Maliye Bakanı Naci Ağbal, enflasyon rakamlarına ilişkin, 'Ümit ediyoruz ki alacağımız tedbirlerle çift hanelere çıkmadan 2016'da enflasyonda aşağı yönlü bir trendi izleriz' dedi.
Ağbal, A Haber'de katıldığı canlı yayında gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.
Ocak ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Ağbal, geçen yıl enflasyonun yüzde 8,8 olarak gerçekleştiğini hatırlattı. Merkez Bankasının son açıkladığı raporlarda, bu yılın ilk aylarında enflasyonun bir miktar yukarıda seyredeceğinin ifade edildiğini anlatan Ağbal, 'Ocak enflasyonu yüzde 9,58 çıktı. Biz ümit ediyoruz ki alacağımız tedbirlerle çift hanelere çıkmadan 2016'da enflasyonda aşağı yönlü bir trendi izleriz' diye konuştu.
Geçen yılın sonunda tütün ve alkollü içeceklerde vergi artışı yaptıklarını dile getiren Ağbal, enflasyonu yukarı çeken sebeplerden birinin söz konusu vergi artışları olduğunu kaydetti.
- Kırmızı et ve ekmekteki fiyat artışları
Gıda enflasyonunun da arttığına işaret eden Ağbal, 'Bizim en fazla üzerinde durduğumuz konu, Sayın Tarım Bakanımız da ifade ediyor, kırmızı ette ve ekmekte hakikaten piyasada oluşmaması gereken fiyat artışları var. Bunların üzerine gideceğiz' ifadelerini kullandı.
Ağbal, enflasyonun bir süre daha normalin üzerinde seyredecek olmasına karşın daha sonraki dönemde, hem para politikası hem maliye politikası konusunda alacakları tedbirlerle 3 yıl içinde yüzde 5 seviyelerine ineceğini düşündüklerini söyledi.
Ağbal, enflasyonun hangi aylardan itibaren düşüş trendine gireceğinin sorulması üzerine, şimdiden bir ay belirtmenin yanlış olacağını dile getirdi.
Bu yıl için öngörülen enflasyon hedefinin yüzde 7,5 olduğunu hatırlatan Ağbal, 'Şu anda yüzde 9,58'deyiz. İlk aylarda bir miktar bu seviyelerde devam etse de sonraki aylarda hem mevsimsel etkiler çerçevesinde hem de bizim alacağımız tedbirler neticesinde enflasyon aşağıya gelecektir' değerlendirmesinde bulundu.
- 'Maliye politikasındaki sıkı duruşumuz sürecek'
Ankara'da görüşmelerde bulunan Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin enflasyon, dış dengesizlik ve sıkı maliye politikasının gerekliliğine dair görüşlerinin anımsatılması üzerine Ağbal, IMF'nin enflasyon ile ilgili değerlendirmelerini kendilerinin de yaptığını söyledi.
Asgari ücret artışı ve kur hareketlerinin enflasyonu yukarı çekecek faktörlerden olduğunun altını çizen Ağbal, 'Dolayısıyla hem maliyet kanalından hem talep kanalından enflasyonu yukarı çekecek riskler var ama özellikle bizim bu yıl içinde hem para politikasında hem da maliye politikasındaki duruşumuz enflasyonla mücadelede belirleyici olacak' dedi.
Ağbal, Türkiye'nin kendi grubundaki ülkeler ve AB ülkeleri ile kıyaslandığında mali disiplin ve bütçe disiplinine en fazla uyan ülke konumunda bulunduğunu ifade ederek, 'Maliye politikasında sıkı duruşumuz zaten var. Buna 2016 ve sonraki yıllarda da aynen devam edeceğiz' ifadelerini kullandı.
- 'IMF'nin Türkiye'ye ilişkin büyüme tahmini ihtiyatlı'
IMF'nin Türkiye'nin 2016 büyümesinin yüzde 3,5-4 düzeyinde gerçekleşeceğine ilişkin tahmini hakkında da konuşan Ağbal, IMF'nin özellikle ekonomilere ilişkin değerlendirmeler yaparken birtakım riskleri incelemek suretiyle daha ihtiyatlı bir büyüme tahmini yaptığını kaydetti.
Türkiye'nin bu yıl yüzde 4,5 civarında büyüyeceğini öngördüklerini ifade eden Ağbal, 'Özellikle siyasi belirsizlik ortadan kalktı, ekonomimizin temelleri sağlam, ihracat pazarlarımızdan en önemli grubu oluşturan AB pazarı iyi gidiyor. Dolayısıyla ekonominin genel anlamda daha fazla yatırım çekeceğini, dışarıdan genel anlamda kırılganlıklar olmakla beraber yeterli kaynağı Türkiye'ye çekeceğini ve büyümenin yukarı doğru gideceğini düşünüyoruz. IMF'nin bu konudaki çalışmasının ihtiyatlı olmasını söylemem gerekir. Bunu da saygıyla karşılıyoruz' diye konuştu.
- Asgari ücretlilerin vergi dilimine girmesi
Asgari ücretin bin 300 liraya çıktığı hatırlatılarak yılın son üç ayında vergi diliminden dolayı ücretin bu rakamın altına düşüp düşmeyeceğine ilişkin soruyu da yanıtlayan Ağbal, vergi kanunlarının herkes için geçerli olduğunun altını çizdi.
Vergide artan oranlı denilen bir sistemin işlediğine dikkati çeken Ağbal, bu kapsamda kişinin geliri arttıkça sonraki dönemde ödediği verginin de artacağını dile getirdi.
Asgari ücret konusunda duyarlı olduklarını belirten Ağbal, 'Maliye Bakanlığı olarak bakış açımız, artan oranlı sistem, vergi adaletinin olmazsa olmazı. Bu konuda herhangi bir çalışmamız olmadığını söylemek isterim' dedi.
Ağbal, bir başka soru üzerine, ekim-kasım-aralık döneminde kişinin eline geçen kazanç bin 300 liralık asgari ücret bakımından ne ise kişilerin söz konusu kazancının gerektirdiği vergiyi ödemeye devam edeceklerini ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
'Kişinin durumuna bağlı. Bekar bir kişiyle, evli 3 çocuklu bir kişinin durumu vergi kanunu karşısındaki durumu farklı. Dolayısıyla evli ve üç çocuklu bir asgari ücretlinin geliri ekim, kasım, aralıkta da bin 300 liranın üzerinde olacak. Dolayısıyla kişilerin bekar veya evli olması ve çocuk sayısına bağlı olarak bin 300 liranın altında veya üstünde olmaları farklılaşacak' değerlendirmesinde bulundu.
(Sürecek)
Maliye Bakanı Ağbal Açıklaması (1)
'Ümit ediyoruz ki alacağımız tedbirlerle çift hanelere çıkmadan 2016'da enflasyonda aşağı yönlü bir trendi izleriz' 'Kırmızı ette, ekmekte hakikaten piyasada oluşmaması gereken fiyat artışları var. Bunların üzerine gideceğiz' (Asgari ücretlinin vergi dilimine girmesi) Bekar bir kişiyle, evli ve üç çocuklu bir kişinin vergi kanunu karşısındaki durumu farklı. Dolayısıyla evli, üç çocuklu bir asgari ücretlinin geliri ekim, kasım, aralıkta da bin 300 liranın üzerinde olacak'