Maliye Bakanı: Cari açık olmasa Türkiye'nin büyümesi Çin'in çok ötesinde olurdu (2)

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin son senelerde önemli aşamalar kat ettiğini belirtti. Şimşek, "Eğer cari açık olmasa ülkemizin büyüme

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin son senelerde önemli aşamalar kat ettiğini belirtti. Şimşek, "Eğer cari açık olmasa ülkemizin büyümesi Çin'in çok ötesinde olurdu." dedi.

Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu'nun tertip ettiği 'Türk Ekonomisi ve İnşaat Sektörü' konulu toplantıya katılan Bakan Şimşek, ülke ve dünya ekonomisini değerlendirdi. 2009'da ekonomik bunalımın dünyayı derinden sarstığını, Türkiye'nin de durumdan etkilendiğini kaydeden Şimşek, "Böyle bir zaman ve zeminde biz ülkenin temellerini güçlendirdik. Geçici bir sarsıntının olacağını, kalıcı tahribat görülmeyeceğini savunduk. Bakın bugün tezlerimizin haklılığı ortadadır. Türkiye yatırımı, üretimi ve ihracatıyla dünyadan ayrıştı. 2011'den ümitli olmak için sebepler var." ifadelerini kullandı.

Sözü kayıt dışılığa getiren Mehmet Şimşek, "Bu alanda pek çok sektörde başarılıyız. Uluslararası veriler de bunu ortaya koyuyor. Ama hala ülkemize bir ayak bağı." dedi. Maliye Bakanı, enerji alanında da önemli faaliyetlerde bulunduklarını, girişimleri teşvik ettiklerini dile getirdi. Sorunların bir gecede halledilmesinin mümkün olmadığını da vurguladı. Cari açığın bir sorun olarak hala Türkiye'nin önünde durduğunu aktaran Şimşek, şunları söyledi:

"Dünya emtia ve petrol fiyatlarının artması demek Türkiye bakımından büyük cari bir açık anlamına gelmiyor. Şu son birkaç çeyrekte ülkemiz ekonomisine bir bakın, Türkiye'nin cari açıkta dünyayla dengesi bu kadar açık olmasa Çin'in çok çok ötesinde olurdu. Yüzde 10'lardan daha hızlı büyürdü. Umuyorum katma değeri yüksek, teknoloji yoğun ürünlere geçtikçe bu sorunu daha da idare edilebileceğiz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile