Şimşek MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin soru önergesini yanıtladı.
Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı, ilgili, ilişkili kamu idarelerinde sunulan hizmetlerin, yürütülen iş ve işlemlerin elektronik ortama aktarılması, paydaşların bu sistemlerden yararlanmasına son yıllarda büyük önem verildiğini belirten Şimşek, bu uygulamalar sonucunda işlemlerin sadeleştiğini, bürokratik yükün azaltıldığını vurguladı.
Bu hizmetlerden online katalog başvuru sisteminin, 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle başladığını anımsatan Şimşek, katalog sözleşmesi imzalayan firmaların ürünlerinin web sitesi üzerinden online olarak satışa sunulması hizmetinden yıllık ortalama 150 firmanın yararlandığını bildirdi.
Şimşek, Elektronik Kamu alımları Platformu'nun (EKAP), 1 Aralık 2010 tarihi itibariyle devreye alınan ikinci aşamasından itibaren isteklilerin, ihale dokümanını elektronik imza kullanarak indirebildiğine işaret etti. Şimşek, bu durumda ihale dokümanı için ayrıca ücret ödenmediğini, idarelere giderek basılı ihale dokümanı satın alma zorunluluğunun da ortadan kaldırdığını belirtti.
Şimşek, bu yolla, ihalelere katılan firmaların 2013 yılı için yaklaşık 57 milyon liralık ihale doküman bedeli ödemeyerek, tasarruf sağladığını bildirdi.
EKAP'a kayıtlı firmaların ihale dokümanını ücretsiz alması nedeniyle ihalelere katılımın kolaylaştığını kaydeden Şimşek, bu durumun ortalama teklif sayısında 1-1,5 birimlik artışa neden olduğunu bildirdi.
Bakan Şimşek, 10 bin 333 gerçek kişi, 30 bin 564 tüzel kişi olmak üzere toplam 40 bin 963 isteklinin EKAP'a kayıtlı olduğunu vurguladı. Şimşek, 22 bin 830 firmanın, e-imza/m-imza kullanarak ihale dokümanını bedelsiz indirdiğini, EKAP'ın devreye alınmasından bugüne kadar 1 milyon 349 bin 528 adet ihale dokümanın EKAP'tan indirildiğini kaydetti.
Şimşek, 43 çeşit beyanname, beyanname ekleri ve bildirimlerin, elektronik ortamda alındığını, e-beyanname sistemi ile alınan beyannamelerin toplam alınan beyannamelere oranın yüzde 99 olduğunu belirtti.
Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi üzeriden Motorlu Taşıtlar Vergisi, trafik idari para cezası, geçiş ücreti idari para cezası ve karayolları taşıma kanunu idari para cezası tahsilatının online yapıldığını anımsatan Şimşek, "İnternet sayfamız üzerinden sanal POS ile 2013 yılı içinde yapılan 7 milyon 923 bin 685 adet işlemden 2 milyar 959 milyon 474 bin 34 lira tahsilat gerçekleştirilmiştir" ifadesini kullandı.
-e-fatura ve e-defret uygulaması
Şimşek, 2013 sonu itibariyle e-fatura uygulamasını kullanmak amacıyla başvuru yapan ve hesabı aktive edilen mükellef sayısının 19 bin 504, e-defter uygulamasını kullanmak amacıyla başvuru yapan mükellef sayısının 503 olduğunu bildirdi.
Maliye Bakanı Şimşek, 26 banka ile protokol yapılarak e-tahsilat sistemine geçildiğini, 2013'ten itibaren vadesinde ödenmeyen vergi alacaklarının, 18 banka tarafından tahsil edilmeye başlandığını kaydetti.
Vergi İletişim Merkezi tarafından, mükelleflerin aranarak borç miktarı, hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirildiğine işaret eden Şimşek, 9 Temmuz 2013'te başlayan bu hizmet kapsamında 31 Aralık 2013 itibariyle 41 bin 763 borçlu mükellifin bilgilendirildiğini vurguladı.
Maliye Bakanı Şimşek Açıklaması
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden, Motorlu Taşıtlar Vergisi ve bazı idari para cezalarının tahsil edildiğini anımsatarak, "İnternet sayfamız üzerinden sanal POS ile 2013'te 2 milyar 959 milyon 474 bin 34 lira tahsilat gerçekleştirildi" dedi.