Maliye Bakanı: Yeni bir vergi düzenlemesi söz konusu değil

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, her hangi bir üründe maktu veya başka türlü vergi düzenlemesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Mehmet Şimşek,

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, her hangi bir üründe maktu veya başka türlü vergi düzenlemesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Mehmet Şimşek, Maliye Bakanlığı'nda Türkiye Finansal Raporlama Standardı tanıtım toplantısına katıldı. Toplantısı sonrasında basın mensuplarının gündeme yönelik sorularını cevaplayan Maliye Bakanı, alkollü içkilerden alınan ÖTV'den alınan vergi oranın artırılmasıyla ilgili bir soruya, şöyle cevap verdi:

"Yeni yıla zamlarla girmeyeceğimizi söylemiştim. Düzenlemeyi erken yapmayı planladığımız için ben o şekilde söylemiştim. Sadece sadece bir kalemde maktu vergilerin ayarlamaya tabii tutulacağını geçen hafta içinde söyledim. Alkollü içkilerdeki ÖTV düzenlemesini o şekilde düşünmek lazım. Onun dışında her hangi bir üründe maktu veya başka türlü vergi düzenlemesi söz konusu değil. Dolasıyla tütün ürünlerine yönelik bu aşamada bir planlama söz konusu değil. Bizim bütçemizde toplam vergi gelirlerinin yüzde 10,5 artmasını öngörüyoruz. Gayri Safi Milli Hasıla da nominal yüzde 10,6 artacaktır. Tek vergisel düzenleme bugün açıklanan vergisel düzenlemedir. ÖTV oranlarında ciddi artış varmış görünmesine rağmen fiyata yansımasının yüzde yüzde 4 ile 12 arasında olacak."

Bazı ürünlerin ÖTV oranlarının daha fazla artırıldığının aktarılması üzerine Şimşek, Avrupa Birliği'nde alkol oranı düşük olan içkilerle yüksek olan içkiler arasında dengenin olduğunu, kendilerin de o dengeyi bozmamak için ayarlama yapmaya çalıştıklarını kaydetti. Alkollü içkilerle ilgili düzenlemeden yaklaşık 800 milyon liralık bir gelir beklediklerini ifade ederken de "Onu da bütçeye koymuştuk. Tütün ürünlerine yönelik düzenleme öngörmüyoruz." ifadelerini kullandı. Kaynak Kullanma Kesintileri'nin oranının yükseltilmesiyle ilgili soruya ise şu karşılığı verdi:

"Kriz döneminde indirmiştik. Kaldırmadığımız tedbirlerden bir tanesiydi. Ekonomimiz büyümenin yüksek düzeyde olduğu bir dönemdeyiz. Dolasıyla kriz münhasır tedbir kaldırılmasını uygun gördük. Ekonomimizde hızlı büyüme söz konusu. Aşırı ısınma genelde enflasyonda gösterir. Öyle bir kaygıyı henüz taşımıyoruz. Türkiye'de enflasyon yüzde 9,2 ama son dönemde tamamı mevsimsel meyve, sebze veya gıda ürünlerinin etkisini kaldırsanız çok rahatlıkla yüzde 6 rakamına inersiniz. Hatta vergi etkilerini vs. dikkate alırsanız çekirdek enflasyon bakarsınız, aslında enflasyon yüzde 3 civarındadır."

Tütün ürünlerindeki vergi artışının tüketimi azalttığına işaret eden Şimşek, "1-1,5 yıldır sigara ve tütün ürünlerine ciddi oranda vergi artışı getirdik. Kamuya açık bütün alanlarda bunu yasakladık. Çok etkili oldu. Cumhuriyet tarihimizin en büyük reformlardan birisi oldu. Gelir ön planda değil. O çok etkili, rakamlarda bunu ciddi bir biçimde görüyoruz. Son birkaç yıldır yaptığımız düzenlemelerinde hazmedilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kayıp kaçak boyutuyla da yoğun şekilde ilgileniyoruz." dedi.

Rahat bir bütçe yaptıklarını anlatan Şimşek, "Gelir ihtiyacımız çok sınırlıydı. Rahat bir bütçe yaptık. Nispeten en rahat bütçelerden birisini yaptık. Birkaç konuda tedbire ihtiyacımız vardı o adımları attık." diye konuştu. 10 numara yağların ithaliyle ilgili EPDK işbirliği içinde olduklarını vurgularken, bu konuda ithalatın sınırlanabileceğini de sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile