Şimşek, Haber Türk Televizyonunda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, özelleştirme ihalelerinin neden lira üzerinden yapılmadığını sorulması üzerine, Türkiye'de uzun süredir, özelleştirme ihalelerinin dolar üzerinden yapılması gibi bir gelenek olduğunu belirterek, "Milli Piyango'ya baktığınız zaman geliri, değerlemesi lira üzerinden. (ihaleler lira üzerinden) Olabilir, makul bir öneri" diye konuştu.
Şimşek, 1970-1980-1990'lı yıllarda liranın çift haneli değer kaybettiğini anımsatarak, Türkiye'nin 1970'li yıllardan itibaren genelde çift haneli, 30-40 yıllık bir enflasyon tarihi olduğunu, o dönemlerde buna paralel kur rejimleri de bulunduğunu, bu nedenle devletin faydasına olmak üzere bir sistem oturtulduğunu söyledi.
Doların son 1 yıl içinde endeks olarak yüzde 22 civarında değer kazandığını kaydeden Şimşek, "Dolar, dünyada bütün para birimlerine karşı değer kazanıyor. Türk Lirası, nispeten, özellikle de son 1 haftada, biraz daha baskı altında. Onu görmemiz lazım. Türkiye benzeri ülkelere baktığımız zaman, oralarda da çok farklı bir resim görmüyorsunuz" ifadelerini kullandı.
Kur meselelerinin mayınlı alanlar olduğunu vurgulayarak, zamanlama ve seviye itibarıyla öngörülerde bulunmanın çok zor olduğunu kaydeden Şimşek, kur meselesinde kısa vadeli öngörülerin neredeyse imkansız olduğunun altını çizdi.
- "Mali disiplinde geri adım yok"
Bakan Şimşek, AB'nin toparlanmaması, yapısal sorunların etkili olması gibi bazı şartların devamı durumunda, gelişmekte olan ülkelerin son 10 yılın performansını yakalayamayacağını belirtti.
Dünyadaki dolar likiditesinde bir azalma olup olmayacağını, dış kaynak ihtiyacının nereden kaynaklanacağının sorulması üzerine de Şimşek, "Biz 2011'den beri bu soruya cevap geliştirmek üzere tedbirleri devreye sokarak, Türkiye'nin tasarruf oranlarını nasıl yüzde 19-20'lere çıkarırız diye bir program yaptık. Bu program bizim öngördüğümüzden daha hızlı işliyor" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin kamu tasarrufları alanında önemli bir başarı kaydettiğini vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:
"Vatandaş algısı bu değil. Vatandaş, 'şu, şu araba aldı, şu kadar para' diye bakıyor. Geçen sene bütün Türkiye'de kamunun kullandığı taşıtların bakımı, onarımı, yakıtı, satın alması, kira giderleri bütçenin sadece binde 7'si. Eskişehir Yolu'nda muazzam lüks kiralardan bahsediliyor. Yurt kiralarını hariç tutun, devletin bütün kiralara ödediği para 350 milyon lira, bütçenin binde 1'i dahi değil ama vatandaşta 'israf var' algısı oluşturuluyor. Hangi çerçeveden bakarsanız bakın, kamu dengelerinde çok dramatik bir iyileşme yaşandı.
Kamunun tasarruflarını koruyacağız. Mali disiplinden geri adım atmayacağız. Türkiye'de bir cari açık sorunu varken, ikiz açık sorununu kaldıramayız, buna izin vermeyeceğiz. Cari açık sarı ışıktır, o büyük bütçe açığı ile birleşirse kırmızı ışığa döner."
(Sürecek)
Maliye Bakanı Şimşek Açıklaması
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Geçen sene bütün Türkiye'de kamunun kullandığı taşıtların bakımı, onarımı, yakıtı, satın alması, kira giderleri bütçenin sadece binde 7'si. Yurt kiralarını hariç tutun, devletin bütün kiralara ödediği para 350 milyon lira, bütçenin binde 1'i dahi değil" dedi.