, dışarıdan ise Sayıştay tarafından denetlenmesini öngören sistemin işleyiş yapısı hakkında bilgiler veren Başpınar, eski ve yeni kontrol sistemlerini karşılaştırarak yeni yasalarla ortaya konan yapının avantajlarını vurguladı.
"Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eylem Planı ve Kontrol Ortamı Standartları Ekibi Projesi" konulu sunumu Prof. Dr. Yüksel Bek yaparken, "Kamu İç Kontrol Standartlarına Uyum Çalışmaları ve Ankara Üniversitesi Deneyimi" konulu sunum Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Yılmaz tarafından gerçekleştirildi. Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Devlet Bütçe Uzmanı Asuman Ünlücan'ın "Bütçe Hazırlıklarında ve Uygulamasında Karşılaşılan Güçlükler" konulu sunumuyla tamamlanan sempozyumun sonunda, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan tarafından tüm konuşmacılara teşekkür belgesi verildi.
Mali Yönetimin Geleceği Omü'de Tartışıldı
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen "Üniversitelerde Mali Yönetim ve İç Kontrol Sistemi" konulu sempozyum Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi