ANKARA – Maliye Bakanı Naci Ağbal, yerli ilaç sanayisinin gelişmesi için düzenlemeler yapacaklarını belirterek, 'Bu alanda önemli teşvikler getirilecek' dedi.
Ağbal, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığında düzenlenen ve tıp fakültesi olan devlet üniversitelerinin rektörleri, bu üniversitelerin tıp fakültesi hastanesinden sorumlu rektör yardımcıları ve tıp fakültesi dekanlarının katılımıyla gerçekleştirilen 'Devlet Üniversitelerindeki Hastanelerin Durumları, Sorunları ve Çözüm Önerileri Toplantısı'ndaki konuşmasında, AK Parti hükümetlerinin yükseköğretim vizyonuna sahip olduklarını ifade etti.
Söz konusu vizyon çerçevesinde bu zamana kadar önemli işler yapıldığını dile getiren Ağbal, yol alınması gereken çok sayıda konu olduğunu söyledi.
Nitelikli eğitimi kalkınmanın en öncelikli unsuru olarak belirlediklerinin altını çizen Ağbal, yükseköğretime erişim noktasında da önemli mesafe kat ettiklerini dile getirdi.
Hükümet olarak yeni kurulan üniversitelere önemli kaynak ayırdıklarını belirten Ağbal, 'Bugüne kadar 25,5 milyar lira sadece yeni kurulan üniversitelerin altyapı ve bina inşaatları için harcamışız.' bilgisini verdi.
Son yıllarda üniversite, üniversite öğrencisi, personel sayısı gibi konularda artış yaşandığını anlatan Ağbal, özellikle akademik personel sayısının artırılması gerektiğine dikkati çekti.
- 'Üniversite bütçeleri performans esaslı olmalı'
Gelecekte yükseköğretim alanında gerçekleştirilmesi düşünülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Ağbal, yeni Yükseköğretim Kanununun hazırlanarak Meclis gündemine getirileceğini ifade etti.
Üniversite bütçelerinin nasıl olması gerektiği konusunun zaman zaman gündeme geldiğini dile getiren Ağbal, 'Aslında klasik bütçe sistemi. Üniversite bir teklif veriyor, hükümet bir tavan belirliyor ve o tavanın içerisinde veriyoruz. Performansa dayalı bir bütçeleme sistemimiz yok ya da belirli hedeflere göre ilave kaynak veren bir sistemimiz yok. Üniversite bütçeleri olabildiğince performans esaslı bir yapıya kavuşturulmalı.' dedi.
- Şehir hastaneleri projesi
Geçmiş yıllar ile kıyaslandığında vatandaşların sağlık hizmetlerine daha hızlı bir şekilde erişebildiklerini kaydeden Ağbal, evde sağlık hizmetlerini de yaygınlaştırma noktasına geldiklerini söyledi. Ağbal, üniversitelerin de evde sağlık hizmetlerine katkı sağlayacağını düşündüğünü dile getirdi.
Şehir hastaneleri konusuna da değinen Ağbal, şehir hastanelerini kamu-özel işbirliği ile inşa edeceklerini hatırlattı.
Bu kapsamda şehir hastanelerini özel sektörün inşa ederek işleteceğini, kamunun da söz konusu hizmeti özel sektörden kiralayacağını belirten Ağbal, 'İçel ve Yozgat şehir hastanelerini inşallah bu yıl açacağız' ifadesini kullandı.
- 'Türkiye sağlık turizmi konusunda çekim merkezi konumunda'
Türkiye'yi, sağlık alanında yakaladığı ivme nedeniyle, bölge ülkeleri için cazip bir sağlık üssü haline getireceklerini anlatan Ağbal, turizmin ülke ekonomisi için önemli bir sektör olduğunun altını çizdi.
Turizm faaliyetlerinin belli bölgelere yığılmış durumda olduğuna dikkati çeken Ağbal, şöyle devam etti:
'Halbuki Türkiye, sahip olduğu kaynaklar ve insan gücü, özellikle sağlıkta geldiği nokta itibariyle hem yakın bölgenin hem de İskandinav ülkeleri başta olmak üzere nüfusu yaşlanan ülkelerin sağlık hizmetlerinin karşılanması noktasında çok ciddi bir çekim merkezi konumunda. Sağlık turizmi alanında bir eylem planını yakında açıklayacağız. Bu konuyla ilgili bir kurumsal yapı, idari yapı, teşvik mekanizmaları... Umuyorum ki üniversitelerimiz de yeni dönemde sağlık turizmine ciddi katkı veren birer mekan haline gelecekler.'
- 'Yerli ilaç sanayisine önemli teşvikler getirilecek'
Yurt içi ilaç ve tıbbi cihaz ihtiyacının bir kısmının karşılanabildiği bir üretim yapısına geçilmesi gerektiğini dile getiren Ağbal, ilaç tüketimi açısından Türkiye'nin ciddi bir pazar konumunda bulunduğunu kaydetti.
Yerli ilaç şirketlerinin yanı sıra uluslararası ilaç şirketlerinin de Türkiye'de önemli yatırımları olduğunu belirten Ağbal, yerli ilaç sanayisinin gelişmesi noktasında üniversitelerin çok daha fazla katkı vermesi gereken bir döneme girildiğine işaret etti.
Türkiye'nin ilaç ve tıbbi cihaz alanında kendi ihtiyaçlarını karşılamakla yetinmeyip ihracatçı ülke konumuna gelmesi gerektiğini vurgulayan Ağbal, 'Yeni dönemde yerli ilaç sanayisinin gelişmesi noktasında önemli düzenlemelerimiz olacak. Bu alanda önemli teşvikler getirilecek.' diye konuştu.
Bu konuda üniversitelere çok büyük rol düştüğünü kaydeden Ağbal, üniversitelerin bu alanda, girişimci bir anlayışla çok şey yapabileceklerine inandığını dile getirdi.
Üniversite hastanelerinin sorunlarına mutlaka çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Ağbal, yapılması gereken şeyin sorunların çözümü için idari kararların alınıp, yasal düzenlemeler hazırlanması olduğunu sözlerine ekledi.
Maliye Bakanı Ağbal Açıklaması
'Yeni dönemde yerli ilaç sanayisinin gelişmesi noktasında önemli düzenlemelerimiz olacak. Bu alanda önemli teşvikler getirilecek.' 'Bugüne kadar 25,5 milyar lira sadece yeni kurulan üniversitelerin altyapı ve bina inşaatları için harcamışız.' 'Üniversite bütçeleri olabildiğince performans esaslı bir yapıya kavuşturulmalı.'