Seçim çalışmaları için Gaziantep’te buluna Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, davet edildiği Küçük Sanayi Sitesi (KÜSGET) Kooperatifi Mali Genel Kurul toplantısında gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Konuşmasında esnafların sorunlarına ve esnaflarla ilgili yaptıkları icraatları anlatan Şimşek şunları kaydetti:
“Esnafımızın desteklenmesi gerekiyor. Esnafımızın değişim dönüşümü başarması için mutlaka güçlü desteğe ihtiyacı var. Şunu açık ve net olarak ifade edim bu noktada da çok mesafe kat ettik. Şöyle söyleyeyim yani karşılaştırma açısından söylüyorum esnafımız için kredi üst limiti bugün 75 bin ile 150 bin arası. Çok değil bu 12 yıl önce 5 bin liraydı. Yani 5 binden 75 bin 150 bin aralığına yani neredeyse 30 kat bir artışı ifade eden kredi limiti anlamında çok önemli bir destek söz konusu. Tabii özellikle hem kredi imkânlarının artmış olması hem de kredinin maliyetlerinin düşürülmüş olması esnafımızın bu küresel ve tabi ki ülke içindeki rekabet koşullarına bir nebze olsun ayak uydurmasında eminim etkisi olacaktır. Biz gerçekten esnafımıza kredi kullanımı anlamında da çok mesafe kat ettik. Şöyle ifade edersek 2002 yılında esnafımıza verilen 153 milyon liraydı. Geçen sene bu rakam 13. 6 milyar lira tabiri caizse 90 kata yakına yakın bir artış var. Yararlanan esnaf sayımızda da çok ciddi bir artış var. Yani 63 bin esnafımız yaklaşık olarak yararlanıyorken, geçen sene 328 bin esnafımız bu kredi imkânlarından yaralanmıştır”.
Türkiye’nin en büyük pazarı olan Avrupa ülkelerinin borç krizine girmesi bizi de etkilediğini belirten Şimşek,
“Bizim en büyük ticaret ortağımız Avrupa’dır. Avrupa küresel kriz sonrası yani 2008-2009 sonrası büyük bir borç krizine girdi. Başta Yunanistan ama sonra Portekiz, İspanya, İrlanda gibi ülkeler borç krizine girdi. Ve bu borç krizi bütün Avrupa’yı etkiledi. Çok büyük yardım paketlerine rağmen sorun hala çözüldü denilemez. Avrupa durgunluğa girdi. En büyük ticaret pazarınız durgunluğa girince bu sizi etkilemez mi? Etkiler. Bizi etkiliyor. Sonra soğuk savaş döneminden sonra ilk defa yukarıdaki komşunuz yanındaki ülkenin bir kısmına el koydu. Bunlar normal dönemler değil, biz zor bir mahallede yaşıyoruz. Sıkıntılı bir mahallede yaşıyoruz. Bir kere bunu bilin yani biz sizin sıkıntılarınızı biliyoruz ama ülkenin son iki üç yıl içinden geçtiği sıkıntılı ortamı da görün dolaysıyla genel olarak söylüyorum, Türkiye’ye ilişkin son dönem performansa ilişkin değerlendirmeleri bu çerçevede yaparsak daha sağlıklı olur. Ama ben küresel ekonomiyi yıllarca 17-18 yıl birinci elden uygulamalı olarak 30-40 ülke analizini yapan bir birimin de başkanlığını yaparak o anlamda küresel ekonomi dinamiklere oldukça vakıfım” diye konuştu.
Gaziantep’in ekonomisini Amerika’ya benzeterek diğer şehirlerin örnek alması gerektiğini vurgulayan Şimşek, konuyla ilgi şunları söyledi:
“Gaziantep aslında bir ülke olsaydı biraz Amerika gibi olurdu diye düşünürüm. Yani bölgenin girişimcilik ruhunu yansıtan bölgedeki bütün renkleri içinde barındıran ama uyum içerisinde olan çok dinamik bir ülke olurdu. Amerika bu4 gün nüfusu 300 milyonun üzerinde olup ta dünyada kişi başına milli gelirin 50 bin doları aştığı tek ülkedir. Şimdi Gaziantep’te bir dinamizmiz var. Gaziantep’te ortak birlikte hareket etme kültürü var. Bazı şehirlerimizde bu yok bu olmadığı için de geride kaldılar.”
Bakan şimşekten önce söz alan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise esnafların bizim bel kemiğimiz vurgusunu yaparak sözlerine şöyle devam etti:
“Yaklaşık 13 yıldan beri Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bütün hükümet üyelerimizin ne yaparsak yapalım bu bizim bel kemiğimiz dediğimiz grup esnafımız küçük sanayimiz. Onları merkeze almayan, insanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışında yaşasın anlayışındaki en temel esnafı merkeze almak”.
Kurul toplantısı sonrasında Şimşek, yaptığı hizmetlerden dolayı KÜSGET Kooperatifleri Başkanı Mustafa Kemal Güneş’ten plaket aldı.
Maliye Bakanı Şimşek: ”gaziantep Aslında Bir Ülke Olsaydı Biraz Amerika Gibi Olurdu Diye Düşünürüm”
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin zor bir mahallede yaşadığını söyledi.