Maliye Bakanı Şimşek Açıklaması

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gündemde olan Varlık Barışı düzenlemesi ile ilgili, "Çok hızlı bir çalışma yapacağız. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde bunun taslağı hazır olabilir" dedi.

NTV televizyonunda katıldığı programda Varlık Barışı'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, G-20 bünyesinde ve OECD çerçevesinde "vergi cenneti" tabir edilen ülkelerin imtiyazlı konumuna son verildiğini söyledi.

Vergi cennetlerinin tamamının bütün verilerini yavaş yavaş diğer ülkelere açmak zorunda olduğunu belirten Şimşek, "Biz, Türkiye olarak birçok vergi cennetiyle tam bilgi paylaşımı içeren çifte vergilendirme anlaşmaları yaptık. Dolayısıyla bu devir kapanıyor. Yani o gizlilik, yavaş yavaş ortadan kalkıyor" diye konuştu.

Son yıllarda, "Türkiye'nin bir güven liman olduğu" algısının arttığına işaret eden Şimşek, dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde bankalar batarken Türkiye'deki bankaların sapasağlam konumda bulunduğunu, hiçbir vatandaşın bir kuruşluk zararının olmadığını dile getirdi.

Vergi cennetlerinin gizlilik konusundaki konumlarının yavaş yavaş zayıfladığının altını çizen Şimşek, "Türkiye hakikaten nispeten daha hızlı büyüyebilen, getiri imkanı daha yüksek, daha cazip bir piyasa. Dolayısıyla vatandaşlarımızın 1970'li, hatta 80'li, 90'lı yıllarda, öncesinde, şu veya bu kaygılarla yurt dışına kaçırdığı, yurt dışında tuttuğu kaynakları artık Türkiye'ye getirmenin zamanı" diye konuştu.

-"Birkaç gün içinde taslak hazır olabilir"-

Tüm bu hususları dikkate alan yeni bir düzenlemeye gidebileceklerini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yönde bir talimatı olduğunu aktaran Şimşek, "Çok hızlı bir çalışma yapacağız. Belki önümüzdeki birkaç gün içerisinde bunun taslağı hazır olabilir" ifadesini kullandı.

Vatandaşların yurt dışında para bulundurmasının ya da yurt dışına para götürmesinin yasak olmadığını hatırlatan Şimşek, önemli olan konunun vergilerini ödeyip ödememesi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin güvenli bir liman ve cazibe merkezi konumunda bulunduğunun altını çizen Şimşek, vatandaşların veya firmaların yurt dışında kaynak tutmalarını gerektirecek bir ortamın bulunmadığını kaydetti.

Varlık barışından ne kadarlık bir vergi beklediklerinin sorulması üzerine Şimşek, 2008 yılındaki ilk Varlık Barışı kapsamında yurt içi ve yurt dışında beyan edilen toplam varlık miktarının 48,3 milyar lira olduğunu, bunun üzerinden tahakkuk edilen vergi miktarının da 1,7 milyar lira civarında gerçekleştiğini belirtti.

Yüksek vergiden çok, yurt dışındaki varlıkların Türkiye'ye aktarılarak yatırıma dönüştürülmesinin amaçlandığına işaret eden Şimşek, uygulamanın Türkiye'deki yastık altındaki parayı kapsamasının şu an itibarıyla gündemde bulunmadığını bildirdi.

Şimşek, "düzenleme yapılacak" diye vatandaşların, vergi yükümlülüklerini yerine getirme konusunda zafiyet göstermemeleri gerektiğine dikkati çekti.

Muhabir: Erdal Çelikel

Yayıncı: Zülal Eser
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile